Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ХТО МАЄ ПРАВО НА ДОБРОВІЛЬНЕ ПЕНСІЙНЕ СТРАХУВАННЯ?

Чи можуть громадяни добровільно брати участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування? Коментар із цього приводу дає начальник управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Лілія Бірюкова.

— Уперше поняття «добровільна участь громадян у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» з’явилось у ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 1 січня 2004 року. Під добровільною участю розуміємо сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України протягом певного періоду, який особа бажає зарахувати до свого страхового стажу для призначення пенсії. Всі умови обговорюються в договорі про добровільну участь, що укладається між органом Пенсійного фонду України й фізичною особою. У системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування мають право брати участь особи, котрі досягли 16-річного віку і не входять до кола осіб, що підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а саме: іноземці й особи без громадянства, які постійно живуть або працюють на території України, громадяни України, які постійно живуть або працюють за межами України, студенти, інші особи. Для нашого міста ця норма закону особливо актуальна, оскільки в такий спосіб було вирішене питання страхового стажу під час призначення пенсії для моряків, які працюють на іноземних суднах, а таких чимало.
— Куди потрібно звертатися для укладення договору?
— До районного управління Пенсійного фонду за місцем проживання. Щодо документів, необхідних для укладення договору, то це — паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного коду, трудова книжка. Після надання цих документів фахівці ПФ перевірять їх і протягом місяця ухвалять рішення про можливості укладення договору.
— Чи передбачаються законом якісь обов’язкові умови при укладенні договору?
— Так. По-перше, договір може укладатися не менше ніж на рік, по-друге, за кожен місяць мають бути сплачені страхові внески в розмірі не менш як мінімальний страховий внесок. А мінімальний страховий внесок — величина, що визначається шляхом розрахунку як добуток мінімальної заробітної плати на розмір страхових внесків до Пенсійного фонду. Наприклад, у квітні минулого року мінімальна заробітна плата становила 420 грн., розмір страхового внеску — 33,2 відсотка, мінімальний страховий внесок дорівнював 139,44 грн.
— Якщо студент хоче сплачувати добровільні внески до Пенсійного фонду, але не спроможний зробити це нині, то чи може він зробити це в майбутньому?
— Законом передбачена можливість сплати страхових внесків за попередній період, починаючи з 1 січня 2004 року, від моменту набрання чинності ним, але тільки як додаткова умова договору, оскільки передбачено, що договір може бути укладений не менш ніж на рік.

Підготувала Ніна ЛОМОНОС
також у паперовій версії читайте:
  • «СТАТУСУ БЕЗ ДОКУМЕНТІВ НЕ БУВАЄ»
  • ЗАРПЛАТА ОФІЦЕРІВ ЗРОСТЕ
  • ПІЛЬГОВІ ПРОЇЗНІ
  • ДОПОМОГУ ЗБІЛЬШЕНО, АЛЕ ПО-РІЗНОМУ
  • КОМПЕНСАЦІЮ ДОСТАВЛЯТЬ ДОДОМУ
  • НАЦІОНАЛЬНА ПРОБЛЕМА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».