Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
90 + 2 — ШОТЛАНДСЬКИЙ РЕЦЕПТ УСПІХУ
Ще один невдалий тиждень у пасиві вітчизняних учасників Ліги чемпіонів УЄФА. Динамівці Києва вкотре здавалися випадковими гастролерами на чужому футбольному святі, остаточно втративши навіть примарні шанси на участь у Кубку УЄФА. У «помаранчево-чорних» знову проявилися ознаки хвороби, яку можна назвати «синдромом Андреса Палопа».

Зачарований «Селтик Парк»
Донецький «Шахтар» їхав до Глазго як фаворит у боротьбі за другу путівку до плей-оф Ліги чемпіонів. Завдяки шістьом очкам, набраним у перших двох матчах групового турніру, будь-який варіант, крім поразки, міг би бути прийнятним. Перемога майже гарантовано виводила донеччан до наступного раунду. Нічия давала можливість залишитися на другій позиції в групі. Тоді в останньому турі гірникам удома треба було б зіграти з португальською «Бенфікою» не гірше, ніж «Селтикові» на виїзді проти «Мілана», що після візиту на стадіон «Селтик парк» має зуб на шотландців: ще не стерлася з пам'яті жахлива помилка бразильського голкіпера Діда та його ж симуляція, через яку на певний час цей гравець «россо-нері» став загальноєвропейським посміховиськом.
Утім, годі про це говорити: «Шахтар» удруге цього року програв важливий міжнародний поєдинок навіть не на останній хвилині — на останніх доданих секундах. Навесні в Кубку УЄФА майбутнього володаря цього трофею «Севілью» від вильоту врятував голкіпер Андрес Палоп, який пішов до штрафного майданчика гірників на останній кутовий і забив гол, перевівши гру в переможний для іспанців овертайм. У п'ятому турі Ліги чемпіонів французький рефері Бертран Лайєк до основного часу матчу «Селтик» — «Шахтар» додав дві хвилини. За якихось двадцять секунд до завершення компенсованого часу переможний м'яч у ворота Андрія П'ятова забив італійський легіонер шотландського клубу Массімо Донаті, який ще на 16-й хвилині першого тайму замінив травмованого Лі Нейлора.
Тепер «Шахтар» з першого претендента на друге місце в квартеті перетворився на фаворита в боротьбі за місце у втішному турнірі — Кубку УЄФА. Для цього команді Мірчі Луческу наступного вівторка потрібно не програти вдома португальській «Бенфіці», яку гірники в другому турі переграли на виїзді з рахунком 1:0. Теоретично віце-чемпіони України можуть сподіватися і на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів, та просто переграти португальців буде замало — ще й «Мілан» має перемогти «кельтів».
А стартував поєдинок на «Селтик Парк» якнайкраще для «Шахтаря». Уже на четвертій хвилині центральний захисник господарів Джон Кеннеді перетворив на результативну передачу безневинний навіс у бік лінії штрафного майданчика. Кеннеді головою відбив м'яч просто в корпус Брандао, і бразильський нападник з наданого шансу скористався, розстрілявши кут воріт, які захищав голкіпер збірної Польщі Артур Боруц.
Вийшло так, що футбольна вистава вже розпочалась, а ми ще не встигли познайомитися з акторським складом. Надолужимо згаяне: Мірча Луческу довірив місця в захисті Развану Рацу, Дмитру Чигринському, Олександру Кучеру і Даріо Срні; у півзахисті — Томаш Хюбшман і Маріуш Леандовських в ролі опорних хавбеків, Жадсон перед ними, праворуч Ілсіньйо; нападників двоє — Брандао і Крістіано Лукареллі. Про гол Брандао ви вже знаєте, а от вихід на поле італійського ветерана навряд чи себе виправдав — жодної небезпеки воротам Боруца за 88 проведених на полі хвилин він так і не спромігся створити. Коли говорити про кадрові проблеми гірників, то насамперед впала в око відсутність Фернандіньйо — бразильський півзахисник отримав зайву жовту картку в попередньому матчі проти «Мілана».
У складі «Селтика» були втрати через травми, та важливим можна назвати лише невихід на поле японського творця атак Накамури. В обороні господарів зі стратових хвилин вийшли Колдвелл, Макманус, Нейлор і вже згаданий невдаха Кеннеді; у середній лінії діяли Хартлі, Макгіді, Браун і Ярошик; нападників, як і в «Шахтаря», двоє — голландець Хесселінк і місцевий футболіст Макдональд.
