Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УЛЕБ ІЗ ДОМАШНІМ АКЦЕНТОМ
Провідні вітчизняні баскетбольні клуби провели другі поєдинки в межах дебютного для себе Кубка УЛЕБ. Можливо, ці зустрічі були навіть відповідальнішими за перші, оскільки і маріупольський «Азовмаш», і БК «Київ» уперше під егідою УЛЕБ приймали своїх суперників у рідних стінах.

Тиждень тому виїзні протистояння завершилися на користь українських колективів. Від чемпіонів України успіху в протистоянні з польським «Анвілом» із Влоцлавека чекали, натомість перемога столичних «вовків» у італійському Тревізо стала приємним сюрпризом. Титулований «Бенеттон», який нині пасе задніх і на внутрішній арені, все ж виступає в Серії А, турнірі, що значно переважає першість української Суперліги. Наслідком тієї поразки «Бенеттона» стала відставка головного тренера Алессандро Рамальї, обов’язки наставника почав виконувати колишній асистент Франческо Вітуччі. Втім, це мало допомогло. В другому турі змагань у групі Н клуб із Тревізо на виїзді поступився французькому «По-Ортезу» з рахунком 84:89.
У другому турі Кубка УЛЕБ «Азовмаш» і БК «Київ» ніби помінялися ролями — з фаворитом тепер зустрічався маріупольський клуб, до столиці України завітав колектив, який «вовкам» був по зубах.

Билися, як леви!
Відповідним до статусу вийшов і результат, хоча підопічні Альгірдаса Бразіса до останніх секунд зберігали шанси на успішніший результат. Щоб позмагатися за лідерство в групі D, до Маріуполя приїхали гості з Підмосков’я — БК «Хімки». Після восьми турів російської першості хімчани зі стовідсотковим очковим доробком одноосібно очолюють турнірну таблицю. Це допомогли зробити московські динамівці, котрі в принциповому протистоянні з різницею у два очки переграли найтитулованіший російський клуб ЦСКА, тож у активі «Динамо» стало, а в армійців Москви залишилося сім перемог.
Тільки перемоги прагнули «Хімки» і на берегах Азовського моря. Шанси «Азовмаша» зменшували травми провідних виконавців і форс-мажорні зміни в складі. Найвагомішою втратою стало ушкодження форварда Сергія Ліщука, який через надрив зв’язок змушений буде пропустити майже місяць. З команди відраховано Аарона Харпера, натомість до «левів» знову приєднався Родні Б’юфорд. На тлі цих змін інші негаразди видаються дрібницями — у ван де Харе проблеми зі спиною, лише відновився Арчибальд, останнім часом через застуду не тренувався Едні.
Перед матчем наставник «Азовмаша» Альгірдас Бразіс навіть змушений був відповідати на запитання, чи не боїться він відставки за розгромної поразки. «Про це не замислююсь,— сказав тренер,— як не замислююсь про те, що ми можемо програти. Думати можна про все, що завгодно, але налаштовуватися потрібно завжди на максимум. «Хімки» не програють, та і ми не програємо. Взагалі я пробув тут місяць, і про клуб можу сказати лише найкраще. Так, до приїзду сюди мені доводилося чути різні думки, однак, побачивши реальний стан справ, зробив для себе позитивні висновки. Тут баскетболу приділяють велику увагу. Коли враховувати фінанси, які вкладаються в команду, то цілком логічно, що з кожного вимагають максимального результату».
У тренера-максималіста і гравці на майданчику робили все якнайкраще. Всупереч очікуванням песимістів, із перших хвилин на арені «Азовмаш» точилася рівна боротьба. Лідерські якості виявляв грецький ветеран Панайотіс Ліаделіс, завдяки триочковому влучанню якого маріупольці досягли найбільшої переваги в першій десятихвилинці (рахунок тоді став 8:4). На коротку перерву команди пішли, коли на табло світилися цифри 26:23 на користь гостей. У другій чверті підопічні Бразіса не лише надолужили згаяне, а й вийшли вперед (54:48). Вдалося реалізувати п’ять із семи триочкових, попри відсутність високого Ліщука, рівновагу пощастило втримати в трисекундній зоні й на підбираннях.
Після великої перерви хімчани додали в боротьбі під щитами, і за рахунок цього вирівняли становище, а наприкінці третьої десятихвилинки ще й вийшли вперед (70:68). Незважаючи на всі старання маріупольських «левів», підмосковні гості втримали перевагу і в завершальній чверті. Остаточний рахунок — 93:91 на користь «Хімок».
В інших матчах групи D польський «Анвіл» на виїзді переграв німецький «Скайлайнерс» (67:65), а французький «Нансі» вдома поступився іспанській «Памесі» — 81:86. Турнірне становище нині є таким: «Памеса» і «Хімки» мають по дві перемоги, «Азовмаш» і «Анвіл» — по одній, двічі програли «Скайлайнерс» і «Нансі». В гості до французів маріупольці поїдуть 20 листопада. Вже зараз можна сказати, що проти «Нансі» буде непросто.

