Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНСЬКА СЕНСАЦІЯ МЕЛЬБУРНСЬКИХ КОРТІВ
У Мельбурні наближається до завершення перший з чотирьох найпрестижніших у світі тенісу турнірів серії Великого шлему — відкритий чемпіонат Австралії. Уже тепер це змагання можна назвати найуспішнішим в історії українського жіночого тенісу.

Парна компенсація
Як ви вже знаєте, нашим співвітчизницям не вдалося далеко пройти в одиночному розряді. Ще тиждень тому «ДУ» повідомляла, що три вітчизняних тенісистки змушені були зачохлити ракетки ще в першому колі, ще три — в другому раунді. Втім, не всі українські дівчата свій виступ у Мельбурні можуть занести до пасиву. Для Марії Коритцевої вихід до основної сітки австралійського чемпіонату став першим на турнірах Великого шлему, до того ж і вилетіла вона не в першому колі.
Більшого чекали на Зеленому континенті від сестер Бондаренко. Якщо Катерина грала в другому, а Олена — в третьому раунді відкритого чемпіонату Австралії, тепер в особистих змаганнях сестри зробили крок назад.
Шанси Олени і Катерини в парному розряді вважалися невисокими. Торік у дуеті на всіх чотирьох турнірах найпрестижнішої серії Бондаренки припиняли боротьбу в другому раунді. Не вражав, відповідно, і парний рейтинг — на 51-й позиції у списку Жіночої тенісної асоціації перебувала молодша, на 55-й — середня з трьох сестер (нагадаю, що найстарша — Вікторія вже давно не виступає і допомагає мамі-тренеру готувати Олену і Катерину).
Та цього разу зірки українського жіночого тенісу посоромили скептиків — переможно завершили п’ять матчів турніру дуетів. Як і на попередніх змаганнях, найважчими виявилися саме поєдинки початкових раундів. У першій же партії першого кола Бондаренки лише на тай-брейку здолали опір француженок Стефані Коен-Алоро/Віржині Раззано, в другому сеті стало легше — 6:3. Та найскладніше було в другому колі, коли опонентками нашого дуету виступи китаянки Шуай Пень/Тянтян Сунь (восьмий номер посіву). Про рівну боротьбу свідчать результати перших двох сетів — спочатку 6:4 на користь тенісисток з Китаю, згодом з таким же рахунком перемогли наші співвітчизниці. На тай-брейку у вирішальній партії нерви виявилися міцнішими в українок — 8:6 на користь Олени і Катерини.
Можливо, саме важка перемога в другому колі надихнула Бондаренок на наступні подвиги, можливо, далося взнаки те, що в одиночному розряді для сестер уже все було завершено. Вочевидь, зіграв свою роль і той факт, що до чвертьфіналу українки потрапили без боротьби. У третьому раунді нашим дівчатам мав протистояти грізний дует — злякатися можна було вже самих імен. Екс-перша ракетка світу американка Ліндсей Девенпорт нещодавно повернулася до активних виступів після народження дитини. У парі на австралійський чемпіонат вона заявилася разом зі словачкою Даніелою Хантуховою, про амбіції і рівень якої свідчить хоча б те, що в одиночному розряді вона дісталася півфіналу. На щастя, сестрам Бондаренко не довелося зустрітися з зірковою парою — у молодої мами Девенпорт тепер інші пріоритети, тому після програшу в одиночному розряді (у другому колі її з рахунком 6:1, 6:3 декласувала росіянка Марія Шарапова, яку вважають першою претенденткою на головний трофей) довго затримуватися в Мельбурні не стала.
У вівторок 22 січня близько п’ятої ранку за київським часом Олена і Катерина Бондаренки вийшли на другий корт мельбурнського тенісного комплексу, щоб зустрітися з першим у світовому рейтингу дуетом — зімбабвійкою Карою Блек й американкою Лейзель Хубер. Торік саме ця пара вперше в кар’єрі виграла відкритий чемпіонат Австралії, у своєму активі ці тенісистки мають також перемоги на Вімблдоні 2005 і 2007 років. Але цього разу тріумфувати в Австралії їм не доведеться: українки виграли в них без очевидних ускладнень — 6:3, 6:2.
