Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
СИНДРОМ ДОВІЛЬНОЇ ПРОГРАМИ
У хорватській столиці Загребі триває чемпіонат Європи з фігурного катання. Українські прихильники естетичного виду спорту сподівалися на медалі чи не вперше після того, як завершили спортивну кар'єру одиночниця Олена Ляшенко і танцювальний дует Олени Грушиної і Руслана Гончарова.

Спортивна пара Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова впритул наблизилася до місця на п'єдесталі пошани, та ступити переможний крок наші фігуристи поки що не змогли.
Після короткої програми арбітри чітко визначили коло претендентів на нагороди. Російські пари, які посідали четверте і п'яте місця (Юко Кавагучі/Олександр Смирнов й Аріна Ушакова/Сергій Карев) розділяло майже дванадцять балів. Для порівняння — між другим і четвертим місцями, за підсумками короткої програми, було менш як півтора бала. Щоправда, перевага чинних чемпіонів континенту «німців» Олени Савченко і Робіна Шолкови була досить відчутною: після короткої програми — майже вісім балів переваги над другим у європейському фігурному катанні дуетом Марії Мухортової і Максима Транькова. Саме після цієї пари в проміжному протоколі розмістилися Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов. Вони чудово відкатали свою програму й отримали навіть на бал більше, ніж на етапі Гран-прі в Японії — 61,29.
Змагання за нагороди європейського чемпіонату розпочинали росіяни. Ані Юко Кавагучі з Олександром Смирновим, ані Марія Мухортова з Максимом Траньковим помилок не уникли: були й зриви стрибків, й асинхронність в обертаннях. Успішний виступ у довільній програмі міг вивести українців навіть на друге місце. На жаль, наші співвітчизники помилялися ще більше. Стосується це насамперед Станіслава Морозова — він зірвав майже всі стрибкові елементи, наприкінці програми йому забракло сил для однієї з підтримок... Сподіватися на прихильність арбітрів не доводилося — вони зауважили всі вади, тому й оцінили довільну програму українців у 102,14 бала. Російські дуети отримали 106 і 106,68 бала, тому на другій позиції тимчасово опинилися Юко Кавагучі і Олександр Смирнов, а на першій — Марія Мухортова та Максим Траньков.
Парі, яка репрезентує Німеччину, залишалося вийти і показати свій клас. Олені Савченко і Робіну Шолкови теж не вдалося уникнути окремих неточностей, та їхні похибки були мінімальними, тож 132,03 бала стали гідною оцінкою різниці в класі. Так народжена в Обухові вихованка київської школи фігурного катання Олена Савченко в парі з німецьким «афрополяком» (батько — поляк, мати — з якоїсь африканської країни) Робіном Шолкови вдруге стала чемпіонкою континенту. Ще 2001 року в парі зі Станіславом Морозовим Олена виступала на континентальній першості за Україну (тоді був шостий результат), а востаннє під синьо-жовтим прапором вона змагалася на Олімпіаді в Солт-Лейк-Сіті 2002 року (15-те місце).
Після переїзду до Німеччини — два непростих сезони: наставникові Олени Інго Штойєру досі не можуть пробачити співпраці зі східнонімецькою службою безпеки «штазі», і це негативно позначається на його підопічних. Лише в сезоні 2004/2005 років Савченко і Шолкови допустили на міжнародну арену, і в перший же сезон вони стали четвертими в Європі і шостими у світі.
На тринадцятому місці завершили дебютний чемпіонат континенту Катерина Костенко і Роман Талан з Дніпропетровська.
Принцип «нашого цвіту по всьому світу» проявляється не тільки в змаганнях спортивних пар. Чемпіон України 2002 року в чоловічому одиночному катанні Костянтин Тупиков нині представляє Польщу. У цьому сезоні він переміг у національному чемпіонаті і на континентальній першості теж не загубився — після короткої програми в нього п'ятнадцятий результат. Україну в Загребі репрезентує Віталій Сазонець, який за відсутності травмованого Антона Ковалевського посів перше місце на чемпіонаті країни. Зі своїм завданням-мінімум 19-річний дніпропетровський фігурист упорався — він став 22-м за результатами короткої програми, отже, напередодні ввечері виконував довільну. Десятьом аутсайдерам (серед 35 учасників) пощастило менше, їхня участь у континентальній першості завершилася, ледь розпочавшись.
Лідером після короткої програми став чех Томаш Вернер, який випередив фаворитів турніру — чинного чемпіона світу і Європи француза Брайана Жубера, а також швейцарця Стефана Ламб'єля. Напередодні пізно ввечері в хорватській столиці розіграли другий комплект нагород.
Після обов'язкового танцю Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило йшли на дев'ятому місці, а чинні чемпіони України Алла Бекназарова і Володимир Зуєв — тринадцяті серед 26 учасників. Напередодні танцюристи виконували оригінальний танець, а сьогодні ввечері визначаться призери.
Останніми боротьбу традиційно розпочинають жінки. Нинішня чемпіонка України (вже дворазова) Елеонора Винниченко все ще не може виступати серед дорослих — їй тільки чотирнадцять років. Тому всі наші сподівання цього разу пов'язані з Катериною Пройдою, яка на змаганнях національної першості стала другою. На своєму єдиному дотепер чемпіонаті Європи 2006 року фігуристка з Дніпропетровська показала 22-й результат. Можливо, цього разу вдасться виступити краще.
також у паперовій версії читайте:
  • БАСКЕТБОЛЬНІ ЄВРОКУБКИ: МІНУС ОДИН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».