Після забитого м'яча пішла очікувана гра на зустрічних курсах. Гірники почувалися в ній упевнено, та вдруге вразити ворота Боруца не вдалося. Коли перший тайм наближався до завершення, про свою недосконалість нагадав захист донеччан. Момент був дуже подібний до того, у якому відзначився Брандао. Простий навіс з глибини поля до лінії штрафного майданчика заплутує Чигринського і Срну, а м'яч тим часом від голови одного з них потрапляє просто на ногу Іржі Ярошику, який перебував у штрафному майданчику. Чех миттю ухвалює рішення, і Андрію П'ятову бракує лічених сантиметрів, щоб парирувати удар з гострого кута. Тож на перерву команди пішли за рівноваги в рахунку, хоч за хвилину до закінчення компенсованого часу все той же Ярошик міг навіть вивести господарів уперед — після флангового прострілу він пробивав головою перед порожнім кутом воріт.
По перерві гірники розраховували на контратаки. Здалося, що Мірча Луческу коли й не переграє свого опонента на тренерській лаві «Селтика» Гордона Стракана, то зведе поєдинок до нічиєї, яка за тих умов дорівнювала б перемозі.
Так би воно й було, коли б не «синдром Палопа». В останні хвилини дії «Селтика» перейшли у відверту навалу, яка могла і не завершитися взяттям воріт. Але... На 92-й хвилині замість очікуваного навісу була точна передача низом на героя матчу (а можливо, і всієї футбольної осені) у складі «Селтика» — Массімо Донаті. Італієць пробив класно, а Кучер не встиг заблокувати його удар. Після мінімального рикошету П'ятов уже не мав шансів на порятунок. Свисток про закінчення гри Бертран Лайєк дав одразу після того, як гості розіграли м'яча в центрі поля. Над стадіоном знову залунали безсмертні слова пісні «You'll Never Walk Alone» («Ти ніколи не залишишся сам»), яку найкраще виконують у Ліверпулі на «Енфілд Роуд» і в Глазго на «Селтик Парк». Неофіційний гімн став найкращою нагородою хоробрим футбольним серцям, які до останнього вірили в перемогу. Та життя не стоїть на місці, і за тиждень душа може співати і в уболівальників іншого клубу.
Після матчу головний тренер донеччан Мірча Луческу повторив ті слова, які образили його опонента до гри: «Я мав рацію, коли назвав «Селтик» фартовою командою. Це була не критика, навпаки,— це своєрідна сила, якої я не можу збагнути. Мені дуже хотілося, щоб фортуна подарувала нам усмішку сьогодні, адже ми на неї заслужили. Та вона знову вибрала «Селтик». У нас усе ще є шанс і шість днів для підготовки до матчу проти «Бенфіки». Не маю сумніву, що ми сильніші за «Селтик» і більше заслуговуємо на вихід до плей-оф». Румунському фахівцеві визначальним здався перший гол шотландців: «Наші гравці страшенно помилилися під час першого голу, і це стало моральним поштовхом для суперника. Ми надто глибоко «сіли» на свою половину поля, і вони нас покарали, як раніше «Мілан» і «Бенфіку»,— резюмував Луческу.
В іншому поєдинку групи D «Бенфіка» спромоглася на нічию з «Міланом». На гол Андреа Пірло (15-та хвилина) швидко відповів Максі Перейра (20-та хвилина). Наприкінці зустрічі гравці італійського клубу не реалізували кілька слушних нагод, залишивши таким чином інтригу на матчі останнього туру. «Мілан» набрав 10 очок, «Селтик» — 9, «Шахтар» залишився з шістьма пунктами, «Бенфіка» поповнила свій доробок одним, загалом їх стало чотири. Таким чином, клубні чемпіони Європи вже мають путівку до наступної стадії Ліги чемпіонів, відкритим залишається тільки питання, на якому місці «Мілан» фінішує в груповому турнірі; «Бенфіка» точно не виступатиме навесні в Лізі чемпіонів, та в разі перемоги в Донецьку гарантовано отримає прописку в 1/16 фіналу Кубка УЄФА.