У півфінальному протистоянні сестрам Бондаренко опонували іспанки — Аннабель Медіна Гаррігес і Вірхінія Руано-Паскуаль. Як і попередні опонентки, іспанки були «сіяними», щоправда, не під першим, а під десятим номером. Результат від цього не змінився — 6:2, 6:4 на користь наших співвітчизниць. У головному матчі парного змагання Олена і Катерина зіграють з інтернаціональним дуетом, який складається з білоруски Вікторії Азаренко та ізраїльтянки Шахар Пеер. У півфіналі Азаренко і Пеер не без ускладнень здолали опір китайської пари Зі Ян/Жи Жень — після «бублика» в першому сеті (шість програних геймів поспіль) були дві непрості партії, які закінчилися з рахунками 7:5, 7:6 на користь білорусько-ізраїльського тандему.

Гроза авторитетів Цонга
22-річний француз Джо-Вілфрід Цонга голосно заявив про себ ще торік на Вімблдонському турнірі, коли дістався четвертого раунду. На несподіванки чекали від нього і цього разу, але ж не в такій кількості. Саме Цонга став автором першої сенсації, відправивши на трибуни британську надію Енді Маррея. У другому і третьому раундах француз легко здолав опір американця Сема Варбурга та іспанця Гільєрмо Гарсії-Лопеса. У четвертому колі, яке стало каменем спотикання на Вімблдоні, Джо-Вілфрід зустрівся зі ще одним перспективним співвітчизником — Рішаром Гаске. У другій і третій партіях виснажливого протистояння довелося грати тай-брейки — спершу був сильнішим Гаске, згодом Цонга. А от перший і четвертий сети позначилися відчутною перевагою тенісиста, предки якого походять з французької Полінезії,— 6:2 і 6:3. У чвертьфіналі Цонга знайшов вразливі місця в грі росіянина Михайла Южного (він спромігся в четвертому колі переграти Миколу Давиденка, який традиційно добре виступає саме на турнірах серії Великого шлему).
Після першого сету, який минув у рівній боротьбі (7:5 на користь француза), був просто розгром у другому — 6:0. До третьої партії Южний сконцентрувався, та цього вистачило лише для програшного тай-брейку.
Суперником Цонги у півфіналі став другиий тенісист планети іспанець Рафаель Надаль. Не було несподіванок і в горішній частині турнірної сітки, де до півфіналу пробилися швейцарець Роджер Федерер і серб Новак Джокович, перший і третій номери «посіву» відповідно.
А от головний матч жіночого одиночного турніру, можливо, відбувся на чвертьфінальній стадії. Саме тоді зустрілися перша ракетка світу бельгійка Жюстін Енен і п’ята в рейтингу Жіночої тенісної асоціації росіянка Марія Шарапова. Експертів стверджують, що саме в цьому поєдинку визначилася переможниця змагання. Торік Енен пропустила австралійський чемпіонат, а Шарапова тільки у фіналі програла американці Серені Вільямс. У нинішній зустрічі фавориток турніру мінімальна інтрига була тільки в першій партії (6:4 на користь Шарапової), в другому сеті росіянка не відчула жодного опору (6:0).
У чвертьфіналі з’ясувалося ще й те, що в Мельбурні буде нова переможниця — Серена Вільямс склала повноваження, поступившись сербській тенісистці Єлені Янкович — 3:6, 4:6.
В іншій частині турнірної сітки завершила свій шлях і старша сестра Серени — Венус Вільямс. Її кривдницею теж стала сербка — Ана Іванович першу партію виграла на тай-брейку, а другу — з рахунком 6:4.
У півфіналі Іванович мала великі проблеми в зустрічі зі словачкою Даніелою Хантуховою — перший сет фаворитка протистояння програла з рахунком 0:6. Та серед тенісних прикмет є й така — партія, виграна з «бубликом», не гарантує спокійного життя в наступних сетах. Так і сталося: Іванович вирвала перемогу — 6:3 в другій, 6:4 в третій партіях. Її суперниця у фіналі — Шарапова, яка не дала жодного шансу Єлені Янкович (6:3, 6:1).
також у паперовій версії читайте:
  • НА ПРИЦІЛІ — ОСТЕРСУНД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».