Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ПРЕМ’ЄРА, ПРИСВЯЧЕНА ПАМ’ЯТІ МАЕСТРО
Шанувальників класичної музики важко здивувати екзотикою у цій сфері мистецтва, особливо, якщо мовиться про творчу спадщину композиторів ХІХ ст. Здавалося б, усі їхні твори часто виконують з великим успіхом, за винятком невеликої кількості малозначних. Однак це не зовсім так.

Прем’єра, що відбулася недавно в Національному будинку органної та камерної музики, знову довела, що у царині звуків є чимало «білих плям». Слухачам було запропоновано унікальний твір відомого австрійського композитора Антона Брукнера (1824–1896 рр.) — Велику месу № 3 фа мінор для солістів, змішаного хору і оркестру.
Створена у 1868 році, а вперше виконана у Відні у 1872-му, ця меса, що складається з шести частин, написаних на канонічний латинський текст, перевершила попередні твори композитора у цьому жанрі за глибиною й масштабністю.
Його меси виходили за межі літургійних творів і за стилем були практично світськими творами, що вражали глибиною філософського змісту, епічним розмахом і широким спектром думок і переживань — від скорботи до елегійної мрійливості.
В Україні ніколи не виконували жодної меси Брукнера. Тож не дивно, що на прем’єру його Великої меси № 3 очікували з особливим інтересом.
Цей неперевершений за формою і змістом твір виконав Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського під орудою диригента Ігоря Андріївського.
Усі виконавці — хор, оркестр, диригент і солісти ансамблю — Олена Шипаль (сопрано), Ніна Харченко (контральто), Вадим Солодкий (тенор), Костянтин Трипольський (бас) на високому професійному рівні виконали цей шедевр. Приваблювали якість звучання хору і оркестру, майстерність солістів та диригента, котрі зуміли донести до слухачів глибину авторського задуму.
Успіх прем’єри є ще одним свідченням професіоналізму Ансамблю класичної музики, який був створений хормейстером, композитором, педагогом, лауреатом Національної премії імені Т. Шевченка, народним артистом України Віктором Іконником.
Його пам’яті присвячено прем’єру твору Антона Брукнера, а на концерті була присутня дружина В. Іконника — Валентина Захарченко-Іконник — художній керівник і диригент Ансамблю імені Бориса Лятошинського.
Ще за життя Віктор Михайлович отримав визнання як засновник камерного хорового виконавства у сучасній українській музичній культурі. Він понад 40 років присвятив творчій праці у сфері хорового мистецтва України, створивши аматорський хор Музично-хорового товариства у 1964-му, який згодом став професійним камерним хором, а у 1992 році на його основі виник Ансамбль класичної музики.
Віктор Іконник підіймав унікальні пласти музичної спадщини, вів велику реставраційну роботу над творами української класики, що було новаторським кроком у історії сучасного хорового виконавства. Записав 24 платівки із музикою К. Стеценка, Б. Лятошинського, М. Дилецького, Д. Бортнянського, М. Березовського, А. Веделя.
Створений ним колектив готував для концертного виконання і записував найкращі твори світової хорової, а згодом інструментальної музики, котрі ніколи раніше не звучали в Україні. Іконник увів у практику спів квартетами, що позитивно впливає на звучання хорової партитури. Гастролі Ансамблю імені Бориса Лятошинського в Польщі та Іспанії, які з тріумфом відбулися за життя маестро, стали зоряним часом для колективу.

Сергій ПИРОГОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВИСОКА НОТА БЕНДЖО-ФЕСТИВАЛЮ
  • МУЗИЧНИЙ СВІТ ТАРИВЕРДІЄВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».