Лише в квартеті D матчі останнього туру відбудуться на тиждень раніше — четвертого грудня. Причина більш ніж поважна — «Мілан» на клубному чемпіонаті світу захищатиме честь Старого світу як чинний переможець Ліги чемпіонів УЄФА. Саме через це «Шахтар» у чемпіонаті України проти «Зорі» зіграє вже навесні. У Португалії до своїх грандів ставляться не так поблажливо. Між матчем з «Міланом» і вильотом до Донецька «Бенфіка» в суботу проведе центральний поєдинок першого кола національної першості — до Ліссабона завітає «Порту». Обидві команди ще не програвали на внутрішній арені, та «Порту» після одинадцяти зустрічей випереджає «Бенфіку» на чотири очки (29 проти 25). Тож перед візитом до столиці Донбасу на команду Хосе Антоніо Камачо чекає досить складне випробування.

«Динамо»: де дно?
Порівняно з «досягненнями» столичного «Динамо» неуспішні результати «Шахтаря» сприймаються майже як перемоги. Після чотирьох програних матчів кияни мали суто теоретичні шанси «зачепитися» за євровесну в Кубку УЄФА. «Лікарі» з Рима, відвідавши «хворих» у їхній «палаті», винесли остаточний вердикт — «у морг!» Єдина інтрига останнього туру в групі F — чи буде в ліссабонському протистоянні зі «Спортингом» перевершено антирекорд московського «Спартака», який 2002 року програв у груповому турнірі шість матчів із загальною різницею забитих і пропущених м'ячів 1:18. Здається, хоча б із цим «завданням» динамівці не впораються: їхній нинішній баланс — п'ять поразок за різниці 4:16.
Квартет F — єдиний у Лізі чемпіонів, де вже перед останнім туром розподілено всі місця. «Манчестер Юнайтед» здобув п'яту перемогу (у компенсований час у матчі зі «Спортингом» остаточний рахунок 2:1 зі штрафного встановив вихованець португальського клубу Криштіану Роналдо) і достроково став першим. «Рома» з десятьма очками — друга, «Спортингу» для участі в Кубку УЄФА вистачило і чотирьох пунктів.
На останній перед реконструкцією «Олімпійського» матч біло-синю форму вдягали Рибка, Гіоане, Бангура, Ротань (Белькевич, 46), Ринкон (Мілевський, 70), Гусєв, Несмачний, Ващук, Гавранчич, Нінкович (Шацьких, 55), Допілка. Уже на четвертій хвилині знекровлена втратою четвірки провідних гравців «Рома» без проблем забила — голом став простріл з флангу у виконанні Пануччі, який не спромоглися перервати захисники і воротар. Ще в першому таймі рахунок став непристойним — Жюлі і Вучинич скористалися з нагоди. По перерві «Динамо» спромоглося на гол престижу — Шацьких вивів на ударну позицію Ісмаеля Бангура. Згодом ще один гол записав на свій рахунок чорногорець Мірко Вучинич.

Восьмеро на вісьмох чекають
За підсумками п'ятого туру вихід до наступної стадії Ліги чемпіонів оформили вісім клубів. Крім трьох наших суперників, це також «Челсі», «Барселона», «Інтер», «Севілья» й «Арсенал».
Група А. «Бешикташ» — «Олімпік» 2:1, «Ліверпуль» — «Порту» 4:1 (Андрій Воронін був замінений на 61-й хвилині). Турнірне становище: «Порту» — 8 очок, «Олімпік» і «Ліверпуль» — по 7, «Бешикташ» — 6.
Група В. «Русенборг» — «Челсі» 0:4 (Андрій Шевченко був у запасі), «Валенсія» — «Шальке» 0:0. «Челсі» — 11, «Русенборг» — 7, «Шальке» — 5, «Валенсія» — 4.
Група С. «Вердер» — «Реал» 3:2, «Лаціо» — «Олімпіакос» 1:2. «Реал» і «Олімпіакос» — по 8, «Вердер» — 6, «Лаціо» — 5.
Група Е. «Штутгарт» — «Рейнджерс» 3:2, «Ліон» — «Барселона» 2:2. «Барселона» — 11, «Рейнджерс» і «Ліон» — по 7, «Штутгарт» — 3.
Група G. «Інтер» — «Фенербахче» 3:0, ЦСКА — ПСВ 0:1. «Інтер» — 12, «Фенербахче» — 8, ПСВ — 7, ЦСКА — 1.
Група Н. «Севілья» — «Арсенал» 3:1, «Стяуа» — «Славія» 1:1. «Севілья» — 12, «Арсенал» — 10, «Славія» — 5, «Стяуа» — 1.
також у паперовій версії читайте:
  • БАСКЕТБОЛ: УКРАЇНСЬКІ «КАМБЕКИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».