Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
РІЗДВЯНЕ ФУТБОЛЬНЕ БОЖЕВІЛЛЯ
Головними подіями футбольного вікенду в провідних європейських чемпіонатах стали два небуденних протистояння з величезною історією. В Іспанії славетне «ель-класико», якому 103 роки,— битва каталонської «Барселони» та мадридського «Реала». В Італії — не менш важливе протистояння двох міланських команд — «Інтера» й «Мілана».

Іспанія
«Ель-класико» в Іспанії — це не просто боротьба за три очки. З року в рік це зіткнення двох різних стилів гри, прагнення будь-що перемогти, незважаючи на розташування у турнірній таблиці. Остання зустріч продемонструвала, що нічого в цих аксіомах не змінилося.
Каталонці на правах господарів відмінно розпочали поєдинок. Гра тривалий час проходила біля воріт мадридців, проте «Барселоні» не щастило з реалізацією моментів, та й голкіпер «вершкових» Ікер Касільяс діяв бездоганно. Особливо запам’ятався момент у середині тайму, коли воротар «Реала» парирував два удари поспіль у виконанні Рональдіньйо та Іньєсти. Через дві хвилини швидка контратака мадридців завершилася взяттям воріт господарів. Жуліо Баптішта зіграв у «стіночку» з ван Ністелроєм і потужно пробив. Віктор Вальдес був неспроможний врятувати свою команду. Наприкінці тайму «Реал» міг розвинути свій успіх, але цього разу Вальдес парирував небезпечний удар Робіньйо.
У другій половині поєдинку «Барселона» володіла територіальною перевагою, проте небезпечних моментів майже не створила. Гості мали набагато більше можливостей, щоб збільшити розрив у рахунку. На
55-й хвилині за фол проти Робіньйо суддя міг призначити пенальті. Незабаром Вальдес парирував удар Серхіо Рамоса, а на 61-й хвилині після стрімкої контратаки та передачі Баптішти у ворота не влучив ван Ністелрой. Лише з виходом на заміну нападника Бояна Кркіча (це відбулося на 82-й хвилині) «Барселона» отримала нагоду врятувати зустріч. Через дві хвилини після свого виходу Кркіч мав можливість відзначитися, та Касільяс виявився на висоті. Згодом після розіграшу кутового зблизька не влучив у ворота Яя Туре. Тож «Реал» вистояв і здобув другу перемогу над «Ноу Камп» за останні 24 роки, а каталонці вперше в нинішньому сезоні втратили очки на своєму полі.
У 17-му турі Прімери було ще одне каталонсько-мадридське протистояння. В столиці Іспанії зустрічалися «малі» команди — «Атлетико» приймав «Еспаньйол». Втім, хоч і мають ці команди у своїх містах статус безнадійно других, але в нинішній першості до звітного матчу підійшли на третьому і п’ятому місцях відповідно — вище, приміром, за «Севілью» і «Валенсію», яких звичніше бачити на верхніх щаблях турнірної таблиці. Боротьба була ще безкомпроміснішою, ніж у головному кастильсько-каталонському матчі. На 29-й хвилині господарі залишилися в меншості (партнерів підвів Серхіо Агуеро), але на 37-й хвилині мадридський «Атлетико» відкрив рахунок — відзначився Сімао. По перерві Рауль Тамудо відновив рівновагу, а за кілька хвилин «матрасники» втратили ще одного свого бійця — через другу жовту картку достроково пішов на відпочинок Маріано Пернія. Після цього перемога «Еспаньйола» стала справою часу. На 85-й хвилині переможного м’яча забив екс-гравець «Барселони» Луїс Гарсія.
Інші матчі передріздвяного туру завершилися так: «Альмерія» — «Гетафе» — 0:2, «Сарагоса» — «Валенсія» — 2:2, «Севілья» — «Расинг» — 4:1, «Леванте» — «Депортиво» — 0:1, «Осасуна» — «Мальорка» — 3:1, «Вальядолід» — «Реал Бетис» — 0:0, «Вільярреал» — «Рекреативо» — 1:1, «Атлетик» — «Мурсія» 1:1.
Після виїзної перемоги над головним конкурентом «Реал» відірвався від «Барселони» на сім очок — 41 пункт тепер у команди Бернда Шустера, 34 залишилося в «синьо-гранатових». У спину підопічним Франка Райкарда дихають земляки з «Еспаньйола» (33 очки), далі — «Вільярреал» (32) і «Атлетико». З різдвяної відпустки на Піренеях вийдуть 6 січня.

