Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЯК НЕ РОЗМИНУТИСЯ З «БУРАТІНО»
Національний академічний театр опери та балету України імені Тараса Шевченка подарував малечі яскраве свято — прем’єру балету «Буратіно та чарівна Скрипка». Улюблену казку переклали на мову хореографії композитор Юрій Шевченко, диригент-постановник Герман Макаренко, балетмейстер-постановник Віктор Литвинов, яскраві декорації й костюми створила художник-постановник Наталя Кучеря.

Тандем Юрія Шевченка і Віктора Литвинова вийшов вдалим. Юрій Шевченко відомий як автор балету «Лада», мюзиклів, музики до радіо- і телепередач, мультфільмів, театральних вистав, а Віктора Литвинова глядачі знають завдяки балетам «Спартак», «Ромео і Джульєтта» (Тібальд), «Лебедине озеро» (Ротбард), «Кармен» (Ескамільйо) та іншим, у яких він створив яскраві характерні образи. Поставленим ним виставам «Попелюшка» С. Прокоф’єва, «Дон Кіхот», Л. Мінкуса, «Спляча красуня» П. Чайковського, «Панянка та хуліган» Д. Шостаковича і нині аплодують глядачі в Національній опері. Разом із Юрієм Шевченком, Віктор Литвинов і Едуард Яворський розробили лібрето за мотивами казки Олексія Толстого «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно». З’явилась тема любові, котру втілює Чарівна Скрипка, на якій грає Тато Карло. Цей образ і чудова музика об’єднує героїв казки і перевиховує персонажів-лиходіїв — Карабаса-Барабаса, Кота Базиліо та Лисицю Алісу. У фіналі мелодія Чарівної Скрипки веде всіх у Царство Мрій.
Здійснити цей веселий спектакль допомогли талановиті танцівники: Буратіно (Вадим Буртан), Мальвіна (Тетяна Льозова), Тато Карло (Дмитро Клявін, заслужений артист України), Карабас (Юрій Коробчевський). Його помічники, інтригани Кіт Базиліо (Юрій Романенко), Лисиця Аліса (Тетяна Андрєєва). Прекрасна хореографія надихала артистів. І дітям, і дорослим сподобався пудель Артамон (Марія Ткаленко), витончена Офіціантка (Сінобу Такіта, заслужена артистка України), а також кумедна парочка закоханих — Господиня таверни, роль якої елегантно виконав Максим Мотков, народний артист України і маленький смішний Карабас, який лишень здавався страшним і грізним, а насправді заплутався в своїй довгій бороді й обіймах міцної Трактирниці. Фінал: поки Буратіно і його друзі танцюють в Країні Мрій, підступні Кіт Базиліо і Лисиця Аліса прокралися до Чарівної Скрипки і борюкаються між собою, хто її перший схопить. На щастя, Тато Карло з’являється вчасно і виганяє злодюжок. Потім бере в руки Чарівну Скрипку і всім на радість лине чудова Музика.
Генеральний директор — художній керівник театру Петро Чуприна на прес-конференції повідомив, що балет «Буратіно та чарівна Скрипка» виконуватиметься щосуботи і неділі о 12 годині. Одначе почався листопад, а в репертуарному плані — жодної денної вистави...

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • ПІД ОРУДОЮ БУЛГАКОВА
  • ДАР «ДИВИТИСЯ І БАЧИТИ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».