Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОСІЯ ОБИРАЄ
Цієї неділі, другого березня 2008 року громадяни Росії голосуватимуть на президентських виборах. У великих містах країни запроваджено посилені заходи безпеки: для чинної влади стабільність під час виборів та після народного волевиявлення є важливим символом її дієздатності та ефективності. До понеділка 25 лютого 2008 року офіційно зареєстровані Центральною виборчою комісією кандидат «Єдиної Росії» Дмитро Медведєв, кандидат від Ліберально-демократичної партії Володимир Жириновський, від Комуністичної партії Російської Федерації — Геннадій Зюганов та представник Демократичної партії Росії Андрій Богданов мали можливість знятися з перегонів. Однак жоден з чотирьох кандидатів не відмовився на фініші від балотування.

Безумовно, кожен з них вирішує власні політичні проблеми. Реально на президентство претендує лише Дмитро Медведєв. Він у передвиборчих поїздках популяризує свою програму, яка полягає в реформуванні владних структур, модернізації інфраструктури, залученні інвестицій та впровадженні інновацій. Аутсайдери перегонів розв’язують також менш значущі проблеми. Володимир Жириновський мріє випередити лідера комуністів Геннадія Зюганова та стати другим за рейтингом політичним лідером у Росії. Підтримуючи свій імідж найбільш епатажного політика він під час теледебатів в ефірі одного з каналів побився з представником Андрія Богданова. Цей молодий кандидат на найвищу посаду в державі своїм популізмом явно намагається потіснити з електорального Олімпу ветерана президентських перегонів Володимира Жириновського, тим часом як Геннадієві Зюганову тільки друге місце гарантує перспективу лідерства в компартії, інакше йому, ймовірно, доведеться поступитися місцем молодшим комуністам.
До загалом прогнозованих результатів виборів додає інтриги лише післявиборча розстановка сил у Кремлі. Західні засоби масової інформації, зокрема, заперечують, що Володимир Путін нібито передає демократичну, стабільну країну своєму наступникові. Наголошується, що авторитарна країна — напередодні кризи. Зазначається, що Дмитро Медведєв як особистість психологічно залежить від Володимира Путіна. Однак навіть суто фізично Медведєв не завжди зможе з усіх питань консультуватися з нинішнім главою держави. Інтригою є те, наскільки швидко та рішуче він здатен вийти з політичної тіні колишнього шефа. Водночас у Медведєва немає конфліктних стосунків в оточенні теперішнього президента. Ще однією післявиборчою загадкою є питання, чи стане Володимир Путін прем’єр-міністром за президента Дмитра Медведєва. Чи, може, він очолить, наприклад, «Газпром»? Якщо Володимир Путін стане прем’єром, він обійматиме цю посаду не просто як черговий високопосадовець, а як людина з великим політичним (й не тільки) капіталом.
Нині багато хто очікує, що після перемоги Дмитра Медведєва в Росії настане нова «ліберальна епоха». Однак серед головних суспільних цінностей, втілення яких російські громадяни очікують від влади, соціологічні опитування фіксують такі поняття, як «порядок» (67%), «справедливість» (57%), «стабільність» (53%), «патріотизм» (46%). Натомість ліберальна «свобода» є безумовною цінністю лише для 44% громадян Росії. Тому Дмитро Медведєв серед наріжних каменів національної ідеології називає свободу і справедливість, громадянську гідність, добробут і соціальну відповідальність держави. Навряд чи відбудуться радикальні зміни й у зовнішньополітичному курсі Росії. Після завершення нинішнього парламентсько-президентського виборчого циклу позиція нового-«старого» російського керівництва стосовно України, вірогідно, стане ще більш прагматичною. А отже, й жорсткішою.
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЙСЬКО-КИТАЙСЬКА КОНСОЛІДАЦІЯ
  • ДИПЛОМАТИЧНІ ПРОБЛЕМИ КОСОВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».