Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНСЬКИЙ СПОРТ: РІК РОЗЧАРУВАНЬ
До Нового року залишилося кілька днів, тому настав час підбити підсумки року, що завершується. Для спортивної України він, на жаль, виявився напрочуд невдалим. Майже в кожному виді спорту відбулися події, які розчарували українських уболівальників. Можна констатувати, що фортуна відвернулася від українських спортсменів.

Окрім того, настав час, коли бездіяльність попередніх років дається взнаки,— пожинаємо плоди власної недбалості, якої було чимало за 16 років незалежності. Нинішнє відносно непогане фінансування в спорті ще не означає, що перемоги повернуться. Тому цілком ймовірно, що наступний рік буде не кращий за нинішній. Ми лише можемо сподіватися, що цього не станеться і що люди, від яких залежать успіхи вітчизняного спорту, нині зроблять висновки з попередніх помилок.

Футбол. Гра на нервах
Про виступи збірної України та єврокубкові провали вітчизняних клубів написано так багато, що важко додати щось нове. Про збірну України, напевно, найкраще скаже її нинішнє місце в рейтингу ФІФА. Нагадаємо, що після успішного виступу у відбірному та фінальному турнірах чемпіонату світу вона «перестрибнула» відразу через три десятки позицій і протрималася у топ-15 майже рік. А з лютого до травня нинішнього року українці взагалі перебували на рекордній для себе одинадцятій позиції у світовому рейтингу і на дев’ятій — у європейському (після Італії, Франції, Німеччини, Англії, Іспанії, Португалії, Голландії та Чехії). Однак згодом був Париж, Тбілісі, Вільнюс. Тепер команда, у якій ще досі немає головного тренера, перебуває на більш звичній для нас тридцятій сходинці. Найбільше вразило те, що, втративши можливість потрапити на чемпіонат Європи, підопічні Блохіна опустили руки і перестали грати. Як наслідок, поразки і зниження в рейтингу, яке стало причиною того, що у кваліфікації до першості світу 2010 року ми отримали в суперники Англію та Хорватію.
Стосовно виступів «Динамо» в Лізі чемпіонів, то кияни встигли вписати своє ім’я до таблиці антирекордів найпрестижнішого європейського турніру. Тут і відсутність набраних очок, і найбільша кількість пропущених м’ячів, і те, що протягом одного групового турніру в команді встигли змінитися три тренери. Їх могло бути більше, але Юрій Сьомін, котрий на той час де-факто очолив «Динамо», вирішив не починати свою роботу з поразки в Португалії.
Про «Шахтар» можна згадати з огляду на те, які суми витрачено на придбання нових гравців, і яких результатів досягнуто.

Хокей. Прогнозоване падіння
Цього року збірна України залишила елітний дивізіон. У Росії, де відбувалася світова першість, наша збірна зіграла так, як очікували. Оскільки країна, де про хокей не згадували впродовж 16 років, насправді не повинна грати серед елітних команд. Як боротися на рівних із грандами, коли в період зборів підопічні Олександра Сеуканда не провели жодного товариського матчу на рівні національних команд? Коли до збірної не змогли запросити найсильніших. Відсутність енхаелівців можна якось зрозуміти, проте до неї додався демарш гравців, які виступали в російській першості й відмовилися грати через страх опинитися в ролі легіонерів у своїх клубах. Це яскраво демонструє їхнє ставлення до національної команди. Щоправда, і тренери напередодні турніру говорили, що розуміють хокеїстів. Як підсумок, збірна провалила перший етап, де програла головний матч збірній Данії. У втішному турнірі за право залишитися в еліті українці спромоглися здолати норвежців, але в останньому матчі поступилися австрійцям і понизились у класі. Однак слід визнати, що нині ситуація у вітчизняному хокеї починає потроху змінюватися на краще. Федерація знайшла спонсора, «Сокіл» заявився у вищу лігу російської першості, де непогано виступає. Ліміт на легіонерів, який існує в Росії, як не дивно, пішов на користь Україні. Команда може заявити не більше трьох гравців не з українськими паспортами. У країні ухвалено програму розвитку хокею, будують льодові майданчики. Тож можливо, що найближчим часом наша збірна зможе знову повернутися в еліту.

