Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОЖИВАЧ
СУМНІВНИЙ ПИРІЖОК НА ВІДОМЧІЙ МЕЖІ
Працівники управління карного розшуку УМВС в Полтавській області затримали подружжя «напівбомжів». Чоловікові, який, до речі, відсидів за ґратами майже п’ятнадцять років, уже 51 рік, його дружині трохи менше. Парочку «взяли» з двома сумками, в яких виявили... трупи котів...

Так підтвердилася інформація, яку правоохоронці одержали від полтавців, котрі помітили, що останнім часом зникають їхні домашні улюбленці. Біля навколишніх будинків практично не видно бродячих котів... Ті, хто звернувся до міліції, називали імена чоловіка й жінки, котрі, за їхніми спостереженнями, забивали тварин, а їхнє м’ясо вживали як їжу. Більш того, подейкували й про те, що подружжя «котожерів» здає тушки тварин деяким місцевим підприємцям, котрі випікають пиріжки на продаж.
Затримані не відмовлялися від того, що насправді полювали на котів, щоб поповнити власний раціон. Мовляв, обидва давно не працюють, грошей не мають. Правда, запевняло подружжя, вони ніколи не збували котячого м’яса тим, хто пече пиріжки. Проте невдовзі жінка таки зізналася, що тушки вбитих тварин вони постачали на деякі торговельні точки... під виглядом забитих кролів.
Справа набула неабиякого розголосу в обласному центрі. Полтавці висловлюють обурення тим, що ті, кому належить контролювати заклади торгівлі, не змогли запобігти продажу пиріжків, начинкою для яких слугувало м’ясо бездомних тварин. І хоча справу, за належністю, розслідують у Київському райвідділі, на постійному особистому контролі її тримає новий начальник обласної міліції генерал-майор Михайло Цимбалюк.
— Організовано спільні з санітарно-епідеміологічною службою перевірки ринків і торговельних точок, а також заходи з встановлення осіб підприємців, що купували м’ясо в затриманих,— оприлюднює заяву головного міліціонера Полтавщини його речники.— Подружжя, що вже не вперше порушує закон, весь час намагається заплутати слідство.
Отже, керівник фактично підтвердив те, чого аж ніяк не сподівалися почути полтавці, котрі звикли в розпал робочого дня щось перехопити «на ходу». Як правило, «швидкою» їжею для студентів, учнів, робітників стають пиріжки, котрі можна купити не тільки в стаціонарних їдальнях, а й в окремих торговельних точках, або просто у вуличних продавців. Як таке могло статися в обласному центрі, де не бракує контрольних органів, які мали б захистити споживачів від неякісної продукції? Кореспондент «ДУ» із сумом дізнався, що навіть у міській СЕС та міліції не гарантують того, що й надалі таке неподобство не повториться.
Приміром, завідувачка відділення гігієни харчування Полтавської міської СЕС Лариса Комарова пояснила, що санітарні лікарі можуть гарантувати якісну їжу лише в тих торговельних точках, чиї власники-підприємці були офіційно зареєстровані. Їх регулярно перевіряють працівники СЕС. Виявлену неякісну продукцію, харчі вилучають з реалізації. Небезпека чатує на споживача з боку вуличних торговців. Спеціалісти СЕС не мають жодних важелів впливу на тих, хто торгує на вулицях харчами, у тому числі й пиріжками сумнівного походження. Проконтролювати, що насправді торговки «напхали» замість начинки, практично неможливо, зізнається Л. Комарова. Тільки міліція може покласти край вуличній торгівлі, переконана лікар. За її словами, працівники СЕС регулярно надсилають листи до міліції з проханням вжити заходів для приборкання вуличної торгівлі, але у відповідь отримують відписки. До речі, сама вона ніколи не купує «з рук» щось їстівне.
Безпорадними перед вуличними торговцями, виявляється, є й правоохоронці. Начальник Полтавського міського управління міліції полковник Володимир Дідик натомість вважає, що зігнати вуличних торговців з їхніх місць у змозі саме спеціалісти СЕС. Їхній головний аргумент, пояснює офіцер,— штрафи, які значно перевищують ті, що їх здатна накласти міліція на вуличного торговця і то лише за рішенням суду.
— Щодня ми складаємо десятки адміністративних протоколів на вуличних торговців і передаємо до суду. Справу там можуть розглянути і через два місяці, ухваливши рішення у більшості випадків «попередити»,— бідкається правоохоронець.— Це фактично розв’язує руки тим, хто несанкціоновано торгує на вулицях. А якщо суд і накладе штраф, що трапляється дуже рідко, то його сума сміховинна...
Поки полтавці дізнаються останні новини в «котячій» справі, на вулицях обласного центру триває жвава торгівля пиріжками та шматками тортів «з рук». Почастішали випадки, коли міні-кіоски, де пропонують з «пилу-жару» пиріжки, встановлюють поруч із школами та в інших людних місцях. Сумнівно, що всі вони підконтрольні владі.

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ПРИСЛУХАЄТЬСЯ ВЛАДА ДО ВЧЕНИХ?
  • СТАНЬМО ФІНАНСИСТАМИ І ТИ, І Я

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».