Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«АНТИРОСІЙСЬКИЙ» КУБОК РОСІЙСЬКОГО ТЕЛЕКАНАЛУ

В Ізраїлі напередодні фінішував найпрестижніший футбольний турнір пострадянського міжсезоння — Кубок Першого каналу. У фіналі змагання зустрілися два українських колективи — вітчизняні гранди, запрошені на свято, яке за свої гроші організовує губернатор Чукотки і власник лондонського «Челсі» Роман Абрамович.

Два українські («Динамо» і «Шахтар») і два російські («Спартак» і ЦСКА) клуби є постійними учасниками Кубка. У першому розіграші трофею два роки тому лише пострадянські команди й зустрічалися. Але торік склад запрошених команд розширився — додалися два ізраїльських колективи — хайфський «Маккабі» і тель-авівський «Хапоель». Цього разу Ізраїль був представлений єрусалимським «Бейтаром», а сербська «Црвена Звєзда» ще більше розширила географію учасників. Ізраїльський клуб склав компанію «Шахтареві» і ЦСКА в першому тріо, а «Црвена Звезда» протистояла «Динамо» і «Спартаку» в другій групі.
Турнір розпочався поєдинком групи А, у якому зустрілися «Шахтар» і «Бейтар». Український клуб виявився набагато сильнішим: уже на другій хвилині проти Фернандіньйо порушили правила, і сам бразилець майстерно пробив метрів з тридцяти. Ще два м'ячі гірники забили по перерві — на 57-й хвилині Маріуш Левандовськи добре вдарив головою після подачі кутового, на 90-й розгром «Бейтара» оформив Олексій Гай, якого в штрафному майданчику «знайшов» передачею Олександр Гладкий.
Афіша наступного поєдинку була знаковою: «Динамо» (Київ) — «Спартак» (Москва). Здавалося б, москвичі мали б бути підготовлені краще: 13 лютого вони гратимуть в 1/16 фіналу Кубка УЄФА в Марселі проти місцевого «Олімпіка», тоді як київські динамівці перший офіційний поєдинок 2008 року проведуть тільки першого березня в чемпіонаті України проти «Дніпра». Та виявилося, що «червоно-білі» виявилися неготовими до гри, яку їм запропонували принципові опоненти. Щоправда, є й об'єктивні чинники — кадрові проблеми, оскільки через травми не змогли зіграти Шишкін, Дедура та Їранек, давно лікується і півзахисник збірної України Маким Калиниченко. Саме через це лінія захисту москвичів виявилася експериментальною: Штранцль, Ковач, Філіпенко, Іванов.
Утім, і в складі киян не було декого з гравців: за свої збірні на Кубку африканських націй цими днями грають гвінеєць Ісмаель Бангура і марокканець Бадр Ель Каддурі. До того ж Юрій Сьомін суттєво «перетасував» тих виконавців, яких має, і в центрі захисту несподівано для більшості вболівальників опинилися номінальні опорні півзахисники Айїла Юссуф і Тарас Михалик. Російський фахівець виявив довіру також до 18-річного Артема Кравця, і хлопець цілком скористався з наданого шансу.
Динамівці переважали суперників протягом всього першого тайму, та забити змогли тільки наприкінці 45-тихвилинки, коли на два провали поспіль «напрацював» експериментальний спартаківський захист. Спочатку Сергій Ребров, як у кращі роки, втік по центру від Штранцля (а центральні захисники Ковач і Філіпенко, висловлюючись футбольним сленгом, «пішли по пиво»). А згодом маленький шедевр створив Артем Кравець, який на мізерному клаптику поля переграв Ковача і від лінії воріт відкинув м'яча під удар Корреа. Рахунок 2:0 тримався аж до останньої хвилини матчу, коли Олег Гусєв по своєму правому флангу втік від втомлених захисників і з гострого кута переграв Стіпе Плетикосу.
Через день динамівці зустрілися з «Црвеною Звездою» і ледь не поступилися: пропустивши на 66-й хвилині, кияни відігралися на 82-й, гол забив Тіберіу Гіоане. Нічия з рахунком 1:1 унеможливила участь у фіналі московського «Спартака», а сербська команда могла б стати учасником фінального матчу тільки в тому разі, коли б розгромила підопічних Станіслава Черчесова. Сталося ж навпаки — «червоно-білі» виграли в «Црвени Звезди» з рахунком 5:2.
У ще одному пострадянському протистоянні донецький «Шахтар» оформив вихід до фіналу завдяки перемозі над ЦСКА. За традицією, яка склалася у гірників на змаганнях за кубок Першого каналу, матч розпочався зі швидкого голу: Фернандіньйо на сьомій хвилині був першим на добиванні після того, як голкіпер Акінфеєв парирував удари Ілсіньйо і Гладкого. Захисники армійців залишили воротаря напризволяще.
Щоправда, ЦСКА — це не «Бейтар»: і на
13-й хвилині Джанер навісив зі штрафного, а Ігнашевич зрізав м'яча у ворота, які цього разу захищав Богдан Шуст (у першому матчі гірників на останньому рубежі був Андрій П'ятов).
За кілька хвилин до перерви «Шахтар» знову вийшов уперед. Гладкий ще раз асистував, цього разу Брандао, якого не втримали брати Березуцькі. Акінфеєв впорався з першим ударом бразильця, та з другої спроби форвард не схибив. Остаточний рахунок 3:1 був встановлений на 67-й хвилині: Срна потужно прострілив уздовж лінії воріт, і від ноги Василя Березуцького м'яч цю лінію перетнув. Коли б не автогол, то лік своїм голам на турнірі мав би відкривати Олександр Гладкий — він чатував на дальній стійці.
Матч «Бейтар» — ЦСКА жодного турнірного значення не мав. Напіврезервний склад ізраїльського клубу переграв армійських резервістів з рахунком 1:0.
Переоцінювати те, що у фіналі Кубка Першого каналу зустрілися саме українські команди, мабуть не слід — це тільки приємний епізод міжсезоння. Набагато важливіше те, що за регламентом турніру половина призових грошей (можливо, й більше — це вже залежить від президентів клубів Ігоря Суркіса і Рината Ахметова) буде спрямована на функціонування дитячо-юнацьких шкіл вітчизняних грандів. Переможець турніру збагатіє на мільйон американських доларів, віце-чемпіон — на півмільйона.

Про перебіг фінального матчу, а також про інші цікавинки Кубка Першого каналу в наступному числі «ДУ» розповість Михайло Герасименко, який на власні очі бачив усі поєдинки цього змагання.
також у паперовій версії читайте:
  • АНАТОЛІЙ ПОПОВ: «ПРЕМ'ЄР-ЛІГА — БАЖАННЯ КЛУБІВ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».