Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДІАЛОГ СЛІПИХ З ГЛУХИМИ
У Росії цьогорічні президентські вибори вже відбулися, тоді як у США виборча кампанія у розпалі. За цих умов адміністрації російського президента Володимира Путіна та його американського колеги Джорджа Буша підбивають своєрідний підсумок двосторонніх відносин упродовж останніх восьми років.

Цього тижня державний секретар США Кондоліза Райс та міністр оборони США Роберт Гейтс відвідали Москву. Порядок денний переговорів був досить насиченим, адже накопичилося багато проблемних питань. Ідеться насамперед про систему протиракетної оборони на європейському континенті та подальше розширення НАТО. Москва, здається, змирилася з неминучістю розміщення американської системи ПРО на території Польщі та Чехії. Це стало приводом для виходу Росії з режиму Договору про звичайні збройні сили в Європі та відмови від співпраці з Україною в тому, що стосується використання радіолокаційних об’єктів у Мукачевому та Севастополі. Їх найближчим часом замінить сучасна російська станція в Армавірі, покликана замінити також радіолокаційну станцію в азербайджанській Габалі. Це свідчить про те, що Росія та США визнають факт свого стратегічного суперництва. З огляду на викладене, Москва та Вашингтон мають намір будувати подальші відносини. Зокрема, за поступки в питаннях протиракетної оборони, визнання Косова, розширення НАТО Москва намагається виторгувати своє просування до Світової організації торгівлі, адже саме негативна позиція США залишається головною перешкодою на цьому шляху. Однак розв’язувати цю проблему доведеться вже новообраному російському та американському президентам.
Минулого тижня польська «Газета виборча» повідомила, що президент Росії Володимир Путін запропонував канцлеру ФРН Ангелі Меркель в обмін на російську військову допомогу в Афганістані відмовити Україні та Грузії у вступі до НАТО. Нібито це є передумовою участі Володимира Путіна в бухарестському саміті НАТО 2–4 квітня нинішнього року. Додатковим подразником для Кремля є запланований на кінець березня — початок квітня візит президента Джорджа Буша до Києва. Росія трактує його як спробу США зміцнити свої позиції на пострадянському просторі.
Не менше проблем у російсько-американських відносинах виникає через визнання незалежності Косова та самопроголошених держав на пострадянському просторі. Сполучені Штати в Раді Безпеки блокували російський проект резолюції про повернення Косова до статусу протекторату ООН. У відповідь Москва запропонувала «невизнані» держави пострадянського простору називати державами з «відкладеним» статусом. Натомість США підтримують територіальну цілісність Грузії, Азербайджану та Молдови. За цих обставин сподівань на покращення відносин Росії та США за нових президентів залишається дуже мало.
також у паперовій версії читайте:
  • СЮРПРИЗИ ФРАНЦУЗЬКОЇ ВЕСНИ
  • «ГАРЯЧА» ВИБОРЧА КАМПАНІЯ
  • ВЕЛИКІ ПРОБЛЕМИ ВЕЛИКОЇ КРАЇНИ
  • СТРАТЕГІЧНІ РОЗДУМИ ЄВРОСОЮЗУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».