Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
ЗВІРЯЮЧИСЬ ІЗ ЧЕХОВИМ
У Сумщині набули поширення різноманітні форми роботи з пропаганди екологічних знань. Значну роль у цьому відіграє обласна організація «Екологічна ліга», з ініціативи якої не раз проводилися масові акції. Вони спрямовані на очищення від сміття берегів водойм та інших місць відпочинку, висадження дерев у водозахисних зонах, на подвір’ях багатоповерхівок і в приватному секторі.

Свого часу голова обласного осередку «Екологічної ліги» Володимир Білик ініціював створення дитячої спілки «Екологічна варта». Володимир Михайлович уже тоді був відомий в області своєю здатністю передавати захоплення екологічною проблематикою шкільній молоді. З його ініціативи влаштовували рейди «Зеленого патруля», експедиції байдарками по річках рідного краю, підгодовували птахів взимку, дбали про збереження первоцвітів. Працівники Сумської міської станції юних натуралістів започаткували роботу екологічних гуртків у деяких школах обласного центру, що сприяло зростанню інтересу до природознавчих дисциплін.
«Екологічна варта» з дитячих літ прищеплює усвідомлення того, що людина — частка природи, що багатства Землі обмежені, а отже, їх належить берегти і раціонально використовувати та примножувати. Досягнення цієї мети можливе лише за умови, коли люди знатимуть, за якими законами існує навколишній світ, вмітимуть передбачати його реакцію на втручання людини.
Під час урочистого зібрання «Екологічної варти» посвячували в юні екологи школярів Краснопільського району. Вони люблять природу, вивчають історію рідного краю, організовують туристичні походи, екологічні табори, проводять наукові дослідження. В організації є своя символіка — краватка, на якій три кольори: синій — неба, жовтий — сонця, а зелений означає квітучу землю.
Осередки «Екологічної варти» є і в інших районах Сумщини. Учні Сумської загальноосвітньої школи № 5 доглядають мальовничу околицю обласного центру — Луки, де свого часу полюбляв відпочивати Антон Чехов. Члени тамтешньої екологічної бригади підказують жителям, що вони мусять зберегти Луку такою, якою побачив і запам’ятав її великий майстер слова. А щоб вона зустрічала відвідувачів пташиним щебетом, розвішують шпаківні, підгодовують птахів.
Учні шостої загальноосвітньої школи міста Лебедина доглядають за масивом лісу, який підходить до подвір’я навчального закладу. Учні ведуть спостереження за рослинами, вчаться визначати ознаки поширення шкідників лісу, підтримують зв’язки з дирекцією місцевого держлісгоспу.
Гордістю області стала Ямпільська районна станція юних натуралістів, де щороку займається до 150 учнів. Тут є найрізноманітніші гуртки за інтересами, звідси багато хто вступає до вищих навчальних закладів природознавчого профілю.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО ГЛОБАЛЬНЕ ПОХОЛОДАННЯ НАС «ПОПЕРЕДИТЬ» МАРС?
  • ЩОДО ТАРГАНІВ МОЖНА НЕ ХВИЛЮВАТИСЯ...
  • В АРКТИЦІ ДЕФІЦИТ... ЛЬОДУ
  • ЦЕЙ ГОРДИЙ ТИС...
  • ТАМ, ДЕ ЛЮТУВАВ ВОГОНЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».