Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ТАЙВАНЬ СТАЄ БЛИЖЧИМ ДО ПІДНЕБЕСНОЇ
Недавно на Тайвані відбулися парламентські вибори. Перемогу святкувала партія «Гоміндан». Важкої поразки зазнала Демократична партія президента Ченя Шуйбяня, який наполягає на остаточному проголошенні незалежності країни.

Нагадаємо, що тайванська проблема стала наслідком перемоги китайських комуністів у громадянській війні 1949 року. Тоді залишки прихильників «Гоміндану» перебралися на острів Тайвань. Спроба Мао Цзедуна п’ятдесят років тому вирішити проблему за допомогою військової сили не була підтримана радянським керівництвом та наразилася на жорсткий опір з боку США. Через це до 1972 року саме Тайвань, а не Китай був постійним членом Ради Безпеки ООН.
Далі стратегічні позиції Тайбея були підірвані внаслідок американсько-китайського зближення на ґрунті протистояння СРСР. Адміністрація президента США Ричарда Ніксона розірвала дипломатичні відносини з Тайванем та налагодила їх з Пекіном. Попри це Тайвань залишився лідером у сфері технологічного розвитку в Східній Азії. Місцеві бізнесмени відомі суттєвими інвестиціями в економіку материкового Китаю.
Після початку реформ 1978 року тодішній китайський лідер Ден Сяопін оголосив політику відкритих дверей та програму мирного повернення Китаю колишніх підконтрольних територій. Підставою для цього стала ідея «однієї країни та двох суспільних устроїв». На цій основі до складу Китаю у 1997 році повернувся британський Гонконг, а у 1999 році — колишня португальська колонія Макао.
Відтоді на Тайвані загострилася боротьба за владу між прихильниками «Гоміндану», які ладні були вести переговори з Пекіном про умови взаємовигідної співпраці, та членами Демократичної партії. Останні вважали, що Тайвань має зберегти свою самобутність та високий рівень життя і не вливатися у «китайський океан». Суспільні настрої жителів острова впродовж останніх десяти років коливаються між цими двома позиціями. На початку ХХІ століття переважили симпатії до Демократичної партії. Однак радикальні кроки цієї політичної сили, спрямовані на посилення збройних сил та жорстку конфронтацію з Пекіном, були схвально сприйняті не всіма повстанцями. Про напруженість у країні свідчили постійні жорсткі сутички між депутатами парламенту від Демократичної партії та від «Гоміндану».
Символічно, що гомінданівці на нинішніх парламентських виборах відстоювали інтенсивні зв’язки з материковим Китаєм. Позиції Демократичної партії напередодні виборів не зміцнилися навіть завдяки звинуваченням на адресу Китаю у проведенні «дипломатії долара». Днями бідна африканська країна Малаві розірвала дипломатичні стосунки з Тайбеєм та встановила їх з Пекіном. Обережну позицію щодо підтримки прихильників остаточної незалежності Тайваню зайняли Сполучені Штати.
Очікувану чергову перемогу «Гоміндану» над прихильниками незалежності Тайваню можна прогнозувати на президентських виборах 22 березня 2008 року. Обрання на найвищу в країні посаду кандидата від партії «Гоміндан», певніше за все, означатиме нормалізацію відносин з Пекіном. Завдяки цьому тайванська проблема не захмарить атмосфери цьогорічної Пекінської літньої олімпіади. Успіхи Китаю в її проведенні можуть стати додатковим аргументом на користь створення своєрідного варіанта тайвансько-китайської міждержавної конфедерації.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • «ГАЗПРОМ» ПРОТИ НАТО
  • КОСМІЧНИЙ КОНВЕЄР «МОРСЬКОГО СТАРТУ» ЗНОВУ ЗАПРАЦЮВАВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».