Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАОДИНЦІ З ЧОРНОБИЛЕМ
«УКРИТТЯ-2», «ВЕКТОР»: ТЕМПИ, КОШТИ, ВИКОНАВЦІ
Слово «Чорнобиль» досі не сходить з вуст не лише українців, а й громадян інших держав.

Вони остерігаються, як би там знову не сталося якоїсь НП, адже в тому ж таки 4-му реакторі, на якому у квітні 1986-го стався вибух, досі знаходиться близько 200 т радіоактивної суміші. Саркофаг, у який «одягли» реактор, викликає чимало нарікань. Як стверджують експерти, він має шпарини, котрі, хоч і повільно, але ширшають. Врешті-решт, це може призвести до повторного викидання в атмосферу радіації. Аби цього не сталося, було ухвалене рішення спорудити над ним ще один саркофаг, розрахований на 100 років експлуатації. Водночас вирішено збудувати комплекс «Вектор», де дезактивуватимуть, перероблятимуть і захоронюватимуть радіоактивні відходи із забруднених територій. А їх вистачає: лише в зоні відчуження зосереджено десятки так званих могильників із уламками конструкцій зі зруйнованого енергоблоку, інший мотлох, який після аварії поспіхом захоронювали.
— Настав час зібрати всі радіоактивні залишки і складувати в одному місці, де вони зберігатимуться із дотриманням правил радіаційної техніки безпеки,— вважає Володимир Холоша, заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Спорудження нового об’єкта «Укриття», а також комплексу «Вектор» обійдеться державній казні в солідну суму. Тому Україна звернулася по допомогу до інших держав, і вони її надали. Кілька років тому роботи розпочалися, та тривали вони недовго. Зокрема, восени 2006 року будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів припинилося. Причина — невиконання підрядником узятих на себе зобов’язань. Майже рік роботи не відновлювалися, оскільки країни-донори не хотіли бачити в ролі їхнього виконавця вітчизняного підрядника «Енергопромінвест», який не зміг обґрунтувати фінансові витрати на виконання окресленого.
Фахівці змушені були визначати стратегію будівництва з чистого, як мовиться, аркуша. Приміром, вони обґрунтували витрати й терміни виконання робіт і ознайомили з ними асамблею країн-донорів. Інвестори, нарешті, погодилися асигнувати сім мільйонів євро. Ці кошти, за словами заступника начальника відділу зняття з експлуатації ЧАЕС Олексія Пирога, виділятимуть згідно з підписаною угодою між Європейським банком реконструкції та розвитку, МНС і ЧАЕС. Будівництво вестимуть в чотири етапи. Першим почне працювати завод із переробки рідких радіоактивних відходів.
Тривалий час не було ясності щодо завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива: торік у квітні компанія «Арева», яка його споруджувала, відмовилася від подальшої діяльності. Тож прийнято пропозицію американської компанії «Холтек» про продовження робіт у два етапи. Щоправда, коли всі нюанси першого етапу погоджені між замовником, тобто Чорнобильською станцією, і виконавцем, то з другим етапом поки що є проблеми. Вони пов’язані насамперед з кошторисом, бо не визначені обсяги робіт, їхню вартість та графік виконання. Якщо говорити загалом про вартість сховища відходів ядерного палива, то його спорудження обійдеться для держави, за висновками фахівців, у 200 мільйонів євро.
В іноземній, а інколи й українській пресі з’являються повідомлення про несанкціоновані викиди радіації на Чорнобильській АЕС. Автори цих «сенсацій» грішать на 4-й енергоблок, мовляв, саркофаг «не тримає» її. Так, його стан бажає кращого, тому й вирішено споруджувати ще одне укриття. Проте це не означає, що стан нинішнього є таким аварійним, що радіація мало не щодня «вискакує» з нього. Про це йшлось на колегії державного департаменту — адміністрації зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, котра нещодавно відбулася. Зазначалося, що і на зовнішніх об’єктах промислового майданчика (в радіусі 20–30 метрів.— Авт.), і в приміщеннях «Укриття», де перебувають люди, рівень радіації залишається в межах визначених для таких ситуацій норм. Проте Україна не відмовляється від намірів спорудити «Укриття-2». Більше того, визначено виконавця робіт. Ним буде французький консорціум «Новарка». За прогнозами експертів, будівництво триватиме близько п’яти років й коштуватиме для нашої країни 500 мільйонів доларів США.
Експлуатація об’єктів, про які йдеться, потребує знань, високої кваліфікації персоналу. Тому передбачена відповідна професійна підготовка українських фахівців, котрі, починаючи з 2012-го, візьмуть на себе відповідальність за експлуатацію комплексу «Вектор», тобто дезактивацію, переробку і зберігання радіоактивних відходів, а також обслуговуватимуть об’єкт «Укриття-2». Розпочато підготовку першої групи спеціалістів.
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАШНІШЕ ЗА РАДІАЦІЮ
  • І ЧОГО ВОНИ СКАРЖАТЬСЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».