Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
СТАН — ПОСТІЙНА ГОТОВНІСТЬ
На теренах нашої держави є десятки об’єктів, які становлять певну небезпеку і для її громадян, і для навколишнього середовища. З різних причин. Зокрема й тому, що обладнання на них морально і фізично застаріло. Словом, будь-якої миті можна очікувати від такого об’єкта неприємного сюрпризу. Чи готова наша держава до цього? Чи має все необхідне для ліквідації наслідків різних надзвичайних ситуацій?

З цими та іншими запитаннями редакція звернулася до Григорія Марченка — директора департаменту управління рятувальними силами Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту від Чорнобильської катастрофи.
— Я вважаю, що попри всі складнощі й негаразди ми готові,— відповів Григорій Борисович,— і до аварій техногенного характеру, і до стихійних лих. У підпорядкуванні нашого міністерства є 10 загонів, які залучаються до ліквідації різних надзвичайних ситуацій загальнодержавного та регіонального рівня. Вони, зокрема, дислокуються в Києві, на Львівщині, Харківщині, у Запорізькій та інших областях, а також у Криму.
— У яких операціях останнім часом брали участь ваші підрозділи?
— Ми ліквідовували наслідки аварії на залізничному перегоні Красне — Броди, що на Львівщині, коли стався вилив жовтого фосфору — надто небезпечної для здоров’я і самого людського життя хімічної речовини.
Рятувальники зібрали близько 100 тонн забрудненої суміші, для нейтралізації очищеної ділянки використали 120 тонн вапна, а також завезли і спланували близько п’яти тисяч квадратних метрів інертного ґрунту, очистили прилеглі лісові насадження тощо. Медичні працівники оглянули близько 20 тисяч жителів Бродівського, Буського, Радехівського районів. Усім, хто скаржився на стан здоров’я, пропонувалося пройти ретельне обстеження, а за необхідності — й стаціонарне лікування. Чимало громадян скористалися такою можливістю.
— І багатьох рятувальників залучали до ліквідації наслідків цієї катастрофи?
— Усього на місці аварії потяга працювало більш як тисяча чоловік. А від нашого відомства близько 300 осіб і 50 одиниць різної техніки.
За всієї поваги до представників інших відомств, задіяних до ліквідації наслідків цієї НП, скажу, що саме рятувальники МНС прийняли основний удар на себе. Наприклад, завдяки мужності пожежних, за високих температур і задимлення, незважаючи на хімічну небезпеку, пожежа була ліквідована протягом п’ятьох годин. Цим самим пожежники не допустили теплового вибуху цистерн, у яких містилося понад 750 тонн жовтого фосфору, і локалізували поширення токсичних продуктів горіння. Гасили ми пожежі, що вирували торік на Херсонщині, зокрема, в Голопристанському та Цюрупинському районах. Тоді, на жаль, вигоріли десятки гектарів лісу, завдавши чималих збитків державі. Але вони могли бути ще більшими, коли б не високий професіоналізм наших пожежних.
— Підрозділи МНС беруть участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій не лише на суші, а й на морі...
— Так, нагадаю, що в акваторії Чорного та Азовського морів внаслідок різного погіршення погодних умов затонуло п’ять суден, а вісім сіло на мілину. У море вилилося близько 1 200 тонн нафтопродуктів, а на трьох затонулих судах залишилося понад шість тисяч тонн сірки. Здійснено комплекс важливих пошуково-рятувальних робіт для ліквідації наслідків аварії.
— Досить часто трапляються неприємності на побутовому рівні...
— У таких випадках по допомогу звертаються саме до МНС. Ми завжди оперативно реагуємо й на такі виклики. Наприклад, коли в одному з житлових будинків міста Дніпропетровська стався вибух побутового газу, перші підрозділи МНС прибули за 20 хвилин. Про дієвість нашого втручання свідчить той факт, що завдяки цьому були врятовані всі 25 мешканців будинку, які на момент аварії перебували в ньому і залишилися живими. Вибух стався 13 жовтня, а вже вранці 14-го були вивезені майже 350 тонн зруйнованих металоконструкцій.
