Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
НЕ ТАКИЙ СТРАШНИЙ ГРИП, ЯК ЙОГО «ШЛЕЙФ»
Фахівці стверджують: людина витрачає на одужання від грипу стiльки ж сил, скiльки за цiлий рiк здорового життя! Часом трапляється, що «шлейф» вiд цiєї хвороби тягнеться за нами довiчно — у вигляді хронiчних хвороб серця, легень, нирок, суглобiв, мозку... Які саме загрози чатують на нас через можливі ускладнення? Як поновити сили й здоров’я пiсля пiдступної недуги? Про це розповідає директор Центру грипу Міністерства охорони здоров’я України професор Аркадій Фролов.

На початку бесіди Аркадій Федорович зазначив:
— Захворюваність в Україні цієї зими була високою. Здебільшого страждали від недуги діти — від 7 до 14 років.
— Які саме віруси були зафіксовані в Україні?
— Переважно типу В й А. Інкубаційний період вірусу грипу становить від 3-4 годин до кількох діб. Вірус типу В відрізняється своїм «м’якшим ставленням» до людини — перебіг інфекційного процесу не такий тривалий, клінічні прояви менш виражені. Високопатогенний вірус типу А — агресивніший, загрожує небезпечними ускладненнями.
— Які саме ускладнення можуть псувати життя хворим у майбутньому?
— Типові ускладнення після грипу — хронічний риніт, назофарингіт, фарингіт, хронічні синусит та ларингіт, ларинготрахеїт, пневмонія, бронхіт. А оскільки грип — це важке вірусне захворювання, то ускладнення можуть зачепити легеневу, серцево-судинну, нервову та ендокринну системи. Після грипу ймовірними є не лише бронхіт, пневмонія, отит, а й значно небезпечніші — міокардит та менінгіт. Майже 10 відсотків пацієнтів під час епідемії грипу ризикують захворіти на менінгіт — запалення оболонки головного мозку. Воно буває бактеріальним або інфекційним. Останнє найчастіше розвивається як ускладнення вірусних хвороб, зокрема грипу.
— Що може свідчити про ускладнення?
— Якщо гарячка не минає на четвертий-п’ятий день хвороби, це означає, що в організмі виникли ускладнення. Найчастіше — пневмонія, тобто запалення легенів, та менінгоенцефаліт, коли вірус уражує мозок. У таких випадках слід якнайшвидше звернутися до лікаря, інакше людина може померти. Запалення під час епідемії грипу трапляється у 5–10 відсотків хворих. Більшість з них — діти до 5 років, літні люди та хворі на цукровий діабет або онкологічні недуги. Коли вірус потрапляє в ділянку головного мозку, там виникає запалення, підвищується внутрішньочерепний тиск. А через нього з’являються головний біль та нудота.
— Як діяти, коли це вже сталося?
— Вилікувати запалення оболонок мозку можна лише в стаціонарі. Чим радше хворий потрапить до лікарні, тим швидше одужає і матиме менше ускладнень.
— Людина перехворiла на грип, закрила лiкарняний i вийшла на роботу, але ще тиждень-два відчуває слабкiсть. Що це означає?
— Такий стан називають астенiєю. Навiть якщо лiкуватися вiд вiрусної iнфекцiї правильно, дотримуватися постiльного режиму, вживати лiки та вiтамiни, остаточне одужання настає не відразу. Уникнути цього стану майже неможливо, а ось скоротити перiод астенiзацiї можна. У кожної людини реабiлiтацiя вiдбувається інакше. Молодi люди повністю вiдновлюються за 5–7 днiв. Лiтнi ж, буває, нездужають ще цiлий мiсяць.
— I що в такому разi робити?
— Спершу з’ясувати, в чому ж проблема. У боротьбi за виживання органiзм витратив масу енергiї, корисних речовин, без яких не може нормально функцiонувати. Отже, правило перше: поберегти решту сил. Ми радимо пацiєнтам одразу пiсля хвороби не перенапружуватися, поберегтися, частіше вiдпочивати. Дiтей, як вiдомо, пiсля грипу звільняють вiд урокiв фiзкультури. Слiд остерiгатися протягiв, вiтру, не пити холодного, одягатися так, щоб було тепло, але при цьому не перегрiватися. Правило друге — забезпечити органiзм енергiєю. Щодня випивати хоча б горнятко курячого бульйону — це допоможе органiзму боротися з бактерiями й набиратися сили. Корисний вiн i для серця, яке пiд час хвороби також перетрудилося. Особливо вiдчутною в цей перiод є втрата бiлкiв, тому слід їсти нежирне м’ясо, сою, квасолю, горох, рибу. Уживання морепродуктів — хоч би усiм доступної морської капусти — сприятиме вiдновленню клiтини. Щоб вiдновити iмуннi клiтини кровi, потрiбне залiзо, тобто м’ясо, печiнка, бобовi, гречка й гранати, а також цинк — це знову ж таки м’ясо, а ще — крупа, печiнка, яйця. Щоб бiльше вироблялося антитiл, радимо споживати продукти, багатi на селен та магнiй. Ідеться про сою, гречку, курагу, халву. Поповнити запас ферментiв можна, ласуючи свiжими фруктами або ж випиваючи по двi склянки кефiру чи бiойогурту.
— I коли вже можна вважати себе здоровим?
— Це кожен має вiдчути сам. Найважливiше, щоб повернулися сили й енергiя. Адже є рiзнi ускладнення пiсля грипу — раннi та пiзнi. Бiльшiсть з них (особливо з боку дихальної системи — ларингiти, бронхiти, запалення легенів) iде, як то кажуть, по п’ятах за грипом. А деякi можуть проявитися пiзнiше — наприклад, мiокардит чи нефрит. Тому добрих пiвроку не варто забувати про те, що ви хворіли на грип. Треба уважно дослухатися до власного організму й за найменших негараздів зі здоров’ям негайно звертатися до лікаря. До речi, грип має ще одну неприємну особливiсть — обтяжує перебiг хронiчних недуг, з якими людина жила бiльш-менш стерпно. Вiрус пригнічує iмунiтет i порушує рiвновагу в дiяльностi основних систем органiзму. Подiбна картина спостерiгається i при хворобах легенів, шлунку, печiнки, власне, можливими є порушення роботи будь-якого органу або цiлої системи. Тому треба берегтися й ще раз берегтися!

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПІД ПОКРОВИТЕЛЬСТВОМ СВЯТОГО ЛУКИ
  • МИЛОСЕРДЯ — ДІЙОВІ ЛІКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».