Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЛЮДИНА І ПРАВО
ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО
Що таке «інститут помічників» і яке його призначення?
Це особливий вид відносин у галузі опіки та піклування, що передбачається ст.78 Цивільного Кодексу. Призначення помічників полягає у наданні дієздатній фізичній особі допомоги у здійсненні її прав і виконанні обов’язків. Специфіка цього інституту полягає в тому, що помічник не є піклувальником у прямому значенні слова, оскільки призначається для надання допомоги дієздатній фізичній особі та на її прохання (за її вибором).

Відносини між сторонами ґрунтуються на договорі доручення.
Перелік доручень широкий. Помічник має право одержувати за проханням фізичної особи пенсії, аліменти, заробітну плату, поштову кореспонденцію, здійснювати дрібні побутові правочини в інтересах особи, котра потребує допомоги, відповідно до наданих йому повноважень. Він також може представляти її інтереси в органах державної влади, органах влади АР Крим, органах місцевого самоврядування та організаціях, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення.
Окрім того, на підставі окремої довіреності (обов’язкова умова!) помічник може представляти фізичну особу в суді.
Послуги помічника є платними, якщо інше не визначено за домовленістю сторін.
За заявою особи, яка потребує допомоги, ім’я її помічника реєструється органом опіки та піклування, що підтверджується відповідним документом.

Для оформлення пенсії надав закордонний паспорт, але мені сказали, що для вирішення цього питання він не підходить. Хіба це не документ?
Документ, але не той, що вимагається для такої мети. Як визначено відповідним положенням, затвердженим указом Президента, паспорт громадянина України для виїзду за кордон є документом, що посвідчує особу громадянина України під час перетинання державного кордону та перебування за рубежом. Тому основи для призначення пенсії на підставі закордонного паспорту немає.
Згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та п. 16 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 р. № 22-1, особа, котра звертається за пенсією (незалежно від виду пенсії), має пред’явити паспорт (інший документ, що засвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік).
Документом, що засвідчує місце проживання (реєстрації) особи, є паспорт або довідка уповноважених органів з місця проживання (реєстрації), у тому числі органів місцевого самоврядування.
також у паперовій версії читайте:
  • АДВОКАТСЬКА ТАЄМНИЦЯ
  • ПРОЦЕДУРУ ПРИМИРЕННЯ ЩОРОКУ МОЖНА ЗАСТОСУВАТИ ДО 101 ТИСЯЧІ ОСІБ
  • ЗНІМУТЬ ГРИФ «НЕ ДЛЯ ДРУКУ»
  • ПРІОРИТЕТИ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».