Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
АТОМНИЙ «РЕНЕСАНС»
Після чорнобильської катастрофи настала «чорна смуга» в історії атомної промисловості. Багатьом здавалося, що атомна енергетика похована назавжди. Відтоді минув двадцять один рік. Днями Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун надіслав Генеральній Асамблеї Об’єднаних Націй нову спеціальну доповідь, у якій ідеться про пом’якшення наслідків чорнобильської катастрофи.

На його думку, установи ООН та уряди України, Білорусі й Росії визнають: повернення до нормального життя є реальною перспективою для більшості людей, що живуть у зоні відчуження. Тому слід прагнути до сталого соціально-економічного розвитку цих районів, створення там нових робочих місць і залучення додаткових інвестицій.
Страх перед «мирним атомом», який таки прийшов у кожний дім, притупився. За умов, коли світові біржі фіксують рекордні ціни на нафту, крім того, дедалі сильніше відчувається дефіцит енергетичних ресурсів, а сподівання на широке використання біологічного палива обернулися стрімким зростанням цін на продукти харчування — відродження відносно дешевої атомної енергетики знову здається панацеєю від енергетичного голоду.
Тим часом активніше діють прихильники подальшого розвитку атомної енергетики. Зокрема, президент Білорусі Олександр Лукашенко поставив завдання якнайшвидше побудувати власну атомну станцію, аби не «перейти до лучин». Оптимізм щодо ефективності механізмів контролю за глобальною атомною енергетикою демонструє Міжнародне агентство з атомної енергії. На початку листопада Північна Корея офіційно під контролем представників МАГАТЕ розпочала закриття атомних об’єктів. Іран допустив міжнародних інспекторів на свій головний атомний об’єкт Натанс.
Водночас міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні, перебуваючи в Пекіні, закликала Китай підтримати жорсткіший режим санкцій проти Ірану. Однак навіть Саудівська Аравія, яка веде послідовну боротьбу з Іраном за вплив у районі Перської затоки, рішуче заперечила можливість війни з Іраном. Політичні позиції Тегерана дістали підтримку з Каїра: Єгипет оголосив про намір побудувати власні атомні станції. Аналогічний план має і Йорданія.
Ренесанс атомної енергетики спричинився до підвищення попиту на відповідне технічне обладнання. Кіровоградське акціонерне товариство «Радій» виходить на ринок управління та захисту атомних станцій у Китаї, активно налагоджуються контакти з Індією. Українська атомна промисловість має не тільки зберегти конкурентну спроможність на світовому ринку, а й посісти гідне місце. Звісно, абсолютної безпеки атомної енергетики ніхто гарантувати не може. Ризик зростатиме й надалі, але з цим доведеться жити.
також у паперовій версії читайте:
  • ДУМСЬКІ ПЕРЕГОНИ
  • НАДІЯ НА МИР НЕ ЗНИКАЄ
  • США ЗАКЛИКАЛИ КИТАЙ ДО ВІДКРИТОСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».