Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧИ З’ЯВИТЬСЯ «ГРИП-МУТАНТ» НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ?
Про грип і його небезпечні наслідки відомо чимало. А ось «пташиний грип» увійшов у наше буття зовсім недавно. У поєднанні з грипом людини він може стати катастрофою для всієї планети. Тому фахівці в усіх країнах приділяють цій проблемі пильну увагу.
Грип останнім часом поводиться немов примхлива пані, тобто непередбачено. Він ніяк не вкладається в очікувані терміни. Останні роки піки захворювань були на початку та всередині весни.

Отож який грип завітає до України цього року, як уберегтися від нього, розмовляємо з нашим постійним автором, провідним науковим спеціалістом Українського центру грипу Аллою Міроненко.
...Коли приходжу до Центру грипу, згадую, що саме тут «мирно співіснують» найнебезпечніші агресори, котрі свого часу забрали сотні тисяч життів людей. Однак тут вони слухняно сидять у пробірках і колбочках, поповнюються «новими полоненими» і підкоряються цій тендітній блакитноокій жінці.
— Алло Петрівно, нещодавно у ЗМІ промайнула інформація про те, що нібито на Північному полюсі виявлено новий вид «пташиного грипу», який може, немов чума, «скосити» 70 відсотків населення планети. Чи є якісь достеменні факти, що підтверджують чергову страшилку?
— Поки у світовому центрі грипу — Атланті — немає жодних даних, що підтверджували б таку інформацію. Та під час глобального потепління природа жорстоко карає людину за шкоду, яку вона їй завдає,— смерчами, паводками, новими хворобами. У таких країнах, де грип з’являється раніше (Північна Америка, Канада), поки що з ним більш-менш спокійно. Проте це не означає, що його взагалі не буде, зокрема в Україні. Як ми говорили, останнім часом епідемії запізнюються і починаються навесні. Так, минулого року пік припав на лютий, у позаминулому — на середину березня. Захворюваність була не дуже високою, але вірусів виявляли багато. Це дає підстави говорити про те, що вони спричинили захворюваність на грип.
— Як із профілактикою грипу? Що кажуть з цього приводу спеціалісти — робити вакцинацію чи вже запізно?
— Оскільки грип буде пізніше, то захворювання і його ускладнень можна уникнути. Останнім часом у світі відбувається спалах захворювання на «пташиний грип» серед птиці й реєструються нові випадки з-поміж людей. ВООЗ зафіксувала 351 випадок «пташиного грипу» серед людей, 219 із них — летальні, отже, рівень смертності понад 66 відсотків. Аби запобігти виникненню рекомбінантного штаму вірусу грипу, за планом ВООЗ із підготовки по пандемії грипу та відповідним планом України потрібно проводити щеплення населення від грипу, особливо працівників птахоферм, осіб похилого віку, у дитячих закладах, особливо у будинках-сиротинцях. Адже відомо, що названі категорії найважче переносять грип і його ускладнення. Рекомендується також проводити вакцинацію у великих колективах, адже лише один хворий може «покласти в ліжко» багатьох зі свого оточення.
В Україні зареєстровано низку вакцин проти грипу. Найдосконалішою та найбезпечнішою є Інфлувак. Світовим лідером у виробництві протигрипозних вакцин більш ніж 50 років є компанія «Солвей Фармацеутікалз ГмбХ». Тільки за останні роки Інфлуваком провакциновано понад 150 млн пацієнтів у світі. В Україні — понад два мільйони. Вона безпечна навіть для вагітних жінок.
— «Пташиний грип» ніби «дамоклів меч» навис над людством. Пам’ятаю страшні репортажі з Гонконгу у 1997 році, коли в країні почалася паніка, пов’язана зі спалахом цієї інфакції.
— Існує наукова гіпотеза, яка твердить, що коли людина хвора на грип і водночас птах хворий цією недугою, і вони перебувають поруч, то може утворитися в організмі людини рекомбінантний пандемічний штам вірусу. Ще десять років тому люди заражалися грипом від птахів, хворіли і вмирали від цього «симбіозу».
— Чи безпечна курятина під час епідемії «пташиного грипу»?
— Вірус — «термолабільний». Він гине за температури +70 °С протягом кількох хвилин. Проте не варто вживати сирі яйця і сире м’ясо. Варто уникати контакту з качками та іншими птахами у місцях, де траплялись випадки захворюваності птиці, у місцях забою або там, де є підозра на наявність вірусу «пташиного грипу». Не слід пускати домашню птицю в оселю, дітям гратися з птахами або утримувати їх у квартирі. Варто знати про те, що інфіковані пернаті можуть поширювати інфекцію до того, коли будуть виявлені симптоми захворювання. Після відвідування місць, де утримуються птахи, необхідно ретельно помити руки з милом, продезінфікувати одяг, взуття, транспортний засіб. Якщо купуєте курку будь-де і вона викликає сумнів, то можна звернутися до ветеринарної служби на ринку. Та, як зазначалось, їсти сиру птицю ні в якому разі не можна. Чому я так кажу? Тому що в деяких народів, приміром у Китаї, є така страва, де сирою кров’ю птаха поливають салат. Сирі яйця можуть бути небезпечні не лише щодо захворювання на «пташиний грип», а й з огляду на сальмонельоз. Варто одягати захисний одяг.
Я запросила до розмови доцента кафедри епізоотології та інфекційних хвороб Національного аграрного університету Василя Гусакова.
