Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЩО? ДЕ? КОЛИ?
НОВОРІЧНІ ТРАДИЦІЇ РІЗНИХ НАРОДІВ
Новий рік — воістину планетарне свято, яке протягом століть відзначають жителі всіх країн і континентів. З його настанням люди в усьому світі пов’язують найкращі надії та сподівання. Вітаючи усіх наших читачів з наступаючим Новим роком, пропонуємо розповіді про новорічні традиції різних народів.

Найпершими на земній кулі Новий рік зустрічають жителі 160 островів архіпелагу Фіджі. Усього в ньому 320 островів, але частина їх не населена.
У Сінгапурі в переддень Нового року центральна вулиця Оркід-роуд перетворюється на чарівну казку: оживають міфологічні фігури, книжкові персонажі й герої мультиплікаційних фільмів. Готелі й торгові центри за традицією змагаються один з одним в оформленні будівель до новорічних свят, а в багатьох ресторанах влаштовують змагання — хто більше з’їсть морозива.
Ніде у світі Новий рік не відзначають так часто, як на індонезійському острові Балі. Справа в тому, що рік там триває всього 210 днів. Головний атрибут свята — різнобарвний рис, з якого печуть довгі стрічки, нерідко двометрові...
До речі, Бірма святкує Новий рік у квітні, коли закінчуються тропічні зливи. На подяку природі бірманці поливають один одного водою.
За місячним календарем послуговуються в’єтнамці, з давніх-давен новорічне свято тут відзначають щороку в різний час, воно символізує собою наближення весни.
В Австралії Новий рік найчастіше зустрічають на пляжі — адже там у цю пору літо. Побутує традиція, котрої усі охоче дотримуються. Вона називається час поцілунків — байдуже, знайомі ви чи ні.

Найбільше несподіваних гостей за новорічним столом — у ірландців
В Ірландії напередодні Нового року двері будинків відчиняють навстіж, будь-хто може ввійти у будь-який будинок і стати там бажаним гостем. Його посадять на почесне місце, пригостять келихом хорошого вина. Гість не забуде при цьому сказати: «За мир у цьому домі і в усьому світі!» О пів на дванадцяту ірландці виходять на центральну площу, співають, танцюють, веселяться...

Іспанці на Новий рік «виловлюють» нечисту силу
Для цього вони перегороджують вулиці парканами, ставлять капкани й пастки, неначе для полювання. Уважається, що в цей час гуляє нечиста сила і краще переловити її в старому році, щоб вона не перебралася в новий.
У новорічну ніч не подають улюбленого іспанцями супу з часнику, мовляв, його запах може налякати Новий рік і надовго зіпсувати настрій. Зате халва-турон з родзинками, горіхами, шоколадом — на кожному столі. Вважається, що солодощі є запорукою майбутнього благополуччя.
Мадридці під бій годинника з’їдають дванадцять виноградних ягід. Кожна виноградинка — за один із дванадцяти прийдешніх місяців. При цьому не варто брати великі ягоди з безліччю кісточок: є небезпека, що не встигнеш їх виплюнути. Але й «дамські пальчики», у яких зовсім немає кісточок, їсти не заведено, аби не зажити слави тюхтія. Виноград їдять натщесерце, а під час вечері споживають індичину або баранину.

Англійці передають подарунки «за призначенням»... димом
З настанням півночі в Об’єднаному Королівстві замовляють подарунки у «Father Chrіstmas» (буквально — Батько Різдва). Йому пишуть докладного листа із переліком бажаних подарунків, який кидають у камін. Дим з труби доправить список прямо за призначенням. І все-таки дим димом, а за подарунками доведеться йти власними ніжками. Англійці готують подарунки приблизно однакової вартості. У сімейному колі їх дуже часто розподіляють за старою традицією — жеребкуванням.
Жителі туманного Альбіону обов’язково дотримуються й такого звичаю. Опівночі господар широко відчиняє двері, щоб старий рік ішов, а новий заходив до оселі. Потім двері й вікна зачиняють й виконують «Чи забути колишнє кохання». З цієї миті чекають на гостей. Від того, хто першим переступить поріг будинку, залежить щастя в наступному році. Вважається, що жінки приносять нещастя, так само, як і блондини з брюнетами; щасливий рік віщують рудоволосі особи. Якщо з «першим гостем» не пощастило, потрібно терміново вжити запобіжних заходів: кинути дрібку солі у вогонь, заговорити з гостем першим, повісити над дверима хрест з гілочок, скріплених червоною ниткою.
Але є правило й для гостя — йому потрібно принести із собою для господарів корж, віскі й маленький шматочок вугілля. Вугілля треба кинути в сімейний камін і побажати, щоб вогонь у будинку палав вічно.

У святкову ніч французи мають коритися «бобовому королеві»
Навіть якщо ним став п’ятирічний бешкетник, забаганкам якого нема меж. А таке є цілком імовірним, бо титул «бобового короля» отримує той, кому дістається біб, запечений у новорічний пиріг. Ще одна ознака свята — Сантони, дерев’яні чи глиняні фігурки, які ставлять біля ялинки. За традицією, гарний хазяїн-винороб неодмінно має чокнутися з бочкою вина, поздоровити її зі святом і випити за майбутній врожай.
Дарують все що заманеться, хоча й дотримуються деяких суворих правил. Наприклад, парфуми своїй дружині може подарувати тільки чоловік. Такий подарунок від іншого джентльмена трактують як не дуже пристойний.

