Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЩО? ДЕ? КОЛИ?
МЕДИКИ І ЖУРНАЛІСТИ ПОГЛИБЛЮЮТЬ СПІВПРАЦЮ
Днями в Укрінформі була проанонсована угода про співпрацю між Академією медичних наук України та Міжнародною громадською організацією «Українська гільдія головних редакторів (керівників) засобів масової інформації».

На цю зустріч прийшли найвідоміші фахівці Академії медичних наук разом з її президентом, академіком НАН України Олександром Возіановим: директор державної установи «Інституту гігієни та медичної екології імені О. М. Марзеєва АМН України» академік Андрій Сердюк, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова академік Геннадій Книшов, директор Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М. Д. Стражеска» член-кореспондент АМН України професор Володимир Коваленко, директор державної установи «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України» академік Юрій Антипкін.
— Ми надаємо великого значення підписанню угоди між Академією медичних наук і «Українською гільдією головних редакторів»,— зазначив, відкриваючи зустріч медиків і журналістів голова Гільдії Віталій Адаменко. На жаль, громадськість не завжди знає про проблеми, які стоять перед медичною галуззю і загалом перед системою охорони здоров'я. Часто-густо з'являються публікації, які «грішать» неточностями та непрофесійністю, написані недостатньо фахово. Тож ця угода про співпрацю передовсім спрямована на те, аби поліпшити систему інформування наших громадян щодо проблем охорони здоров'я в Україні, а також підвищити професійний рівень журналістів, які опікуються цими проблемами.
Президент Академії медичних наук Олександр Возіанов сказав:
— Гадаю, що ми зробили гарний крок, підписавши цю угоду. Тепер зможемо ширше висвітлювати наші проблеми у ЗМІ. Переконаний, що і журналісти долучаться до такої благородної справи, як допомога хворим людям.
На жаль, у деяких друкованих ЗМІ, на телебаченні з'являється непрофесійна інформація, в якій ідеться про те, що нібито одними краплями можна вилікувати складну чоловічу або жіночу хворобу. Натомість не висвітлюються складні проблеми, які нині існують у медичній галузі, зокрема, це питання захворюваності на серцево-судинні недуги, онкологічні проблеми. Не вирішується проблема з трансплантологією. Медицина фінансується за залишковим принципом і люди, що працюють у медичній галузі (їх понад мільйон), отримують мізерну платню.
Допомагати медикам у висвітленні їхніх болючих проблем, котрі могли б швидше вирішуватися на державному рівні,— завдання журналістів, як, приміром, було з відомим тепер на всю Україну гама-ножем.
Дуже хочеться, щоб творча співпраця між медиками і журналістами дала свої позитивні результати. Здоров'я наших громадян було б кращим, коли люди знають, куди і до кого звертатися зі своєю проблемою. Деякі газети практикують «лікування» своїх читачів зі сторінок газети. Проте газета — не лікар і не встановлює діагноз! Звертатися треба лише до фахівців.

Валентина СКОРОПАДСЬКА

НА ЗЕМЛІ ОБІТОВАНІЙ
У першому кварталі 2008 року після вступу до СОТ Україна має намір почати з Ізраїлем переговори про створення зони вільної торгівлі. Про це сказав під час зустрічі з представниками провідних ділових кіл Ізраїлю Президент Віктор Ющенко, який сподівається, що наша країна отримає членство в СОТ ще до Нового року. Це питання, серед інших важливих тем українсько-ізраїльської співпраці та активізації політичних і ділових контактів, обговорювалося із керівництвом Ізраїлю.

Під час зустрічі з прем’єр-міністром Ізраїлю Ехудом Ольмертом сторони висловили намір найближчим часом досягти збільшення товарообігу між країнами до 1 млрд доларів. Віктор Ющенко і Ехуд Ольмерт також порушили питання співпраці й залучення ізраїльських інвестицій в Україну в межах підготовки до проведення Євро-2012. Окремої уваги сторони надали темі оптимізації візового режиму: перемови з цього питання планується провести в січні 2008 року. Йдеться про оптимізацію візового режиму для громадян України та Ізраїлю.
Співрозмовники порушили питання про укладення двосторонньої угоди з пенсійного забезпечення вихідців з України, які нині живуть в Ізраїлі, і відповідно ізраїльтян, котрі мешкають в Україні. Провести третій тур переговорів з цього питання заплановано до кінця 2007 року. Ющенко та Ольмерт досягли домовленості, що невдовзі ізраїльська сторона передасть свої зауваження до проекту угоди українській стороні, яка стосується працевлаштування українських громадян у Ізраїлі. Президент і прем’єр-міністр обговорили питання, пов’язані з виплатою компенсацій колишнім чорнобильцям, котрі нині є громадянами Ізраїлю, з розумінням того, що найближчим часом цю проблему треба вирішити.
«Для нас важливою буде моральна підтримка і солідарність Держави Ізраїль у вшануванні жертв тоталітарного терору проти українського народу, особливо в час Голодомору 1932–1933 років»,— сказав Президент України під час виступу перед депутатами ізраїльського кнесету. Він наголосив, що мета цієї ініціативи — «посилити спільну боротьбу проти будь-якої тоталітарної свідомості, незалежно від її подоби».
Віктор Ющенко акцентував на спорідненості історій двох націй, для яких тривалий час «ворогом було зло бездержавності й неволі, що несло розбрат, кривду і ворожнечу між братами». Президент висловив підтримку українською стороною ізраїльській спільноті та її демократії, а також співчуття з приводу трагічної історії єврейського народу.
Віктор Ющенко підкреслив, що Україна всіляко сприяє розвитку єврейської культури і нагадав, що в нас було відкрито перший у Східній Європі музей пам’яті Голокосту. Нещодавно видано президентський указ про передачу юдейським релігійним громадам сувоїв Тори з Національного архівного фонду України. Ізраїльській стороні також передано розсекречені дані про діяльність єврейських організацій в Україні у 20–30-х роках ХХ ст.
також у паперовій версії читайте:
  • ЕКОЛОГІЧНА КАТАСТРОФА В КРИМУ
  • СТРАЙКУЮТЬ ТРАНСПОРТНИКИ
  • ВІЙНА ЗАКІНЧИТЬСЯ ДО 15 ГРУДНЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».