Італія
Головне дербі сезону пройшло значно тихше, ніж зазвичай. Фанатські сектори, обурені надмірними, на думку «тифозі», заходами безпеки, відмовилися від використання піротехнічних засобів, та й загалом реагували на події матчу стриманіше.
На стадіоні «Сан-Сіро» грали чинні чемпіони — переможець минулого італійського сезону «Інтер» приймав володаря титулу найкращої команди Європи, а тепер ще й світу «Мілан». Матч почався з небезпечних атак номінальних господарів, але фахівці недаремно стверджують: не шукайте логіки у футболі. На 18-й хвилині за метр від лінії штрафного майданчика по центру воріт недозволеним прийомом спинили нападника «Мілана» Філіппо Індзагі. Для півзахисника «россо-нері» Андреа Пірло такий штрафний удар був ледь не кращим, ніж пенальті. Ногою він поклав м’яч у дев’ятку воріт найпринциповішого суперника так, як гандболіст міг би пробити семиметровий.
На деякий час гра вирівнялася, та ближче до перерви перевага «Інтера» знову стала відчутною. На 36-й хвилині її матеріалізував Хуліо Рікардо Круз, який, перебуваючи в штрафному майданчику, знайшов шпарину між ногами захисників «Мілана». Не врятував свою команду й бразильський голкіпер Діда, який пропустив м’яча у ближній кут.
Характер гри не змінився і в другому таймі — ініціатива цілком належала команді в синьо-чорній формі. Та для того, щоб забити переможний гол, гравцям «Інтернаціонале» не довелося споруджувати фантастичну комбінацію, вистачило банального удару з двадцяти метрів по центру воріт у виконанні Естебана Камбьяссо. Знову голкіпер підвів «Мілан» — Діда був зобов’язаний забрати цього м’яча. Після 63-ї хвилини «Інтер» мав набагато більше шансів збільшити свою перевагу, ніж «Мілан» відігратися. Отже, 2:1, й на різдвяно-новорічний відпочинок «Інтер» іде з чималою перевагою над конкурентами.
В інших зустрічах 17-го туру чемпіонату Італії зафіксовано такі результати: «Генуя» — «Парма» — 1:0, «Рома» — «Сампдорія» — 2:0, «Фіорентина» — «Кальярі» — 5:1, «Ювентус» — «Сієна» — 2:0, «Ліворно» — «Аталанта» — 1:1, «Наполі» — «Торіно» — 1:1, «Палермо» — «Лаціо» — 2:2, «Реджина» — «Катанія» — 3:1, «Удинезе» — «Емполі» — 2:2.
Комфортна перевага «Інтера» над «Ромою» становить сім очок — 43 має міланська команда, 36 — римська. «Ювентус» набрав 35 очок, «Удинезе» — 29, «Фіорентина» — 28. «Мілан» іде лише дванадцятим, у активі підопічних Карло Анчелотті лише 18 очок (щоправда, ще три матчі в запасі). Наступні матчі в Серії А заплановано на 13 січня.

Англія
На відміну від італійців чи іспанців, жителі туманного Альбіону в різдвяно-новорічні дні потребують ще більше видовищ, ніж зазвичай. Через це гравці англійської прем’єр-ліги нині працюють інтенсивніше. В неділю завершився вісімнадцятий тур; у середу відбулося дев’ять матчів дев’ятнадцятого туру, в четвер розважали публіку «Манчестер Сіті» й «Блекберн Роверз»; у суботу — вісім, а в неділю — дві зустрічі двадцятого туру; короткий відпочинок буде 31 грудня, а 1–2 січня — двадцять перший тур. Цей напружений період часто буває визначальним у боротьбі за чемпіонство, надто багато очок розігрується протягом короткого терміну.
Окрасою вісімнадцятого туру стало лондонське дербі «Арсенал» — «Тоттенгем». Після безголевої першої половини суперники обмінялися м’ячами в другому таймі. Розв’язка матчу стала ще однією ілюстрацією принципу «не забиваєш ти — заб’ють тобі». Капітан «Тотнема» Рой Кін на 72-й хвилині не реалізував пенальті, а на
75-й, ледь з’явившись на заміну, Ніклас Бендтнер забив головою після подачі кутового — 2:1 на користь «канонірів».
Інші матчі вісімнадцятого туру принесли такі результати: «Астон Вілла» — «Манчестер Сіті» — 1:1, «Болтон» — «Бірмінгем» — 3:0, «Фулгем» — «Віган» — 1:1, «Ліверпуль» — «Портсмут» — 4:1, «Мідлсбро» — «Вест Гем» — 1:2, «Рединг» — «Сандерленд» — 2:1, «Манчестер Юнайтед» — «Евертон» — 2:1, «Ньюкасл» — «Дербі» — 2:2, «Блекберн» — «Челсі» — 0:1 (Андрій Шевченко вийшов у стартовому складі й провів на полі 66 хвилин без забитих м’ячів).
У дев’ятнадцятому турі форвард збірної України Андрій Шевченко став одним із головних персонажів найрезультативнішого матчу. «Челсі» приймав «Астон Віллу» і до кінця першого тайму «горів» з рахунком 0:2 — Мелоуні змусив капітулювати воротаря Петра Чеха на 14-й і 44-й хвилинах. Щоправда, на доданих арбітром хвилинах Андрій Шевченко реалізував пенальті й подарував надію вболівальникам на стадіоні «Стемфорд Бридж». Сам Андрій відновив рівновагу — на
50-й хвилині йому вдався чудовий удар із-за меж штрафного майданчика. На 66-й хвилині він віддав результативну передачу на бразильця Алекса, і лондонці вийшли вперед. Проте втримати бажаний рахунок не вдалося — на 72-й хвилині Мартін Лаурсен забив третій м’яч «Астон Вілли», на 88-й Міхаель Баллак зі штрафного поцілив у сітку суперника, але Гаррет Баррі ударом із пенальті приніс гостям нічию в компенсований час другого тайму — 4:4!
На інших стадіонах забивали менше: «Портсмут» — «Арсенал» — 0:0, «Віган» — «Ньюкасл» — 1:0, «Сандерленд» — «Манчестер Юнайтед» — 0:4, «Евертон» — «Болтон» — 2:0, «Дербі» — «Ліверпуль» — 1:2, «Бірмінгем» — «Мідлсбро» — 3:0, «Вест Гем» — «Рединг» — 1:1, «Тоттенгем» — «Фулгем» — 5:1.
У чемпіонаті змінився лідер — «Манчестер Юнайтед» із 45 очками випередив «Арсенал» (44). На третій сходинці перебуває «Челсі» (38 очок), на четвертій — «Ліверпуль» (36), але мерсисайдців у разі успіху в четверговому матчі міг випередити «Манчестер Сіті»
(34).
також у паперовій версії читайте:
  • «ТУР ДЕ СКІ»: ДУБЛЬ ДРУГИЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».