Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
«СЕКСУАЛЬНИЙ» СКАНДАЛ
Еліот Спітцер, хоча й був губернатором штату Нью-Йорк упродовж лише 14 місяців, здобув неабияку славу в масштабі всієї країни. Перед цим як прокурор він надзвичайно успішно розслідував скандали на Нью-Йоркській біржі. Спітцер охоче називав себе «шерифом Волт-стріт», а журнал «Тайм» титулував його «невтомним хрестоносцем». Діяльність його мала стати відповіддю демократів на феномен Рудольфа Джуліані — також спочатку заповзятливого прокурора, а потім мера Нью-Йорка, якого вважали «візитівкою» Республіканської партії.

Може, так би й сталось, якби торішньої осені працівників податкової поліції не зацікавили багатотисячні перекази Спітцера на закордонні рахунки фірми, яка здалася їм підставною.
Спочатку податкова поліція і ФБР припустили, що йдеться про корупцію. Коли вони дістали згоду на прослуховування телефонних розмов, справа прояснилася. Губернатор регулярно звертався до «Emperor’s Club VIP» — фірми, яка надавала послуги повій у Нью-Йорку, Вашингтоні, Парижі, Майямі та деяких інших містах. У США проституція заборонена законом, тож Спітцер, перебуваючи на посаді прокурора, двічі громив подібні «заклади».
Губернатора фірмі «Emperor’s Club VIP» знали, як «клієнта 9», хоча повії здогадувалися, з ким мають справу. За годину послуг в клубі потрібно було заплатити від однієї до п’яти з половиною тисяч доларів. ФБР стежило за Спітцером 13 лютого, коли він винайняв у готелі у Вашингтоні (наступного дня у нього був запланований виступ у конгресі) номер на ім’я свого колеги Джорджа Фокса. Там його відвідала Крістен, яка не підтвердила в телефонних розмовах з офісом фірми, що Спітцер є «складним клієнтом».
Минулого тижня, коли деталі справи оприлюднила «Нью-Йорк Таймс», Спітцер виголосив, стоячи поряд з дружиною, кілька фраз: «Я не відповідаю стандартам, які сам собі визначив. Мені потрібен час, щоб повернути довіру своєї родини».
Спочатку Спітцер вагався — відмовитись від посади чи спробувати захищатись. Його адвокати наполягали: так само, як і у випадку з президентом Біллом Клінтоном, ідеться про приватне життя, тож нема жодних підстав для відставки губернатора. Особливо твердо вимагали відставки губернатора республіканці. Офіційна заява Спітцера на цю тему була категоричною: він іде з посади. За законом, місце Еліота Спітцера посяде нинішній віце-губернатор, також демократ Девід Патерсон, а віце-губернаторська посада залишиться вакантною до наступних виборів у 2010 році.
Еліот Лоренс Спітцер народився в 1959 році в Бронксі, в Нью-Йорку в сім’ї австрійського емігранта, який став одним з найбільших «тузів» на ринку нерухомості. Молодий Спітцер успішно навчався в Прінстоні, відтак студіював право в Гарварді. Батько заплатив дев’ять мільйонів власних коштів за кампанію сина під час виборів губернатора. Очевидно, не завадило б йому навчити сина ще й добрих манер і політичної культури, якщо Прінстона й Гарварда виявилось замало.
Тепер Спітцерові доведеться розповісти слідчим про обставини, за яких він припустився помилки, а головне — повідомити, чи витрачав він на свої розваги бюджетні гроші.
Це не перший за останній час побутовий скандал навколо впливового політика у США. У липні сенатор-республіканець з Айдахо Ларрі Крейг, який стверджував, що є «захисником родинних цінностей», був упійманий в аеропорту, коли намагався спокусити незнайомих йому осіб у чоловічому туалеті. Спочатку сенатор оголосив про відставку, але потім вирішив, що працюватиме ще рік до закінчення каденції.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГАЗ — ЦЕ ЗБРОЯ
  • «КОМАНДА МРІЇ» — ПІД ПИТАННЯМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».