Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТРІО МАНДРУЄ В ПЛЕЙ-ОФ
Цього тижня три українські чоловічі клуби, що виступають у баскетбольних євротурнірах, дізналися імена своїх суперників у плей-оф. Щоправда, южненському «Хіміку» для цього ще довелося попрацювати — після несподіваної домашньої поразки від латвійського «Баронса» в зустрічі під час шостого туру Єврокубка ФІБА з ростовським «Локомотивом» підопічних Дмитра Базелевського влаштовувала тільки перемога з будь-яким рахунком. Таким самим було й завдання російських гостей, адже южненці, хоч і мали на одну поразку менше (дві проти трьох у «Локомотива»), у разі ще одного фіаско розмістилися б нижче від «залізничників», оскільки програли їм у Ростові.

«Хімік» «розчинив» «Локомотив»
Перед матчем наставник «хіміків» Дмитро Базелевський наголошував, що запорукою успішного виступу стане гра в захисті. Про те саме розповідав і головний тренер «Локомотива» Мілан Мініч, який також нарікав на проблеми зі складом (приміром, не зміг зіграти в Южному відомий нашим уболівальникам за виступами в БК «Київ» Крешимір Лончар).
Початок зустрічі був нервовим для обох команд, та першими прийшли до тями гості, у складі яких вирізнявся активними діями центровий Шимон Шевчик. (Щоправда, невдовзі цій активності настав кінець — ще до великої перерви Шевчик набрав чотири фоли, тому після цього з'являвся на паркеті нерегулярно і діяв надобережно.) У середині першої чверті перевага «Локомотива» сягнула десяти очок. Дмитро Базелевський вчасно взяв тайм-аут і розповів своїм баскетболістам про те, як побудувати захист, тому на коротку перерву команди пішли зі значно прийнятнішим для господарів рахунком — 15:17.
У другій десятихвилинці спурт «хіміків» тривав, а гості заробили свої перші очки, коли в чверті було зіграно понад чотири хвилини. За десять хвилин ростовські баскетболісти набрали всього шість очок (!) — результативність радше гандбольна, ніж баскетбольна. «Хіміки» відповіли повноцінними 22 пунктами, тому на велику перерву пішли з 14-очковою перевагою — 37:23.
«Хімік» не дав нам жодного шансу й заслужено переміг»,— зазначив один з найактивніших у складі гостей Валентин Кубраков. По перерві «Локомотив» випробував різні методи ведення гри: намагався «бомбардувати» кільце здалеку, наприкінці перейшов до тактики дрібного фолу, та максимум, на який спромоглися «залізничники»,— час від часу скорочувати відставання до пристойнішого. Приміром, після третьої чверті перевага господарів скоротилася до дев'яти очок — 53:44.
Та все ж підсумкова перевага «Хіміка» (78:62) давала змогу сподіватися навіть на перше місце в групі D, оскільки в протистояннях з «Баронсом» була цілковита рівновага: латвійський клуб виграв у южненців шість очок на Одещині, команда Дмитра Базелевського з такою ж перевагою здобула перемогу на виїзді. Для того, щоб «Хімік» став першим, аутсайдер квартету французький «Шоле» мав виграти в «Баронса» з різницею 14 очок. Виграти французам вдалося, та, на жаль, не з такою перевагою — 80:78.
Найрезультативнішим у складі «Хіміка» став серб Александр Джурич, на рахунку якого 17 очок. Після матчу бомбардир сказав: «Ми були кращими сьогодні, це на сто відсотків заслужена перемога нашої команди. Ми невдало розпочали гру, та впоралися зі своїми проблемами».
