Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
НОВЕ В ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Чимало було написано й сказано про пенсійне забезпечення військовослужбовців. Редакція одержувала листи невдоволених військових пенсіонерів. Тепер до законодавства про забезпечення цієї категорії наших громадян внесено зміни, покликані навести тут лад. Про те, що є нового в пенсійному забезпеченні військових пенсіонерів ми попросили розповісти заступника начальника Головного управління ПФУ в м. Києві Єгора Устинова. Далі наводимо розповідь.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про впорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу» від 07.11.2007 р. № 1294, з 1 січня 2008 року відбуваються зміни у грошовому забезпеченні військовослужбовців. Грошове забезпечення виплачують у порядку, що затверджується окремо по кожному міністерству та відомству і проходить реєстрацію в Міністерстві юстиції.
Із метою проведення перерахунку пенсій колишніх військовослужбовців, а також осіб рядового та начальницького складу, 13 лютого 2008 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» і внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393», яка зареєстрована за № 45. Згідно з внесеними змінами, пенсії з 1 січня 2008 року обчислюються з таких видів грошового забезпечення:
відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання) та відсоткової надбавки за вислугу років у розмірах, установлених за останньою штатною посадою, яку особа обіймала перед звільненням;
щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення, крім щомісячних надбавок, установлених особам, які мають право на пенсію за вислугу років згідно із законодавством і залишені за їхньою згодою та в інтересах справи на службі) й премії. Розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначаються за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням. Середня сума щомісячних грошового забезпечення та премії визначається діленням на 24 загальної суми цих видів грошового забезпечення за 24 останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням.
Для осіб, звільнених зі служби в 2008–2009 роках (крім осіб, виплата грошового забезпечення яким провадилася на умовах і в порядку, визначених постановами Кабінету Міністрів від 17 серпня 2005 р. № 748, від 3 вересня 2005 р. № 865, від 9 березня 2006 р. № 268 і від 15 листопада 2006 р. № 1588), або які померли (загинули) в зазначений період, середньомісячна сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення й премії визначаються діленням загальної суми таких видів грошового забезпечення за останні календарні місяці служби поспіль перед звільненням (смертю), починаючи з січня 2008 р. на кількість таких місяців. При цьому звільненим у січні поточного року сума щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначається на день звільнення зі служби з розрахунку таких виплат за повний місяць.
Коли термін служби військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу менш ніж 24 календарні місяці, для призначення пенсії по інвалідності або у зв’язку з втратою годувальника розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії визначаються за останні фактичні місяці служби.
Військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, відрядженим до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інших цивільних підприємств, установ і організацій, у тому числі у довготермінові закордонні відрядження, у разі, коли строк військової служби після повернення з відрядження до звільнення на пенсію становив менш як 24 календарні місяці, пенсія відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» обчислюється, виходячи з відповідних окладів за посадою, військовим (спеціальним) званням (для осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту щомісячної надбавки за спеціальне звання), відсоткової надбавки за вислугу років, а також щомісячних додаткових видів грошового забезпечення та премії за останньою штатною військовою посадою за місцем служби перед звільненням. За бажанням згаданим особам пенсія може бути обчислена виходячи з грошового забезпечення за посадою, яку вони обіймали до відрядження.
Щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премія враховуються в середніх розмірах фактичних виплат за аналогічною посадою (посадами) в тому органі, з якого особа була відряджена, за календарний місяць, що передує даті звільнення зі служби.
Військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, котрі перебували в довготерміновому закордонному відрядженні, пенсія обчислюється за переліком посад, що затверджується керівником органу, з якого особа була відряджена, за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики України і Міністерством фінансів України.
Водночас скасовуються неефективні надбавки, зокрема, щомісячна 100% надбавка від окладів грошового забезпечення з урахуванням надбавки за вислугу років; надбавка за безперервну службу в розмірі 90% грошового забезпечення; пенсійна надбавка військовослужбовця та осіб начальницького і рядового складу у розмірі 50% посадового окладу з урахуванням окладу за військове звання та у розмірі 25-50% пенсії, яка могла бути їм нарахована.
З метою проведення перерахунку пенсій органи Пенсійного фонду України складають списки осіб, пенсії яких підлягають перерахунку, й подають їх органам, які уповноважені рішеннями керівників державних органів видавати довідки про новий розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій.
На підставі списків уповноважені органи готують для перерахунку пенсій названі вище довідки на кожну окрему особу, зазначену в списку, та подають їх головним управлінням Пенсійного фонду України.
Пенсії особам, звільненим із військової служби, перераховуватимуть на підставі наданих довідок окремо на кожну особу.
Якщо внаслідок перерахунку розмір пенсії зменшується, її виплачують у раніше встановленому розмірі.
Для перерахунку пенсій враховуються:
посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням і відсоткова надбавка за вислугу років — у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України або керівником державного органу у межах його повноважень на момент виникнення права на перерахунок за відповідною посадою та військовим (спеціальним) званням;
надбавки за знання і використання в роботі іноземної мови, почесне звання «заслужений» чи «народний», служба в умовах режимних обмежень, спортивні звання, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук і вчене звання — у розмірах, установлених Кабміном на момент виникнення права на перерахунок, якщо вони були фактично встановлені особі;
щомісячні надбавки, доплати та підвищення, конкретні розміри яких за відповідними посадами (категоріями) встановлені Кабінетом Міністрів України — у зазначених розмірах на момент виникнення права на перерахунок;
інші щомісячні надбавки, доплати (крім доплати, розмір якої визначається як різниця між розміром грошового забезпечення до і після запровадження нових умов його виплати), підвищення та щомісячна премія — в середніх розмірах, котрі фактично виплачені за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами) у державному органі, звідки особа звільнилася на пенсію,
Додаткові види грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії, скасовані чи такі, що не виплачуються на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною посадою (посадами), для перерахунку пенсії не враховуються.
Органами Пенсійного фонду України буде також зроблено доплату пенсій, перерахованих за постановою Кабінету Міністрів від 07.11.2007 р. № 1294, допомоги на поховання та одноразових допомог у разі смерті годувальника членам сімей (які мають на це право) всіх пенсіонерів, які померли в період з 1 січня 2008 року до дати виплати пенсій або допомог у нових розмірах.
Коли простежити за нарахуванням пенсій по-новому, то навіть за умови скасування деяких надбавок вони будуть вищими. Скажімо, у заступника командира полку підполковника з вислугою 30 років — на 532,76 грн, заступника командира батальйону майора з вислугою 25 років — на 354,36 грн, у командира взводу прапорщика з вислугою 25 років — 347,42 грн.
Через проведений перерахунок пенсії виплачуватимуться в міру надання уповноваженими структурними підрозділами силових міністерств і відомств довідок про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсій кожній особі окремо.
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ФІНАНСУВАТИМЕ ДОПОМОГУ ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ?
  • ЗАРПЛАТУ ВИПЛАТИТЬ... ПРАВОНАСТУПНИК

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».