Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
МУЗЕЙНІ ЕКСПОЗИЦІЇ ПОПОВНЮЄ... СБУ
Нещодавно заступник начальника УСБ України в Сумській області Михайло Грек розповів журналістам про роботу відомства з протидії незаконному вивезенню культурно-мистецьких цінностей за межі держави. Найвражаючий епізод — затримка громадянина Російської Федерації, який намагався контрабандно вивезти з України до Росії раритети ХІ–ХV ст.

Зловмисник прилаштував у пакет з-під соку «Сандора» 157 срібних і мідних старовинних монет, актову печатку, а ще перевозив ікони ХVІІІ ст., монети Золотої Орди, полугроші із Західної України середини ХV ст., галицькі монети ХІV ст., що перебували в обігу у Подільському князівстві.
Директор обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв і його співробітники вгледіли ще й актову печатку — так звану буллу, виготовлену в ХІ ст. Це третій відомий на території Росії й України подібний витвір. Один зберігається в Новгороді, другий не так давно якимось чином зник зі Львівського музею. Хоча, можливо, що їх було два, оскільки вірогідно, що слідство впізнає його у згаданому контрабандному товарі. Експерти Харківського інституту мистецтв підтвердили висновки сумських краєзнавців стосовно віку й територіального походження дорогоцінних антикварних речей. На одній стороні було зображено Оранту — Матір Божу, на іншій — Дмитра Салунського. Печатка належала князю Ізяславові Ярославовичу. За оцінками фахівців, котрі поціновують набутки відомств, дотичних до вилучення контрабандних товарів і речей, булла «тягне» на суму близько двох мільйонів доларів США. Одначе суто мистецька, культурна вартість її, як і старовинних ікон, вища, ніж за матеріальною оцінкою.
Росіянин повідомив, що колекція монет та ікон придбана ним на так званих «чорних» збіговиськах антикварів у Києві. На цих не контрольованих державою ринках обертаються значні культурно-мистецькі цінності. Проте їхні учасники обізнані зі шкалою «заохочення», а через те дотримуються конспірації.
Співробітник УСБУ Василь Одарченко переконаний, що вилучені у контрабандиста монети були викопані у нас «чорними археологами», котрі розкопують кургани та стародавні поховання. Про масштаби таких розкопок можна судити з інформації від охоронного відділу Інституту археології НАНУ, який має представників в області. Сліди таких спроб виявлялися на курганних похованнях Зелено-Гайського, Битицького, Шпилівського городищ у Сумському районі, на багатьох об’єктах Глухівського та Путивльського районів. Приміром, у Зелено-Гайському городищі один час «дикі» розкопки велися активно.
Чи не найбільш небезпечна у цьому плані територія колишнього поховання скіфських царів, так званий Герр, що знаходився у заплаві Сули поблизу Ромна. Адже царів ховали не так, як звичайних землеробів. Обриси курганів вказують на те, що там покояться останки тогочасної знаті.
Держава заощаджує на розкопках науковими експедиціями, тож надає змогу контрабандистам поживитися на мільйони доларів. Окрім того, віднайдення, скажімо, монет науковцями може прояснити існування торговельних шляхів, скласти уявлення про їхні напрямки, інтенсивність обмінних процесів. За відповідними речами та зразками товарів можна було з’ясувати пропозиції та потреби певних регіонів. У «колекції» контрабандиста монети того «не розкажуть», позаяк він і сам не знає, де були знайдені та які предмети з ними сусідували.
Щодо скуплених у сільській місцевості ікон, у співробітників УСБ України в Сумській області та музеєзнавців інші думки. Напевно, про це можна говорити лише після ознайомлення з конкретною іконою, але часто селяни втрачають можливість одержання за них справжньої вартості, яка поправить їхнє матеріальне становище. Від кількох тисяч гривень до кількох тисяч доларів — такою може бути ціна купівлі-продажу старовинної культурно-мистецької речі. Окремі примірники, виконані уславленими майстрами пензля, коштуватимуть дорожче.
До речі, за чинними нормативними актами, коли знайдуться власники вилучених у контрабандиста ікон, вони їх одержать. Проте Василь Одарченко не сподівається, що вдасться знайти цих осіб. Найімовірніше, раритети стануть надбанням музеїв. Яких саме, визначать фахівці. Дирхеми, монети й актова печатка надійдуть до експозиції Національного музею історії України.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • «ТАМ, ЗА ТИХИМ ЗА ДУНАЄМ...»
  • ГОРНИЛО МУЗИЧНИХ ТАЛАНТІВ
  • НАЙМАСШТАБНІШЕ ВИКОНАННЯ «РЕКВІЄМУ» ГЕКТОРА БЕРЛІОЗА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».