В Італії за подарунок може правити «нова вода»
В італійських провінціях здавна побутує такий звичай: першого січня вранці треба принести додому «нову воду», набрану раніше за інших з джерела до сходу сонця. «Якщо тобі нічого подарувати друзям,— кажуть італійці,— подаруй «нову воду» з маслиновою гілочкою». Вони переконані, що вона приносить щастя.

Мусульманам не рекомендують прикрашати ялинку
Про це йдеться в новорічній заяві глави турецьких мусульман. Традиція зустрічати Новий рік визнана в усьому світі і є частиною світової культури. Однак Різдво — це релігійне свято, яке не має нічого спільного з Новим роком. Мусульмани не повинні плутати ці два свята. Використання різдвяних символів свідчить «про релігійну і культурну деградацію». Традиція зустрічати Новий рік з ялинкою поширена в Туреччині, однак в деяких мусульманських країнах святкування Нового року не заохочується. Зокрема, у Саудівській Аравії це навіть карається арештом.

Японськими дарунками можна загрібати щастя
Популярний новорічний подарунок у Японії — граблі, щоб було чим загрібати щастя. Їх роблять з бамбука або кумаде розміром від 10 см до 1,5 м та прикрашають різноманітними малюнками і талісманами. Свої новорічні побажання японці висловлюють і «мовою страв», готуючи їх з продуктів, що, за переказами, приносять щастя. Морська капуста дає радість, смажені каштани — успіх у справах, горох і боби — здоров’я, варена риба — спокій і бадьорість духу, ікра оселедця — щасливу родину і безліч дітей. До новорічного столу готують також і традиційні страви: рисове печиво — символ достатку в родині, довгі тонкі макарони, що означає довголіття, а з риб віддають перевагу коропу, що уособлює силу.
Новорічна трапеза в японських сім’ях відбувається без гучних бесід і пісень. Ніщо не має відвертати від думок про те, що чекає на кожного в новому році.
А першого січня японці традиційно всією родиною відвідують храм. На сходах до нього стоїть курильниця, дим якої вважають священним і цілющим.

В Еквадорі в новорічну ніч карають поганих чоловіків
Виконують цей ритуал рівно опівночі під акомпанемент так званого «плачу вдів». Зазвичай «вдів» зображують чоловіки, переодягнені в жіночий одяг, з макіяжем і в перуках.
Для тих, хто хоче весь рік подорожувати, треба, за традицією, поки годинник відбиває 12 новорічних ударів, бігати з валізою або великою сумкою в руці навколо будинку.
Кращий спосіб позбутися усіх негараздів минулого року еквадорці вбачають у тому, щоб викинути на вулицю склянку з водою: з нею вщент розіб’ється все погане.

Бог дав горіх, а людина має розколоти його
У Німеччині на Новий рік обов’язково подають яскраво розфарбовану тацю з яблуками, горіхами, ізюмом і пирогами. Символіка така: яблуко — плід пізнання добра і зла, горіхи з їхньою твердою шкаралупою і смачною серцевиною символізують таємниці й труднощі життя. У Німеччині кажуть: «Бог дав горіх, а людина має розколоти його».

ПУТІН ЗВИНУВАТИВ США
Американський журнал «Time» оголосив російського президента Володимира Путіна «Людиною року» за зміцнення стабільності й підвищення ролі Росії у світі.

У відповідь в інтерв'ю журналу Володимир Путін заявив, що США винні в поділі України на «прозахідну» і «проросійську».
«Чомусь Сполучені Штати вирішили, що в Україні є частина політичної еліти, яка є проамериканською, а частина є проросійською. І вирішили підтримати ту частину, яку вони вважали проамериканською, так званих «помаранчевих» революціонерів,— зауважив він.
Російський президент вважає неправильним такий поділ. Політик, який претендує на популярність у себе в країні, має захищати національні інтереси і бути в хорошому значенні слова українським націоналістом,— зазначив Путін.
«Так ось, вони насправді такими і є: вони не проросійські, не проамериканські, не проєвропейські, вони проукраїнські»,— стверджує президент.
За його словами, США не тільки ініціювали такий поділ в Україні, а й підтримали деяких політиків в антиконституційних діях, що породило недовіру різних політичних сил і груп населення один до одних усередині самої України.
«Цими діями ви почали руйнувати Україну, її територіальну цілісність і підривати її суверенітет. Ось що зробили Сполучені Штати в Україні»,— сказав Володимир Путін.
Він нагадав, що Росія впродовж 15 років низькими цінами на енергоносії щороку субсидувала економіку України на 3–5 мільярдів доларів.
На переконання російського лідера, незважаючи на ментальну близькість України, бажання приєднувати її до РФ немає. «Ми не хочемо більше нікого включати до складу Росії, тому що для нас це тільки додаткове економічне навантаження»,— стверджує він.
На думку Володимира Путіна, нав'язування якихось нових державних утворень є абсолютно безглуздим без волі народу тієї або іншої країни.
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».