Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВЕСНА, ГІПОВІТАМІНОЗ...
Не секрет, що після довгої зими наш організм втомлюється. На початку весни ми стикаємося з авітамінозом. Як йому запобігти або подолати з наменшими втратами для здоров'я, розповідає Олександра Тяжка, доктор медичних наук, професор Національного медичного університету імені О. Богомольця.

— Як проявляється гіповітаміноз?
— Насамперед нестача вітамінів в організмі позначається на імунній та нервовій системах. Тому навесні батьки можуть помітити, що дитина гірше почувається, стає млявою, сонливою. Це і є найпершою ознакою весняного гіповітамінозу. Саме час поповнити організм вітамінами — натуральними чи штучними. Ознаки більш вираженого гіповітамінозу проявляються в зовнішньому вигляді — більшість людей навесні скаржаться на випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри. У таких випадках лікар має призначити лікувальну дозу вітамінів, можливо, у вигляді ін'єкцій.
— Які вітаміни корисніші: природні чи штучні?
— Навесні батьки мають приділяти більше уваги повноцінному харчуванню дитини, тоді гіповітаміноз не страшний. Окрім вареної, смаженої та консервованої їжі, діти щодня мають споживати свіжі продукти — салати, овочі, фрукти, зелень. Бажано, щоб це були переважно продукти, до яких наш організм генетично пристосований, тобто вирощені в наших умовах. З іншого боку, в нас у весняний період свіжі овочі та фрукти або вирощені в теплицях і містять дуже малу кількість вітамінів, або лежать з осені і за зиму втратили значну їхню частину. Таких продуктів треба з'їсти дещо більше, щоб наситити організм вітамінами. Тож якщо харчування дитини недостатньо вітамінізоване, потрібно поповнити його штучними вітамінами у вигляді медичних препаратів. У період з кінця березня до середини квітня варто звернути увагу на полівітаміни, що випускають спеціально для дітей (альвітил, кідді, біовіталь, мультитабс тощо).
— Звідки брати «живі» вітаміни?
— Надзвичайно просте і доступне розв'язання проблеми — вирощування зелені на вікні. Висадіть у невеличких посудинах цибулю, петрушку, кріп. Важливі вітаміни для росту і розвитку дитини містяться в яєчному жовтку, м'ясі та зелених овочах. Додаючи до раціону якнайбільше зелені, не забувайте про вітаміни А та Е, які містяться переважно в жирах. До 6–7 років дитина має вживати щодня не менше 500 мл молочних продуктів. Щоб не втратити вітаміни під час приготування їжі, готуйте страву на невеликому вогні під закритою кришкою.
— Чи потрібні вітаміни в будь-якому віці?
— На 1-му році життя всі діти мають споживати лише материнське молоко. Тому мати, яка годує груддю, має навесні їсти достатньо фруктів та овочів або вживати спеціальні вітаміни для вагітних та матерів-годувальниць. З материнським молоком вітаміни потрапляють до організму малюка спеціально адаптованими і повністю ним засвоюються. Якщо дитина — на штучному вигодовуванні, їй слід давати високоадаптовані молочні суміші, що містять вітаміни. Для всіх інших вікових груп є полівітаміни в таблетках, драже або сиропах.
— Що треба знати про них?
— Перш ніж давати дитині полівітаміни, зверніть увагу на упаковку. Там обов'язково має бути позначка, що препарат можуть вживати діти. На упаковці також має бути зазначена вікова доза. Вживати полівітаміни можна не довше, як 3-4 тижні, у березні-квітні. Якщо доза полівітамінів дібрана відповідно до віку дитини, вони не спричинять жодних небажаних явищ. Не потрібно вживати вітаміни постійно протягом року, інакше перевантажений організм працюватиме на нейтралізацію надмірної дози вітамінів.
— А коли рекомендують уживати вітаміни?
— Під час загострення хронічних недуг активізуються обмінні процеси в організмі і використання вітамінного запасу. Отже, потреба у вітамінах зростає, особливо в період одужання, коли відбувається відновлення організму. Окрім полівітамінів, хворим дітям додатково потрібен вітамін А. За ферментативної недостатності (невсмоктування вітамінів травною системою) дітям призначають ферментні препарати і полівітаміни не лише у весняний період, а й протягом усього року. На щастя, таке захворювання виявляють нечасто.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОТИ АРТРИТУ — ПРИРОДНІ ЗАСОБИ
  • БУРЯКОВИЙ СІК І АРТЕРІАЛЬНИЙ ТИСК
  • КОЛИ РЕДЬКА НЕЗАМІННА
  • НЕ НАГОВОРЮЙТЕ НА МОБІЛКИ!
  • КОМУ ЗАГРОЖУЄ ЗНЕВОДНЕННЯ
  • НА ЗАРЯДКУ, МАЛЮЧЕ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».