Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
УГОРЦІ ГРАЮТЬ ЗА РОСІЙСЬКИМИ НОТАМИ
Не зважаючи на протести опозиції і США, уряд Угорщини уклав у Москві договір про участь у будівництві газопроводу «Південний потік», покликаний гарантувати дотримання інтересів «Газпрому» в Центральній Європі.

Лише за півтора місяця Москва узгодила з державами Південної і Центральної Європи проект нового транзитного газогону, яким транспортуватиметься російський газ через Чорне море. У січні договір про будівництво наземної частини газопроводу Росія уклала з урядами Болгарії і Сербії. Минулого тижня відповідну угоду з Росією підписав угорський прем’єр-міністр Ференц Дьюрчань.
Рішення викликало подив у Будапешті, бо досі тамтешня влада не інформувала громадськість про російську інвестицію. До того ж «Південний потік» — конкурент запланованого багато років тому газопроводу «Набукко», яким через Туреччину і Балкани газ з Близького Сходу і регіону Каспійського моря постачатиметься до Центральної Європи. Проект «Набукко» підтримують Євросоюз і США, бо завдяки йому має зменшитися залежність Європи від «Газпрому». Основний відтинок цього газогону в Центральній Європі повинен проходити територією Угорщини, тому аналітики на енергетичному ринку вважали, що найбільше проблем з просуванням цієї інвестиції «Газпром» матиме саме в Будапешті, оскільки країна належить до Європейського Союзу. Тим більше, що торік Дьюрчань зазнав нищівної критики від ЄС за блокування «Набукко».
Несподіване оголошення про підписання газової угоди з Росією обурило угорську опозицію. «Не знаємо її змісту, але це дуже непристойно і незвично для Угорщини — без парламентських дебатів підписувати договір, який визначатиме енергетичну політику держави на 20-25 років»,— заявив Віктор Орбан, лідер опозиційної правої партії «Фідеш». Великі сумніви виникли також у представників ліберальної Партії вільних демократів, котра разом із соціалістами утворює урядову коаліцію. «Я дуже стурбований тим, що прем’єр ухвалив стратегічне рішення про постачання газу в Угорщину, підписавши договір, зміст якого знають лише кілька осіб»,— зазначив Іштван Шент-Івань з Партії вільних демократів.
Нещодавно до проекту «Південний потік» приєдналась Болгарія, яка також бере участь у проекті «Набукко». Напередодні січневого візиту Володимира Путіна до Болгарії, тамтешні керівники оголосили, що не підписуватимуть угоди, як цього хочуть росіяни. Але під час нічних переговорів у Софії болгарське керівництво змінило свою позицію.
В останній момент перед підписанням газового договору з Росією Угорщину застерегли Сполучені Штати. Газета «Непсабадшаг» опублікувала лист Даніеля Фріда, помічника державного секретаря США. «Москва відповіла на прогрес у втіленні проекту «Набукко» посиленням тиску на Угорщину і її сусідів, щоб вони поспіхом підписали угоду про участь у будівництві «Південного потоку». Це не той час, щоб нашу увагу відвертав проект газопроводу, який буде втричі дорожчий від «Набукко», яким скористаються монополісти для придушення конкуренції»,— написав Фрід.
Офіційно вартість будівництва «Набукко» оцінюється у п’ять мільярдів доларів, а «Південний потік» коштуватиме понад 10 мільярдів доларів. Вашингтон може почуватись розчарованим, бо наприкінці лютого провідний співпрацівник Фріда Метью Брайза розмовляв про долю «Набукко» з комісаром ЄС з питань енергетики Андрісом Пібалгсом. Після тої зустрічі Брайза пообіцяв, що американська дипломатія зробить все можливе, щоб реалізувати будівництво цього газопроводу.
Володимир Путін доволі в’їдливо висловився щодо «Набуккo», вказуючи на невирішені проблеми. «Завжди є альтернатива, але вона гірша від співпраці з Росією. Це очевидно, що запропонований нами проект має гарантовану поставку газу. Якщо хтось інший хоче ритись у землі і прокладати газопроводи — дорога вільна і ми не заважатимемо»,— сказав він. В офіційному комюніке Кремль похвалив Угорщину за те, що «член ЄС і НАТО дотримується прагматичного курсу на арені міжнародної політики, зміцнюючи свою репутацію передбачуваного і чесного партнера».
«Південний потік», який має стати до ладу у 2013 році, пропускатиме 31 мільярд кубометрів газу. Угорський відтинок газопроводу коштуватиме щонайменше два мільярди доларів, ним транспортуватимуть понад 10 мільярдів газу щороку, забезпечуючи дві третини потреб Угорщини в паливі. Інвестуватиме будівництво спільне підприємство за участі «Газпрому» і ще не визначеної угорської державної фірми.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРЕМОГА КОМУНІСТА
  • ТЕРОРИСТ Й У В’ЯЗНИЦІ — ТЕРОРИСТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».