Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ВІЙСЬКА ВНУТРІШНЬОГО СПОКОЮ

— Олександре Тимофійовичу, силові структури, подібні до тієї, яку Ви очолюєте, існують практично в усіх європейських країнах. Які завдання виконують внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України?
— Досвід існування подібного військового формування виправданий історією. Згідно із Законом «Про внутрішні війська» до головних наших завдань входить охорона й оборона особливо важливих державних об’єктів: оборонно-промислового комплексу, атомних електростанцій, науково-дослідних інститутів, а також промислових підприємств, виробнича діяльність яких пов’язана з використанням особливо небезпечних компонентів. З 2000 року ми охороняємо 112 дипломатичних представництв і консульських установ в Україні. До речі, військові частини з охорони АЕС і дипломатичних установ від самого початку свого існування діють на контрактних засадах.
Для виконання завдань з конвоювання призначалось 15604 варти, перевезено 409513 осіб спецконтингенту. Забезпечено охорону 8009 судових процесів. Призначалась 101 варта з екстрадиції, якими передано за кордон України та прийнято із-за кордону 695 осіб.
Крім того, наші військовослужбовці забезпечують охорону судів вищої інстанції — проходження судових процесів у Верховному Суді України, в обласних і апеляційних судах. Слід зазначити: ми охороняємо підсудних, котрі проходять за статтями Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за скоєння особливо небезпечних злочинів.
Частини і підрозділи внутрішніх військ виконують покладені на них завдання в 24 обласних центрах, а також у 23 містах обласного підпорядкування. Вони, вважаю, зробили вагомий внесок у боротьбу зі злочинністю, оскільки лише минулого року близько семи тисяч військовослужбовців залучали до виконання завдань, пов’язаних з підтриманням громадського порядку. Ці завдання виконувались як самостійно, так і разом зі співробітниками міліції. До речі, наші військовики допомагають органам внутрішніх справ і за сотні кілометрів від місць постійної дислокації, зокрема, під час цільових оперативно-практичних операцій та комплексних оперативно-профілактичних відпрацювань. Особовий склад внутрішніх військ брав участь у забезпеченні режимних заходів і громадського порядку у 18 населених пунктах Буського району Львівської області під час ліквідації аварії техногенного характеру поблизу населеного пункту Ожидів. Усього було залучено 1675 військовослужбовців.
Оточення осередків пожеж і охорону громадського порядку в Дніпропетровській, Луганській, Херсонській областях та АР Крим здійснювали 1660 військовослужбовців внутрішніх військ.
— Словом, без роботи нудьгувати не доводиться.
— Я навів відповідну статистику для того, аби читачу було зрозуміло, який обсяг завдань, покладених на нас державою, виконують військовослужбовці внутрішніх військ.
— Нині чимало списів ламається навколо перетворення внутрішніх військ у Національну гвардію з підпорядкуванням її главі держави. Що Ви скажете з цього приводу?
— По-перше, у законопроекті про Національну гвардію не міститься жодного слова про її підпорядкування Президентові. Організацію, контроль за виконанням завдань, покладених на Національну гвардію, здійснює її командувач. Глава держави, зокрема, призначатиме і звільнятиме з посади командувача, матиме контролюючі функції. Хіба може бути інакше, зважаючи на те, що в гвардії служитимуть люди зі зброєю, а Президент є Верховним Головнокомандувачем ЗС України. Чинним законодавством передбачено, що в певний період, тобто за прямої загрози нашому суверенітету і територіальній цілісності, внутрішні війська підпорядковуються Міністерству оборони, беручи під охорону й оборону близько 700 особливо важливих державних об’єктів. По-друге, для нас нагальною є потреба привести у відповідність законодавче поле, хоча б з огляду на те, що Закон про внутрішні війська України ухвалено 1992-го, а Конституцію — у 1996 році. Певні правові колізії мають бути приведені у відповідність.
— Та повернімось до сьогодення внутрішніх військ. Як Ви оцінюєте рівень бойової готовності військовослужбовців?
— Зусилля бойової та спеціальної підготовки торік були спрямовані на вдосконалення процесу навчання, підвищення професійних якостей всіх категорій військовослужбовців, нарощування навчальних можливостей матеріально-технічної бази. Мушу визнати, що програму бойової й спеціальної підготовки виконано на 92 відсотки.
Проведено 802 навчально-методичних і навчальних зборів із різними категоріями особового складу, 197 комплексно-польових занять, 3292 стрільби, 176 тактико-спеціальних навчань та вісім чемпіонатів внутрішніх військ з військово-прикладних видів спорту.
У період з 8 до 24 червня за сприяння програми Європейського Союзу вперше був реалізований міжнародний проект «Стажування європейських сил поліції». В межах проекту підрозділ внутрішніх військ МВС України загальною чисельністю 30 військовослужбовців узяв участь у міжнародному навчанні в Національному центрі підготовки сил жандармерії в м. Сент-Астьє (Франція). Зазначений захід надав можливість підтвердити високий рівень підготовки українського правоохоронного підрозділу та його відповідність критеріям міжнародних стандартів з питань застосування європейської тактики дій під час припинення порушень громадського порядку.
З 15 до 19 жовтня на базі навчального центру внутрішніх військ (с. Нові Петрівці) проводилися змагання серед підрозділів спеціального призначення внутрішніх військ і складання кваліфікаційних іспитів на право носіння «Крапового берета». Усього було залучено 270 військовослужбовців військ, семеро з яких отримали право носити «Краповий берет». 19 жовтня навчальний центр відвідав Президент України.
— Як коротко визначити сутність внутрішніх військ?
— В одному з інтерв’ю чотири роки тому журналіст сказав, що внутрішні війська є військами внутрішнього спокою. На мою думку, ця фраза є влучною і відображує те, задля чого ми існуємо й виконуємо покладені завдання.

також у паперовій версії читайте:
  • АТАКУЄ ПАЛИЧКА КОХА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».