Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ВАЖКО, ПОГОДЬТЕСЯ, БУТИ БЕЗСМЕРТНИМ...
Протягом тисячоліть люди мріяли про вічну молодість. Чого тільки не вигадували маги й алхіміки, аби продовжити життя: й еліксир молодості, і різне зілля, і вливання в старе тіло крові немовлят. Усе марно!

Тривалий час вважали, що бактеріям властиве свого роду безсмертя, оскільки просто діляться на дві абсолютно однакові дочірні клітини, між якими однаково розподіляються частини материнського організму. У цьому відношенні найпростіші суттєво відрізняються від своїх багатоклітинних побратимів, які завжди містять нерепродуктивні клітини, приречені зношуватися з плином часу. Однак у 2005 році французькі мікробіологи з’ясували, що бактерії виду Escheria coli діляться асиметрично: одній з «дочок» дістаються старіші органи, ніж її сестрі. Одне покоління змінює інше, і нащадки «старішої» клітини розвиваються все повільніше і зрештою гинуть. Проте, як свідчать найновіші дослідження індійських учених, старіння клітини або, вічна молодість, як в олімпійських богів, безпосередньо залежить від умов, у яких вони перебувають. За достатньої кількості їжі бактерії діляться асиметрично, отже, «старі» клітини вмирають, тоді як «молоді» розвиваються швидше. Коли живитися особливо нічим, навпаки, симетричний розподіл явно переважає, оскільки він дає обом «дочкам» однакові шанси на виживання і ріст.
До сьогодні дослідники звертали увагу лише на окремі види тварин, досліджуючи мишей чи мух або ж людей тільки однієї раси. Протеїн, від якого залежить старіння клітин, зовсім не обов’язково має бути ідентичним. Це ускладнювало з’ясування універсального механізму старіння, який був би єдиним для всіх видів тварин і для людини.
Тепер учені досліджували активність генів, відповідальних за продукування протеїну в тварин у різному біологічному віці. Виявилося, що певна група генів розпочинала продукувати менше білка, коли клітини старіли. Це явище спостерігається в усіх піддослідних тварин у різних тканинах організму. Що ж спричинює уповільнення процесу вироблення білка? Як вважають дослідники зі Стенфорда, в природі тварини починають старіти приблизно в тому віці, коли їхня смертність є найвищою. Наприклад, 90% мишей у природі гинуть у перший рік життя, і в лабораторних умовах ознаки старіння у них проявляються приблизно в цьому ж віці. І що найважливіше, старіння не відбулося б зовсім, якби в клітинах не було цієї генетичної програми саморуйнування. Нещодавно з’явилося сенсаційне повідомлення про те, що російські вчені виявили ген старіння, і безсмертя вже ось-ось стане реальністю. Дійсно, дослідники навчилися продовжувати вдвічі життя хробакам. Тривалість існування мух дрозофіл учені з Каліфорнійського університету збільшили до 71 доби замість звичайних 37 днів. А ось людина так і не «перестрибнула» середньої планки в 70 років.
Професор біоетики Манчестерського університету Джон Херріс вважає, що подальші успіхи у сфері терапевтичного клонування «можуть довести тривалість людського життя до фактичного безсмертя». На думку лікаря, це сумнівне досягнення, яке він назвав «прокляттям безсмертя», може надзвичайно загострити суперечності між поколіннями і навіть викликати «генораціонне чищення».
Нині складно передбачити подальший розвиток медичної науки. Чи стане людина коли-небудь безсмертною? Однозначної відповіді поки що немає... А якщо гарненько все обдумати? Неймовірно важко, напевно, бути безсмертним, коли ніщо не тішить і не дивує, адже все вже бачив, усе вже було...

Ніна ГУЖВА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • УВІЧНЕНЕ САЛО
  • ЕТИКЕТ ПО-ФІНСЬКОМУ
  • ВИЯВЛЕНО СУТО АЗІЙСЬКИЙ ГЕН
  • ХУДОРЛЯВІСТЬ НЕБЕЗПЕЧНІША ЗА ОГРЯДНІСТЬ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».