Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЗВИЧАЇ
ОБРАЛИ ГЕТЬМАНА ТА ГЕТЬМАНІВНУ
П’ятнадцять років поспіль в Україні проходить мистецько-інтелектуальне змагання «Орликіада», яке проводить Національна скаутська організація Пласт. Змагання носить ім’я Григора Орлика — українського емісара у Франції, який обстоював інтереси України на чужині, був дипломатом і видатним політиком.

«Орликіада» проводиться для молоді віком 14–18 років. Це пізнавальні ігри по місту для ознайомлення гостей, адже змагання щораз відбувається в іншому місті. Це інтелектуальне суперництво й обрання Гетьманича та Гетьманівни — найбільш ерудованого, активного, суспільно корисного пластуна й пластунки, імпрези, мистецькі експонати, словом, велика гра для молоді й тих, хто прийняв її правила незалежно від віку.
Темою цьогорічного зібрання були українські провідники. Тому кандидати на звання Гетьманича й Гетьманівни, а цьогоріч їх було дванадцять, та команди з різних міст готувалися до презентації імпрез, експонатів, присвячених окремим українським героям і видатним громадським діячам, таким як Василь Стус, Августин Волошин, Цьопа Паліїв та інші. Для обрання переможців і оцінювання мистецьких виступів команд працювало журі.
Варто зазначити, що на поточне змагання приїжджають лише ті, які пройшли відбірковий тур і успішно виконали попереднє завдання. Цього року це був конкурс вертепів. Тема вертепів обрана невипадково. Тепер тільки у деяких містах підтримується ця чудова традиція. Одним із завдань «Орликіади» є підтримка українських традицій та поширення, відродження їх.
Протягом трьох днів команди презентували свої імпрези глядачам, серед яких було чимало гостей, а кандидати на звання Гетьманича і Гетьманівни змагалися за цей високий титул. Хто такі ці Гетьманич й Гетьманівна і для чого їх обирають?
На кожній «Орликіаді» визначають двох осіб, у котрих струнка постава, вони активно займаються громадською діяльністю, мають високий інтелектуальний рівень. Вони стають тими, на кого можуть рівнятися інші. Ці люди пізніше, як свідчить досвід, виростають справжніми провідниками на державному рівні.
Кандидати цьогорічної «Орликіади» мали виконати завдання відбіркового туру, серед яких — соціальний проект. Юнаки та юнки відвідували сиротинці, будинки для людей з церебральним паралічем, проводили для дітей пізнавальні ігри, для молоді й старших — серйознішу програму. Приміром, Квітослава Пасічник, віце-гетьманівна «Орликіади», займається з дітьми-сиротами, є аніматором у спільноті Салезіян при церкві Покрови у Львові. Не одна вона — з-поміж кандидатів багато таких, які є чи хочуть бути волонтерами у доброчинних фондах, сиротинцях, громадських організаціях.
У програмі кандидатів на Гетьманича і Гетьманівну було також інтелектуальне змагання з історії України та Пласту, учасники готували власні промови від імені відомих провідників. Цікаво, що обирали не лише Олену Телігу, Маргарет Тетчер чи Ольгу Басараб, а й сучасних лідерів — Олега Скрипку, Скрябіна і Святослава Вакарчука. А перемогу святкували господарі змагання — Любомир Шимків і Олександра Ніздрань з Тернополя.
Тим часом команди оформлювали власні експонати, ставили імпрези, танцювали на вечірках, знайомились, вболівали за свою команду та кандидата і насолоджувались усім разом узятим. Кожна команда вигадувала собі назву: «Парадоксальні асоціації», «Зелене небо», «Солод», «Не скажу», «Ми знову у грі». До речі, остання команда юнок із куреня імені Олени Пчілки зі Львова святкувала перемогу в загальному заліку.
Мистецько-інтелектуальне суперництво відвідав мер міста Роман Заставний. Фінансово змагання підтримало Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.
Упродовж трьох днів учасники й гості мали змогу насолодитися атмосферою пластової «Орликіади», здобути досвід поводження на сцені, спробувати сили в ораторському мистецтві, інтелектуальних забавах і, звичайно, мали море спілкування.
На «Орликіаді» я переконалась: у процесі гри ні на мить не можна забувати її правил, а також головного: важлива участь, а не... Ні, перемога теж важлива. Перемога обов’язково буде, проте спільною для всіх, хто бере у ній участь. Адже Пласт — це велика гра, тож граймося з нами!

Соломія ЩУР, учасниця «Орликіади»
також у паперовій версії читайте:
  • ТРЕМБІТА КЛИЧЕ
  • ОСЕНИНИ ПАНІ ОЛЬГИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».