— В Україні щороку виникають десятки тисяч пожеж, у полум’ї яких гинуть люди. Доки, на Вашу думку, це триватиме?
— Особливо прикро, що в багатьох випадках пожежі можна було уникнути. Основною причиною займання є необережне поводження з вогнем. А ще — порушення правил експлуатації і монтажу електромереж та електроустаткування, зловживання алкоголем. Я назвав причини, породжені недбалістю. Люди своїми діями провокують виникнення пожеж. Наші пожежники — принаймні в більшості випадків — оперативно приходять на допомогу постраждалим.
— Спілкуючись із вогнеборцями, доводиться чути від них нарікання на застарілі техніку, спецобладнання. Як прокоментуєте цю ситуацію?
— Технічне оснащення наших пожежно-рятувальних підрозділів, дійсно, мало бути кращим. Наприклад, останнім часом у Києві «ростуть», як гриби після дощу, житлові будинки, що мають 20 і більше поверхів. А техніки, яка давала б пожежним змогу діставатись, скажімо, 18 поверху, у нас немає. Слід невідкладно закупити спеціальні автомобілі, за допомогою яких можна було б дотягтися і до верхніх поверхів «висоток». Заради справедливості скажу, що наш технічний парк хоч і дещо повільно, але все ж оновлюється. Наприклад, нещодавно пожежно-рятувальні гарнізони Криму, Донецької, Волинської, Львівської, Чернігівської, Тернопільської, Хмельницької областей поповнилися пожежними автомобілями. Незабаром нові авто надійдуть в інші гарнізони. Торік МНС на оновлення технічного парку асигновано 340 мільйонів гривень, а в поточному сподіваємось отримати 440 мільйонів.
— Ваші підрозділи беруть участь і в знищенні вибухонебезпечних предметів — і часів Другої світової війни, і сучасних. Маю на увазі тих, що «порозліталися» від час вибухів у Новобогданівці. Розкажіть, будь ласка, про роботу піротехніків.
— Ці люди щоденно ризикують своїм життям. Зокрема, восени наші піротехніки знешкодили в Криму німецьку протичовнову авіаційну бомбу і корабельну якірну міну, що їх знайшли неподалік місць відпочинку. Вони дивом упродовж десятків років не здетонували. Але це могло статись будь-якої миті. Знищили ці смертоносні «скарби» фахівці водолазної піротехнічної групи аварійно-рятувальної частини спеціального призначення управління МНС у Севастополі. Міну вагою одна тонна з 220 кілограмовим тротиловим еквівалентом заряду виявили всього за 40 метрів від берега. Фахівці центрального загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС працюють нині на території артилерійської бази Новобогданівки, де кілька років тому здетонували снаряди. Через вибухи вони розліталися на кілька кілометрів. Тепер їх знешкоджуємо. Уже знищили понад 24 тисячі тонн цього «скарбу», зокрема близько п’яти тисяч тонн — шляхом контрольованих підривів. Із 143 гектарів території, на якій вони розкидані 130 гектарів уже очищено. Програма, якою передбачено повне усунення загрози, викликаної несанкціонованими вибухами, у поточному році має завершитись.
— Григорію Борисовичу, скажіть, будь ласка, коли, нарешті, почне діяти служба «112»?
— Єдина диспетчерська служба «112» є в усій Європі. В Україні її поки що немає. Та вже чимало зроблено для її запровадження. Значною мірою процес гальмується через неузгодженість між різними міністерствами і відомствами. Маю всі підстави стверджувати, що не за горами час, коли «112» діятиме і в нас.

Інтерв’ю взяв Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІД ПІДСТУПНИЙ, ЛЮД БЕЗШАБАШНИЙ
  • ВИКРАДАЧАМ НЕ СПОДОБАЄТЬСЯ
  • РОБОТ-КОНТРОЛЕР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».