— Нещодавно намагалась потрапити на одну з українських птахофабрик. Проте мені відмовили не тільки у візиті, а й в інформації про якість курячого м’яса. Тим часом населення має знати про якість продукту, який споживає. Чи не так?
— Я займаюся хворобами птиці та «пташиним грипом». Хочу відразу сказати, чому керівники птахофабрик неохоче йдуть на контакти. Згідно із розпорядженням про боротьбу з грипом, усі птахофабрики перейшли на закритий режим. Стороннім особам вхід туди заборонено. Адже якщо навіть одна людина хвора на ГРЗ прийде на фабрику, це вже становитиме небезпеку для курячого поголів’я. Птиця чутлива до всіляких інфекційних захворювань. Збитки для птахофабрик можуть бути колосальні. Адже знищується все поголів’я птиці. Тому працівники птахоферм мають обов’язково вакцинуватися.
Нині ситуація з «курячим грипом» залишається напруженою в Європі, зареєстровані спалахи у Польщі, Німеччині, Росії, а останнім часом і в Криму.
— Донедавна м’ясо домашньої курки вважалося делікатесним, екологічно чистим. Бульйони рекомендували хворим людям. Нині ми насправді вживаємо м’ясо «штучної» курки. Адже їх годують антибіотиками, гормонами росту та всілякою іншою хімією, тож виходить, куряче м’ясо не таке й поживне для людини?
— Усі ці препарати — антибіотики, біодобавки використовуються на початку зростання птиці. Вона швидше набирає вагу. Та перед забоєм (це десь два тижні) курей перестають годувати антибіотиками і біодобавками. Ці ж речовини, як відомо, швидко виводяться з організму птиці.
— Домашня курка росте десь близько року. Який же вік курки, котру ми так часто споживаємо?
— Сорок два дні.
— Її м’ясо не шкідливе для людини?
— Для птахофабрик немає сенсу порушувати правила, бо конкуренція на ринку жорстка. Проте якщо ви хочете зробити аналіз м’яса, це можна зробити на кожному ринку, чи звернутися до Інституту токсикології або до Державної центральної ветеринарної лабораторії.
— За гроші?
— Думаю, не за великі. Хочу сказати, що м’ясо проходить термічну обробку. Коли в ньому залишились будь-які біодобавки, то вони під впливом тієї температури руйнуються. Небезпеку можуть становити якісь хімічні препарати, але в організмі вони довго не затримуються.
* * *
Поки що ситуація з «пташиним грипом» в Україні не є загрозливою. Тому немає потреби запроваджувати надзвичайні заходи. З огляду на недавній спалах інфекції в Криму, діє оперативний штаб для координації діяльності роботи органів влади АР Крим і закладів МОЗ із профілактики грипу, забезпечення обміну щоденною оперативною інформацією. Проводиться екстрена профілактика «пташиного грипу» за допомогою засобів неспецифічної дії у вогнищі інфекції, насамперед працівникам птахогосподарств, з метою запобігання одночасному зараженню циркулюючими вірусами «пташиного» і людського грипу. Проводяться подвірні обходи. Сформовано додаткові бригади медичних працівників, створено запас діагностичних і лікувальних препаратів, діагностикумів для проведення лабораторних досліджень на вірус «пташиного грипу» у людей та ін. На випадок появи захворювання серед людей підготовлено госпітальні бази. Керівникам птахогосподарств надіслано рекомендації забезпечити працівників засобами індивідуального захисту у разі виникнення «пташиного грипу» та організації особливого режиму роботи.
Український центр грипу та ГРВІ МОЗ України проводить моніторинг циркуляції вірусів грипу і захворюваності. Його результати про випадки виділення вірусу грипу й масові захворювання на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції, у тому числі серед працівників птахогосподарств, подаються у МОЗ України та публікуються у пресі.
Установлені три- і десятикілометрові зони навколо осередку інфекції. На птахофермі безкровно знищено 24922 голови птиці, утилізовано 14760 шт. яєць. Проводяться дезінфекційні заходи.
Обстежено 170 населених пунктів, 9930 дворів, 55453 голови птиці, за вільновигульне утримування птиці до відповідальності притягнуто п’ятеро осіб.
У вогнищі працює 15 медичних бригад, сформовано 17 вакцинальних бригад. Проведено 2557 подвірних обходів, оглянуто 7097 мешканців, у тому числі 1197 дітей.
Проводиться імунізація населення трикілометрової зони (щеплено 160 осіб). Триває екстрена профілактика у групах професійного ризику (працівники ЛПУ, СЕС, МНС). Проводиться моніторинг захворюваності на грип і ГРВІ в АР Крим і деяких населених пунктах Красногвардійського району.
Грип і його наслідки завдають чимало шкоди здоров’ю людини, крім того, винищують велике поголів’я птахів. Нині існують швидкі імунохроматографічні Цито-тести на грип А, В компанії «Фармаско». Їх можна використовувати в екстремальних та позалабораторних умовах, які, наприклад, склалися в Криму під час подвірних обходів. Аналіз (мазок із носа) проводиться з метою швидкої діагностики грипу і вже за 15 хвилин відомий результат. Існують також швидкі тести, які визначають наявність грипу у свійської чи дикої птиці, тож цим можна запобігти знищенню поголів’я здорових птахів.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ОБЕРЕЖНО: НЕРВИ!
  • ВИГРАШ — 14 РОКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».