На згадку заслуговує й останній у євросезоні результат «Черкаських мавп». Підопічні Йовіци Арсича ще в попередньому турі втратили навіть теоретичні шанси на вихід до чвертьфіналу Єврокубка УЛЕБ, оскільки переграли бельгійську «Дексію» не так переконливо, як це було потрібно. Матч двох аутсайдерів групи В мав суто престижне значення. Утім, черкащани не мали права програвати в день чотириріччя клубу. «Мавпи», хоч і примусили на останніх хвилинах понервувати своїх прихильників, та здобули перемогу над турецьким «Банвітом» — 85:81. Ще однією слабкою втіхою можна вважати те, що результат попереднього туру визначальним не став: «Дексія» розгромила російський «Урал-Грейт» (81:60), тому була недосяжною для українського клубу.

Маршрути лідерів: Бельгія, Хорватія, Кіпр
Вітчизняні гранди — БК «Київ» і «Азовмаш», які ще минулого вівторка оформили путівки до 1/16 фіналу Кубка УЛЕБ, цього тижня дізналися про своїх суперників одразу на двох стадіях змагання.
Першим суперником столичних «вовків» на шляху до фіналу восьми (саме так — в італійському Турині 10 — 13 квітня зберуться одразу вісім колективів, які виборюватимуть єдину путівку до Євроліги УЛЕБ) стане бельгійський клуб «Теліндус» з міста Остенде. «Теліндус» не є найгрізнішим суперником серед можливих (приміром, сербські «Црвена Звезда» або «Хемофарм» чи французький «Віллербанн», на перший погляд, здаються сильнішими). Та на користь підопічних Шарона Друкера, крім самого відомого ізраїльського наставника, свідчить ще й друге місце в неслабкій групі F — попереду вже згаданої «Црвени Звезди» й позаду потужного московського «Динамо». На своєму майданчику «Теліндус» переграв динамівців (89:83), при цьому під час матчу перевага бельгійського клубу часом сягала двадцяти очок.
Про це ж іншими словами сказав словенський наставник БК «Київ» Томо Махорич: «Можливо, хтось вважає, що нам пощастило з жеребом. Повірте, «Теліндус» не такий простий опонент, як може здатися. Клубу з Остенде вдалося посісти друге місце в дуже складній групі. Бельгійці залишили позаду таких грізних суперників, як «Црвена Звезда» і «Фортітудо». Показовою є й перемога над московським «Динамо». Крім того, не забувайте, що командою керує Шарон Друкер — фахівець, який уже вигравав Кубок УЛЕБ. Та попри це ми ставимо завдання подолати бельгійський бар'єр... Хто є фаворитом? У плей-оф таких не буває, все залежатиме від того, у якій формі командам вдасться перейти безпосередньо до поєдинків, чи зможуть клуби уникнути травм».
Перший поєдинок 19 лютого відбудеться в Остенде, а 26 лютого опоненти зіграють в українській столиці. У разі успіху БК «Київ» на стадії 1/8 фіналу зустрінеться з переможцем пари «Туров» (Польща) — «Німбурк» (Чехія).
Чемпіони України баскетболісти маріупольського «Азовмаша» мали менше преференцій, ніж БК «Київ», оскільки посіли третє місце в групі. Саме тому перший поєдинок проти хорватського «Задара» маріупольці проведуть удома, а 26 лютого зіграють на виїзді. «Задар» нерівно провів груповий турнір у секстеті І (шість перемог, чотири поразки), а друге місце гарантував собі трьома перемогами на фініші змагання. Якщо підопічним Сергія Заваліна вдасться подолати хорватський бар'єр, в 1/8 фіналу на приазовську команду чекає або грецький «Паніоніос», або іспанська «Памеса», яка двічі переграла «Азовмаш» на груповому етапі.
Водночас ФІБА не стала чекати й одразу оприлюднила чвертьфінальні пари Єврокубка. Южненський «Хімік» 19 лютого поїде в гості до кіпрського АЕЛа, а 26 лютого прийматиме острів'ян на своєму паркеті. На відміну від Кубка УЛЕБ, у Єврокубку ФІБА для виходу до фіналу чотирьох потрібно здобути дві перемоги, тому третій поєдинок (у разі потреби) відбудеться на Кіпрі четвертого березня.
також у паперовій версії читайте:
  • ШЕВЧЕНКОВІ МІСЦЯ: КЕНМОР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».