Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
НЕ ТРАМАДОЛОМ ЄДИНИМ ЖИВИЙ НАРКОМАН
НАВІТЬ ЯКЩО ПРАВООХОРОННИМ ОРГАНАМ УДАСТЬСЯ ЗВЕСТИ ОБІГ ЦЬОГО ЗІЛЛЯ ДО МЕЖ РОЗУМНОЇ ДОСТАТНОСТІ, ЗВІЛЬНЕНУ НІШУ ОДРАЗУ ЗАПОВНЯТЬ ЙОГО КОНТРАБАНДНО ІМПОРТОВАНІ АНАЛОГИ

Торік вітчизняними хіміко-фармацевтичними підприємствами вироблено та реалізовано понад 176,7 мільйона лікарських доз трамадолу, хоча, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, реальна потреба держави становить лише 3,5–4 мільйона доз. Таке становище суперечить вимогам ст. 12 Господарського кодексу України щодо засобів державного регулювання господарської діяльності. Та що поробиш, коли в країні склалось потужне й надійно законспіроване лобі, котрому прибутки важливіші за закони і здоров’я нації, тому комерційні структури, які оптом реалізують трамадол, користуючись неврегульованістю законодавства, створюють «тіньові» схеми, внаслідок чого великі його партії відпускають фіктивним фірмам.
Дислокацію гігантів хіміко-фармацевтичної промисловості неважко визначити, якщо подивитись на географію нелегального поширення ліків, а за даними МВС, найбільш «ураженими» незаконним обігом сильнодіючих і отруйних лікарських засобів є Київ, Донецька, Запорізька, Луганська та Харківська області. Всього у країні минулоріч було задокументовано 4,4 тисячі фактів недотримання встановлених правил обігу цих засобів, порушено 1,4 тисячі кримінальних справ за ст. 321 Кримінального Кодексу України — «Порушення встановлених правил обігу сильнодіючих та отруйних речовин». До відповідальності притягнуто 536 осіб. Із незаконного обігу вилучено 1,8 мільйона доз отруйних і сильнодіючих лікарських засобів, серед яких — кетамін, клофелін, димедрол, зопіклон, у тому числі 730 тисяч доз трамадолу.
Лише за два місяці поточного року, за повідомленням Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків (ДБНОН) МВС України, виявлено понад 1,1 тисячі порушень реалізації сильнодіючих і отруйних лікарських засобів. Із незаконного обігу вилучено 1,7 мільйона доз медикаментів, що містять підконтрольні речовини, з яких 1,2 мільйона доз трамадолу.
Приміром, у Харкові затримали громадянина Непалу, котрий займався незаконним поширенням отруйних і сильнодіючих лікарських засобів на території Дніпропетровської, Сумської й Харківської областей. Під час чергової спроби реалізації іноземця взяли на «гарячому». У нього вилучили 26,7 тисячі доз трамадолу на загальну суму понад 120 тис. грн.
У Києві в результаті оперативно-розшукових заходів задокументовано злочинну діяльність заступника директора одного з ТОВ, який, використовуючи службове становище, оформлював документи щодо реалізації великих партій отруйних і сильнодіючих лікарських засобів на неіснуючі комерційні структури. Під час оперативних закупівель та санкціонованих обшуків у нього вилучено 200 тисяч доз медикаментів на 1,2 мільйона гривень, документи й печатки фіктивних комерційних структур, на які нібито здійснювалася реалізація сильнодіючих і отруйних лікарських засобів.
На Донеччині викрили директора приватного підприємства, яка оптом закуповувала сильнодіючі й отруйні лікарські засоби, а потім незаконно реалізовувала їх через мережу вуличних торгівців. За чергової спроби реалізації у неї вилучили майже 10 тисяч доз підконтрольних лікарських засобів на 60 тис. грн.
У державі гостро стоїть питання про позбавлення ліцензії на реалізацію лікарських засобів комерційних структур, які допустили або сприяли витоку в незаконний обіг лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини. Але, згідно із законодавством, до компетенції МВС не входять функції контролю за дотриманням підприємствами Ліцензійних умов провадження діяльності з реалізації лікарських засобів. Адже Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» визначено, що лише орган ліцензування, а саме Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, котра входить до системи МОЗ, може робити перевірку, за результатами якої ініціюється процедура позбавлення ліцензії. Та проблема в тім, що незаконна реалізація медикаментів, котрі містять підконтрольні речовини, не розглядається органом ліцензування як порушення. Такий стан справ призводить до того, що ні порушення кримінальної справи, ні навіть вирок суду за незаконну реалізацію таких засобів не є підставою для позбавлення ліцензії.
Як приклад МВС навело випадок, що стався у Львівській області, де міліція порушила кримінальну справу за названою нами статтею 321 КК України проти провізора аптеки приватного підприємства, котрого спіймали на незаконному продажу трамадолу. На підставі зібраних за цим фактом матеріалів обласне управління МВС відправило до Державної служби лікарських засобів клопотання про позбавлення цього приватного підприємства ліцензії на реалізацію лікарських засобів. Проте остання відмовилася це зробити, посилаючись на не зовсім досконалий Закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».
Слід зазначити, що трамадол становить лише 42 відсотки загальної кількості препаратів, котрі є предметом зловживання. Як альтернатива, ділками від фармації незаконний ринок усе більше насичується різними новими комбінованими лікарськими засобами іноземного виробництва, такими як флюколд, колдак, ефект, трайфед, зестра, що містять ефедрин, його похідні й фенілпропаноламін (ФПА, норефедрин). Ці препарати широко використовуються для незаконного отримання в домашніх умовах особливо небезпечних психотропних речовин амфетамінового ряду, обіг яких на території України заборонено. Внаслідок цього за останні п’ять років спостерігається стійка тенденція до зловживання кустарними препаратами з ефедрину. Так, у 2002 році зафіксовано 1,6 тисячі фактів, у 2007-му — 7,4 тис., а за два місяці 2008 р. — майже дві тисячі.
Представники ДБНОНу навели приклад успішного проведення операції з припинення цієї злочинної діяльності. Так, до Департаменту надійшла оперативна інформація про те, що на території України функціонує законспіроване міжнародне злочинне угруповання, яким налагоджено канал постачання психотропних речовин у особливо великих розмірах із Республіки Польща й організовано їхній збут у розважальних закладах великих міст України. Було вжито відповідних заходів для викриття зловмисників.
Установлено, що до складу угруповання входять жителі Києва, Донецької та Хмельницької областей. Для переправлення нелегального товару зловмисники використовували бандеролі, які відправляли поштою, а також через мережу міжміських та міжнародних перевезень. Наркоділки спілкувалися через мережу Інтернет, а також за допомогою мобільних телефонів із номерами різних операторів зв’язку, часто змінювали місце проживання. Клієнтів, яким збували психотропні речовини «екстазі», зловмисники довго вивчали, побоюючись натрапити на працівників правоохоронних органів, після цього вносили їх до своєї мережі як збувальників.
У січні 2008-го сищики провели оперативну закупівлю невеликої партії психотропної речовини. Після дослідження стало відомо, що цей небезпечний засіб завозять з території Республіки Польща. Робота зі встановлення кола підозрюваних осіб, місць, де вони збували наркотичні речовини, дала можливість замовити у злочинців велику партію небезпечного товару. Днями під час збуту наркотичних засобів у кількості 10 тис. піґулок «екстазі» трьох членів цього угруповання затримали у Києві.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • НАЙДАВНІША ПРОФЕСІЯ З КРИМІНАЛЬНИМ ПРИСМАКОМ
  • ХРОНІКА ПРИГОД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».