«Вовки» гостей «загризли»
Будь-який інший результат, крім переконливої перемоги, в протистоянні БК «Київ» і АСК «Рига» був би сприйнятий за невдачу підопічних Томо Махорича. На відміну від маріупольців, столичні баскетболісти не мали кадрових проблем (на жаль, наврочили,— тепер мають). Всупереч очікуванням, перша половина склалася непросто для фаворита пари. Кияни часто припускалися помилок як у захисті, так і в нападі. «Відчувався тиск, адже це перша наша домашня гра в межах Кубка УЛЕБ»,— виправдовувався після гри наставник «вовків». Згодом гра вирівнялася, на велику перерву команди пішли за рахунку 41:40 на користь господарів. Цікаво, що останні три очки господарям за секунду до кінця першої половини приніс Джеттер, який кидав із шестиметрової лінії, перебуваючи... на своїй половині майданчика!
У третій чверті на майданчику київського Палацу спорту було видно лише господарів, котрі виграли десятихвилинку з рахунком 20:8. Протягом другої половини перевага киян досягала майже двадцяти очок, але наприкінці зустрічі гості спромоглися скоротити відставання до більш-менш пристойного показника — 79:67.
Після матчу головний тренер БК «Київ» Томо Махорич вибачався, що його підопічні не змогли виграти з більшою перевагою. «У нас були проблеми з підбираннями,— визнає словенський фахівець,— але це пов’язано з тим, що від початку нам потрібно було спинити снайперів суперника. Я задоволений, що вдалося виконати головне завдання — перемогти».
На жаль, не пощастило уникнути неприємностей. «Травмувався Марко Маравич. Складність цього ушкодження визначиться завтра»,— повідомив Махорич. Вердикт лікарів, отриманий згодом, невтішний — травма коліна залишає Марко поза грою мінімум на місяць.
Головний тренер рижан Рамунас Бутаутас своїх підопічних не надто картав: «Нам не вистачало травмованих Кальве, Мілледжа і Вілумса. До того ж, у нас напружений графік, адже ми б’ємося на трьох фронтах — у чемпіонаті Латвії, Балтійській лізі й Кубку УЛЕБ, тому спади, подібні до того, який був у третій чверті, є неминучими. Та я не хочу звинувачувати своїх гравців: ви бачили, що, незважаючи на чимале відставання, вони боролися до останньої секунди».
Про поразку «Бенеттона» від «По-Ортеза» ви знаєте. Ще один матч групи Н завершився розгромно: болгарський «Лукойл-Академік» був значно сильнішим за німецький «Артланд Драгонс» — 109:65. Із двома перемогами БК «Київ» одноосібно очолив турнірну таблицю. По одній перемозі мають одразу чотири колективи — «Лукойл-Академік», АСК «Рига», «По-Ортез» і «Артланд Драгонс». Жодного успішного виступу немає у «Бенеттона».
Наступний поєдинок БК «Київ» проведе 20 листопада. До української столиці завітає французький «По-Ортез». Для нашого Артура Дроздова цей поєдинок матиме особливий підтекст — раніше він грав за «По-Ортез».

Єврокубок для «другого ешелону»?
Після розширення представництва національних федерацій у Кубку УЛЕБ ще слабшими виглядають позиції Єврокубка ФІБА. У нинішньому сезоні до цього турніру багато команд потрапило просто для кількості, безвідносно до спортивного результату. Відсіяти «баласт» покликані кваліфікаційні раунди, яких у нинішній системі розіграшу два. В першому Україна втратила БК «Одеса», що програв за підсумками двох матчів санкт-петербурзькому «Спартаку». Натомість дніпропетровський «Дніпро» після домашньої невдачі спромігся переграти румунську «Ельбу» з Тімішоари на виїзді. У другому кваліфікаційному раунді на дніпропетровців чекає солідніший опонент — кіпрський АЕЛ, добре відомий українським прихильникам баскетболу за зустрічами з маріупольським «Азовмашем» у одному з попередніх розіграшів Єврокубка ФІБА. Цікаво, що до останнього часу клуб із Лемесоса очолював екс-наставник БК «Київ» Ігорс Міглінієкс. Проте на старті чергового національного чемпіонату АЕЛ програв два з трьох матчів, і Міглінієкса відправили у відставку.
У другому кваліфікаційному раунді до «Дніпра» приєднуються ще два наші представники. «Черкаські мавпи» зустрічатимуться ще з однією кіпрською командою — «Апоель», яка представляє острівну столицю Нікосію. Южненський «Хімік» гратиме з боснійським клубом «Партизан» із міста Александровац. Матчі відбудуться 20 і 27 листопада. «Дніпро» перший поєдинок проведе вдома, а черкащани і южненці спочатку поїдуть у гості.
також у паперовій версії читайте:
  • КЛИЧКО — ІБРАГІМОВ: БОЮ БУТИ!
  • АЛІЄВ І «ДИНАМО»: ЩЕ ДВА РОКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».