Футзал. Невиправдані сподівання
Із порожніми руками з першості Європи повернулися українські футзалісти. Попри сподівання, підопічні Геннадія Лисенчука не втрутилися в боротьбу за нагороди. Українська збірна вирушила на європейську першість без лідерів Сергія Корідзе й Олексія Кудлая: отримання російського громадянства автоматично позбавило їх права виступати за національну команду. У такому разі на перші ролі могли вийти інші гравці, однак у своїй групі збірна України не набрала жодного очка, поступившись іспанцям, росіянам і сербам. Та, попри три поразки, фахівці визнали, що українцям найперше не вистачало удачі (особливо це стосується зустрічі з росіянами, коли наприкінці першого тайму збірна України замість реалізації стовідсоткового моменту біля чужих воріт одержала м’яч у власні).

Легка атлетика. В очікуванні Пекіна
На першості світу, яка цьогоріч відбувалася в японській Осаці, було кілька чудових новин для українських уболівальників, але загалом чемпіонат залишив не зовсім позитивне враження. Так, до планів Федерації легкої атлетики не входило здобуття великої кількості нагород, але все ж таки «срібла», яке отримала Людмила Блонська, замало для держави, що має славні традиції в легкій атлетиці. Щоправда, для такого загального результату були причини. Значна частина української команди заздалегідь принесла чемпіонат світу в Осаці в жертву Олімпіаді-2008, яка відбудеться в Пекіні. Адже більшість спортсменів моделювали свою підготовку до наступної Олімпіади не під чемпіонат світу, а під Всесвітню універсіаду, що відбувалася двома тижнями раніше на Тайвані. Там українці показали високі спортивні результати. Залишається сподіватися, що в Пекіні все буде інакше і українські легкоатлети продемонструють усе, на що спроможні.
Бокс. Нереалізовані мрії
Для багатьох провідних українських боксерів-професіоналів 2007 рік у кар’єрі виявився не більш ніж транзитним на шляху до реалізації власних мрій. Віталій Кличко про власне повернення в бокс і намір здобути пояс чемпіона світу за версією WBC заявив ще торік. Реалізувати заплановане планував цього року. Що ж, Віталій Володимирович у новорічну ніч, мабуть, загадуватиме те саме бажання, що й під час зустрічі 2007-го.
Позбавленим нових серйозних звершень виявився цей рік і для Володимира Сидоренка та Сергія Дзинзирука — чемпіонів світу за версіями WBA і WBO відповідно. Обидва не перший рік марять зустрічами з серйозними суперниками, але їхні менеджери з німецької промоутерської компанії «Юніверсум бокс промоушн» досі не можуть влаштувати українцям такі поєдинки.
Найбільше розчарування пережив інший підопічний німецьких менеджерів — Андрій Котельник. У березні промоутери «Юніверсуму» влаштували спортсменові бій за титул чемпіона світу за версією WBA. Поєдинок проти французького боксера Сулеймана Мбайє відбувся в Англії, на батьківщині менеджера суперника Котельника. Під обурливий свист глядачів арбітри проігнорували правила «Чесної гри» і оголосили нічию. На знак визнання некомпетентності чи упередженості суддів у червні керівництво WBA ухвалило рішення зберегти за Котельником позицію обов’язкового претендента. Мбайє скористався правом провести добровільний захист титулу проти британця Гевіна Різа, котрий у підсумку став новим чемпіоном цієї організації. Попри вимогу WBA провести бій Котельника з Різом, промоутери обох боксерів не квапляться робити це. Можливо, ще одну чемпіонську спробу наш земляк зробить 2008 року.
У житті українських боксерів у 2007-му були і «світлі плями». Юрій Нужненко здобув пояс тимчасового чемпіона за версією WBA, а Володимир Кличко в поєдинках із Реєм Остіним й Лаймоном Брюстером двічі захистив пояси чемпіона IBF та IBF.
Баскетбол.

