Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧЕМПІОНСЬКА ГОНКА: МІНУС «МЕТАЛІСТ»
Двадцять перший тур футбольного чемпіонату України серед команд вищої ліги зробив ще відчутнішою прірву між традиційними претендентами на золоті нагороди «Шахтарем» і «Динамо» та командами, які ще восени вважалися претендентами на порушення гегемонії грандів. Йдеться передовсім не про кількість набраних очок, а про якість гри.

Дніпропетровський «Дніпро» формально ще залишився з-поміж претендентів на чемпіонство: відставання від «Шахтаря» становить три очки (в гірників гра проти «Зорі» в запасі). Та коли зараз подивитись на гру підопічних Олега Протасова, стає очевидним, що цій команді варто думати навіть не про друге місце, а про збереження в конкуренції з «Металістом» третьої позиції. В 21-му турі на стадіон «Метеор» завітала луганська «Зоря» — типовий середняк, що набагато ближчий до боротьби за виживання, ніж до постановки високої мети.
«Дніпро» мав перевагу зі стартових хвилин, і перевага ця втілилася у забитий гол на 13-й хвилині, коли російський легіонер Ролан Гусєв після флангового проходу зробив небезпечний простріл. Андрій Воробей до м’яча не дотягнувся, натомість Ігор Коротецький, який намагався завадити форварду, зрізав м’яч точнісінсько під стійку власних воріт. За інерцією господарі небезпечно атакували хвилин п’ять, могли забити ще, але зробити цього не вдалося. Після перерви луганчани увімкнули пресинг, небезпек стало значно менше. Теоретична можливість ще однієї необов’язкової для «Дніпра» нічиєї зберігалась до останніх секунд матчу, під кінець якого нечисленна публіка почала освистувати дії своїх футболістів.
За схожим сценарієм розгортались події в зустрічах за участю фаворитів. «Динамо» і «Шахтар» пропустили першими, та змогли ще до перерви двічі забити у відповідь. Другі тайми відрізнялися докорінно.
«Карпати» незручним для киян суперником були завжди, а після розгрому в першому колі (7:3 на стадіоні «Динамо», гадаю, всі пам’ятають) — і поготів. У львівському поєдинку динамівці помилилися в захисті на другій хвилині. Оборонці «біло-синіх» не контролювали під час подачі кутового Ігоря Ощипка, а Олександр Шовковський проґавив момент для виходу з воріт — 1:0. Після цього гості ввімкнули максимальні оберти і забили двічі, причому теж після розіграшів кутових. На 17-й хвилині львів’яни не змогли далеко відбити м’яч, а Корреа виконав точний пас на Максима Шацьких, який метрів з восьми переграв голкіпера Юрія Мартищука. На 43-й хвилині після помилки воротаря Тіберіу Гіоане несильним, але точним ударом знайшов шпарину між захисником «Карпат» і стійкою воріт (1:2). Рахунок першого тайму лишився незмінним і після дев’яноста хвилин гри, хоча під час штурму господарів захисту «Динамо» довелося працювати з неабияким навантаженням, а самовідданий сейв Олександра Шовковського на 89-й хвилині після удару Самсона Годвіна можна сміливо включати у підручники з воротарського мистецтва.
«Шахтар» на домашній арені в матчі з «Металістом» теж змушений був наздоганяти. На 16-й хвилині у ворота донеччан було призначено пенальті, яке чітко реалізував Марко Девіч. За українською футбольною традицією, гості в таких випадках переходять до гри від оборони, намагаючись зберегти перевагу. Та команда Мирона Маркевича вирішила продовжити протистояння на зустрічних курсах, про що футболісти «Металіста» пошкодували в першому таймі. Зусилля гірників увінчалися успіхами двічі: на 37-й (Брандао довів до логічного завершення чудовий навіс Жадсона) і 41-й (Чигринський після подачі кутового) хвилинах. Після перерви донеччани залишилися в меншості: в своєму сотому матчі в помаранчево-чорній формі Даріо Срна отримав два «гірчичники». Навіть після вилучення хорвата контратаки «Шахтаря» були небезпечніші за непереконливий тиск гостей. На 70-й хвилині гравці «Металіста» порушили правила проти Маріуша Левандовськи. Фернандіньйо пробив штрафний невигадливо (у воротаря), але сильно, і досвідчений Горяїнов не втримав кулю в руках. Ювілейну, соту перемогу «Шахтаря» з великим рахунком у чемпіонатах України оформив на доданих хвилинах Луїс Адріано після миттєвої контратаки — 4:1.
З-поміж інших матчів на увагу заслуговує київська зустріч «Арсенала» і полтавської «Ворскли». У цьому поєдинку «каноніри» оформили третю вольову перемогу в турі. У першому таймі на голи Чичикова і Цуррі кияни відповіли м’ячем Деметрадзе, а після перерви відзначилися Алан і Селезньов. Ця перемога дала змогу киянам підійнятись на восьме місце в турнірній таблиці, поразка залишила «Ворсклу» на некомфортному п’ятнадцятому місці.
Решта поєдинків завершилася так: ФК «Харків» — «Таврія» — 1:1, «Чорноморець» — «Закарпаття» — 3:1, «Кривбас» — «Металург» (Донецьк) — 1:1, «Металург» (Запоріжжя) — «Нафтовик-Укрнафта» — 1:0.
«Шахтар» зберіг першу позицію, в його активі стало 50 очок, на два пункти відстають динамівці, на три — «Дніпро», на сім — «Металіст».
Саме харків’яни матчем проти «Арсенала» сьогодні відкривають програму 22-го туру, в якому за участю лідерів також відбудуться зустрічі «Закарпаття» — «Дніпро», «Таврія» — «Шахтар», «Динамо» — «Кривбас».
Серед тижня відбулися перші півфінальні поєдинки Кубка України. «Шахтар» в Одесі переграв «Чорноморець» з рахунком 2:1 (на голи Левандовськи і Брандао моряки відповіли м’ячем Коритька) і майже гарантував собі вихід до фіналу, який заплановано провести в Харкові. «Динамо» приймало донецький «Металург» і теж перемогло з рахунком 2:1, але виграш дався непросто: на гол Олега Гусєва після флангової передачі гості відповіли вигадливим ударом Олександра Косиріна: м’яч ударився об землю перед Шовковським і влетів у ворота. На 88-й хвилині знову нагадали про себе Мілевський — Алієв: Артем пройшов флангом і віддав передачу на лінію штрафного майданчика, Олександр одним рухом прибрав захисника, вийшов на побачення з Дишленковичем і перекинув воротаря. Матчі-відповіді відбудуться в Донецьку 16 квітня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НАЗДОГНАТИ ЛІДЕРА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».