Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
БОЛГАРІЯ ПАДАЄ В ОБІЙМИ РОСІЇ
Минула вісімнадцята річниця румунської революції, але досі не відомо, що сталось із мільярдами доларів поваленого диктатора.
Двадцятого грудня 1989 року 100 тисяч робітників вступили у центр Тимішоари, скандуючи: «Чаушеску — геть!». Звертаючись до народу, диктатор назвав їх ворогами соціалістичної революції. А ще за п'ять днів Ніколає Чаушеску разом з дружиною розстріляли.

Офіційно президент РФ прибув до Софії, щоб відзначити 130-ту річницю російсько-турецької війни, яка поклала край 500-річному оттоманському пануванню в Болгарії, і внаслідок чого була проголошена незалежна держава. Російського лідера зустріли помпезно. Відбувся святковий концерт за участі Йосипа Кобзона, ансамблю «Берізка»,— цим заходом розпочався рік Росії в Болгарії. Але за зовнішнім єлеєм приховано непрості відносини Москви і Софії та незадоволення частини болгарської еліти зайвою поступливістю уряду країни вимогам Кремля.
Під час дводенного візиту президента Росії обговорювались переважно економічні аспекти двосторонніх відносин. Щоб переконати болгар у доцільності побудови газопроводу «Південний потік», Путін привіз з собою Дмитра Медведєва, призначеного його наступником, нинішнього віце-прем’єра й одночасно голову спостережної ради «Газпрому».
Слід зазначити, що Болгарія змушена була під тиском Брюсселя зупинити два реактори застарілої атомної електростанції в Козлодуї. Після цього болгари вже не можуть експортувати надлишки енергії на Балкани. Це болісно відчувають, наприклад, у Косові й Албанії, де тепер бракує електроенергії, та в Греції, яка почала купувати її в Румунії й Угорщини. Через зменшення експорту Софія щомісячно втрачає 20 мільйонів євро.
Щоб знову почати заробляти на електроенергії, треба збудувати нову атомну електростанцію в Белені. Тендер на встановлення двох атомних реакторів виграв московський «Атомбудекспорт», підконтрольний російському міністерству атомної енергетики. Вартість інвестиції оцінюється в чотири мільярди євро. Згідно з підписаним контрактом будівництво буде завершене в 2013–14 роках. Щоб не дратувати Європу, Софія ухвалила рішення закупити устаткування для управління реакторами нової електростанції в Німеччині і Франції.
Електростанція важлива для Софії, але для Москви важливішим є будівництво нафтопроводу з болгарського Бургаса над Чорним морем до грецького Александрополіса. Нафта з Росії і Каспійського моря 285-кілометровою трубою надходитиме на середземноморський ринок. В інвестиції обсягом мільярд євро Росії належатиме 51% акцій, а Болгарія і Греція отримають по 24,4 відсотка. Щодо проектування й будівництва так званого «православного трубопроводу» також підписано договір.
Російському лідерові вдалось втягнути болгар у найважливіший, з погляду Москви, проект — будівництво нового газогону по дну Чорного моря. У «Газпромі» впевнені: реалізація цих планів перекреслює альтернативний проект «Набукко», підтримуваний ЄС і США.
Завдяки будівництву цього газопроводу, яке «Газпром» хоче здійснювати разом з італійським концерном «Eni» (що також бере участь у будівництві «Набукко»), росіяни зможуть постачати газ на Балкани, оминаючи Україну. Президент «Eni» Паоло Скароні заявив, що не вважає «Південний потік» і «Набукко» конкурентами. За його словами, у найближчі 20 років експорт газу в Європу збільшиться удвічі і для всіх поставок будуть знайдені ринки збуту. Участю в цьому проекті Москва намагається звабити й ще одного свого союзника на Балканах — Сербію.
На думку Маріна Лессенського з софійського Інституту міжнародних досліджень, дії Росії в Болгарії належить оцінювати з огляду на далекосяжні цілі політики Кремля стосовно посткомуністичних країн.
«Чергові договори, які пов’язують нас з Москвою, не на користь болгарській економіці. Енергетична залежність — це елемент широкої стратегії Кремля щодо Балкан загалом», так вважає експерт. Він нагадує, що Росія так само багато інвестує в Центральній Європі, наприклад, у Словаччині й Угорщині.
Рішення Болгарії, яка купує в російського монополіста 95% газу, дивують тим більше, що посткомуністичні керівники відчули наслідки енергетичної залежності від Москви. Понад рік тому «Газпром» шантажував болгар підвищенням ціни і погрожував припинити поставки газу.
Зближення з Росією занепокоїло болгарську опозицію. «Реалізація цих проектів перетворить Болгарію в троянського коня Путіна в Європейському Союзі»,— застерігає Атанас Атанассов, що належить до правого спрямування партії «Демократи за сильну Болгарію».

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МАО ЦЗЕДУН І... ТУРИСТИ
  • У ГОЛЛАНДІЇ ГАСНУТЬ ЧЕРВОНІ ЛІХТАРІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».