Повз кошик
Не був успішним цей рік і для баскетбольних національних команд. Це стосується чоловічої й жіночої збірної України. Чоловіки вкотре розчарували у додатковому відбірному турнірі до чемпіонату Європи-2007. Звісно, надій на те, що команда посяде перше місце у групі, де виступає потужна збірна Ізраїлю, було обмаль, але ніхто не очікував, що українці у шести матчах здобудуть лише одну перемогу. Такий виступ іншим словом, як «провал», не назвеш. Хоча, можливо, провину на себе має взяти Федерація баскетболу України, адже вона призначила головним тренером Віталія Лебединцева і не зуміла долучити до лав збірної найсильніших гравців. Йдеться передовсім про Печерова та Фесенка. Щодо Лебединцева, то чимало фахівців, ще до початку відбору, говорили про недоліки його роботи. Як з’ясувалося згодом, не дуже добре ставилися до тренера і самі гравці. У підсумку, Лебединцев залишив свою посаду відразу після першої гри, коли українці вдома поступилися бельгійцям (45:70). Його наступником став Валентин Береснєв, але для тренера, який одразу потрапив у полум’я, щось змінити було запізно. Тому єдиною втіхою можна вважати збереження прописки у дивізіоні А, завдяки кращій різниці у матчах зі збірною Данії. Тепер реноме чоловічої збірної рятуватиме досвідченіший Валентин Мельничук, котрий останні роки працював з командою Португалії й зумів створити з нею справжнє диво. Португальці, які ніколи не хапали зірок із баскетбольного небосхилу, потрапили до фінальної частини Євробаскету і виступили там гідно.
Не краща ситуація і в жіночій збірній. Вона теж мала шанс потрапити до фінальної частини Євро-2007, але насамкінець залишилася за бортом змагань. На щастя для українок, збірна Словаччини в останньому двобої, який не мав для неї жодного значення, перемогла збірну Швеції, тож наша команда зберегла за собою місце у дивізіоні А в наступному відбірному циклі.
Гімнастика.

Неприємний сюрприз
Першість світу зі спортивної гімнастики, яка цьогоріч відбувалася в німецькому Штутгарті, завершилася для українських спортсменів повним фіаско. Останній чемпіонат був важливим з огляду на те, що найсильніші гімнасти світу, крім боротьби за нагороди, намагалися здобути олімпійські ліцензії. Напередодні першості тренери нашої команди говорили про повну бойову готовність, чудові умови підготовки і великі очікування, але результати були зовсім іншими. Як наслідок, українська команда поїде до Пекіна у неповному складі, а отже, шансів здобути олімпійські нагороди стало значно менше. Жіноча команда не втрутилася в розподіл нагород.
Гандбол. Невдалий жереб
Виступ жіночої збірної України з гандболу не можна назвати провальним. Немає кого звинуватити в тому, що пекінська Олімпіада відбудеться без підопічних Леоніда Ратнера. Тут слід нарікати насамперед на долю, адже дівчата зробили неможливе, сенсаційно здолавши в серії плей-оф одного з лідерів світового гандболу — збірну Данії. Проте на першості світу потрапили у «групу смерті» разом із сильними командами Німеччини й Кореї. До того ж, українки поїхали на першість світу неповним складом, бо два лідери збірної напередодні чемпіонату травмувались. Можливо, можна дорікнути дівчатам за кілька останніх секунд у зустрічі з кореянками, коли за однакового рахунку, замість того, щоб притримати м’яч, вони намагалися провести атаку і втратили його. Як підсумок, пропустили вирішальний гол. У втішному турнірі, що мав назву «Кубок Президента», українки посіли перше місце, яке, на жаль, виявилося 13-м підсумковим і ще раз продемонструвало, наскільки невдалим був жереб напередодні чемпіонату. Дві мінімальні поразки виявилися фатальними.
У чоловічої збірної України ситуація ще гірша. Команда не змогла потрапити до фінальної частини чемпіонату Європи-2008, зазнавши у повторному матчі плей-оф зі збірною однієї з найрозгромніших поразок у своїй історії — 19:35. А 12 грудня на офіційному сайті Генеральної прокуратури України з’явилося повідомлення про те, що ГПУ відправила до суду кримінальну справу проти екс-головного тренера чоловічої збірної України з гандболу Сергія Кушнірюка, котрий, як з’ясувалось під час слідства, підробивши документи про оплату перебування спортсменів на змаганнях, присвоїв понад 120 тис. грн., що їх виділили з державного бюджету.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».