Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
Є ТАКИЙ ДЕПАРТАМЕНТ...
Узимку 1992 року в складі Міністерства оборони України був створений юридичний відділ. За час, що минув відтоді, він зазнав чимало організаційно-штатних змін. Скажу лише, що врешті-решт на його базі виник правовий департамент МО України.

Про його діяльність, проблеми, які доводиться вирішувати, ми попросили розповісти полковника юстиції запасу Віктора Левчука — заступника директора юридичного департаменту МО України.
— Одним з основних наших завдань є здійснення методичного керівництва правовою роботою в міністерстві,— розповідає Віктор Дмитрович.— Ми, зокрема, здійснюємо перевірки стану правової роботи, готуємо рекомендації щодо застосування чинних законів і поширюємо їх у військах, надаємо практичну допомогу своїм колегам в частинах стосовно реалізації вимог законодавства, нормативно-правових актів уряду, міністра оборони тощо.
— З Ваших слів я зрозумів, що ви не сидите, склавши руки. Та чи була нагальна потреба у створенні департаменту? На тлі скорочення армії це, погодьтеся, здається не зовсім логічним кроком...
— Категорично не згоден з вами. І ось чому. У Збройних силах відбуваються організаційно-штатні заходи, пов’язані з реформуванням та скороченням їхньої чисельності. Ці процеси є надто складними і болісними, тому, так би мовити, потребують юридичного супроводу.
— Хотілось би почути більш конкретну інформацію про виконану роботу...
— Охоче розповім. Протягом останніх двох років мої колеги здійснили близько 500 перевірок стану правової роботи безпосередньо в частинах та установах військового відомства. З них 255 — за напрямом діяльності контрольно-ревізійного департаменту, а 125 — щодо фінансово-економічної діяльності. До нас часто звертаються по допомогу і юридичні особи, і фізичні. Зокрема, з проханнями проконсультувати з тих чи інших питань. Лише останнім часом ми надали близько п’яти тисяч різних роз’яснень. Зокрема, щодо правового забезпечення договірної роботи, закупівлі товарів, робіт і послуг державним коштом, фінансово-економічної діяльності, цивільного та господарського права. Ми підготували понад 20 методичних рекомендацій щодо виконання вимог чинного законодавства в питаннях правового регулювання проходження військової служби, дотримання законності і правопорядку у військах.
Усі накази й директиви міністра оборони України, перед тим як ознайомити з ними частини, проходять юридичну експертизу. Упродовж 2006–2007 років фахівці нашого департаменту опрацювали близько 20 000 тисяч подібних документів. Їхня кількість, до речі, щороку збільшується. Якщо, наприклад, у 2004-му ми отримали для відповідного реагування 3645 процесуальних документів, то у 2005-му — 6167, а в 2006-му — 7700. Торік ми розглянули понад дві тисячі господарських, цивільних та адміністративних справ. Я навів сухі, як мовиться, цифри. Але за кожною з них — праця моїх колег — людей, які, витримуючи колосальні навантаження, відстоюють інтереси Міністерства оборони, тобто держави, працюючи — не побоюсь цього слова — не покладаючи рук.
Не менш важливим напрямом нашої роботи є і правове забезпечення договірної роботи міністерства. З цією метою в правовому департаменті створено реєстр договорів, що укладаються від імені військового відомства. Це дає змогу контролювати їхнє укладання, запобігаючи різноманітним правовим колізіям. Торік ми здійснили правову експертизу близько 500 подібних документів. Наприклад, щодо надання послуг з контролю представництвами МО за якістю продукції, відчуження та реалізації військового майна, утилізації ракет і боєприпасів тощо.
Після ліквідації в Міністерстві оборони управління з взаємодії з Верховною Радою — роботи нам додалося, бо його функції перебрав на себе наш департамент. Чільне місце в нашій діяльності належить законодавчому врегулюванню проблем, пов’язаних з реформуванням та скороченням чисельності Збройних сил, соціальним захистом військовослужбовців та членів їхніх родин. З цією метою Міністерство оборони торік запланувало підготувати близько 100 нормативно-правових актів — майже вдвічі більше, аніж позаторік. Цього року ми працювали теж майже над 100 законопроектами та проектами нормативно-правових актів, пов’язаних із життєдіяльністю війська. Результатом нашої роботи стало ухвалення трьох законів, п’ятьох указів Президента України, близько 30 постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів.
— Розкажіть, будь ласка, про допомогу, яку ви надаєте своїм колегам у військах.
— Наш департамент значну увагу у своїй роботі приділяє підвищенню кваліфікації військових юристів та державних службовців юридичної служби, які працюють в системі Міністерства оборони. З цією метою мої колеги, а це в основному досвідчені фахівці, які віддали юриспруденції не один десяток років, часто бувають у частинах і гарнізонах. Наприклад, лише минулого року вони провели десятки семінарів, на яких обговорювалися питання адміністративного судочинства, впровадження тендерних підходів в діяльність органів виконавчої влади, набуття та реалізації права на землю.
Ми й самі не соромимось учитись: з метою вдосконалення правової роботи, підвищення професійного рівня торік близько 20 моїх колег стажувалися, а семеро з них удосконалюють свій освітній рівень, навчаючись у вищих навчальних закладах.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗЛОЧИНІВ У ВІЙСЬКАХ ПОМЕНШАЛО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».