Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
ТРИПІЛЛЯ — МІСТОК СПОРІДНЕНОСТІ МІЖ УКРАЇНЦЯМИ
Глечики, виліплені за дві тисячі років до появи гончарного круга, мініатюрні глиняні тваринки, які слугували чи то іграшками, чи окрасою житла понад п’ять тисячоліть тому назад, — ці скарби трипільської культури мали можливість оглянути львів’яни. У місцевому Музеї ідей відкрилась виставка раритетів з Державного історико-культурного заповідника села Легедзиного Черкаської області, повідомляє Укрінформ.

Понад сорок безцінних експонатів допомагають зрозуміти сутність наших пращурів, джерела національної культури, ремесел, традицій. Серед них — знаряддя праці, зокрема, зернотерки, посуд, ритуальні речі, статуетки.
— Це — лише верхівка айсберга,— зазначив директор заповідника Владислав Чабанюк.— Загалом у нашому основному фонді налічується 2500 унікальних знахідок. Чимало історичних скарбів зберігається і в інших музеях України. І це далеко не вичерпує археологічні джерела, адже трипільські поселення є майже на всій території України. Проте мода серед «нових українців» на старовинну кераміку та інші раритети неабияк загрожує їхньому збереженню. До несанкціонованих і нерідко варварських розкопок займаються десятки «чорних» археологів. Тому своєю експозицією ми здійснюємо своєрідну просвітницьку місію, покликану пробудити законну гордість і відповідальність за збереження свідчень нашого прадавнього коріння, високого рівня тодішньої цивілізації на наших рідних теренах.
Це перша місія національного рівня, завданням якої є також прокласти місток спорідненості між різними регіонами України, оскільки трипільська культура охопила всю територію Правобережжя, крім крайньої півночі, високих Карпат та класичних степів. Та найбільше протоміст площею понад 100 га сконцентровано на Черкащині в районі Умані: там їх двадцять. Ми хотіли показати Львову ту частинку трипільської культури, що в Центральній Україні, хоч на території Львівщини й Івано-Франківщини вона також представлена, але в локальних варіантах. А разом з тим спільними зусиллями ми можемо прискорити вихід на світовий інформаційний рівень. Поки що в зарубіжній енциклопедичній літературі немає вичерпних відомостей про культурні, наукові, мистецькі набутки Трипілля. Заповнити цей вакуум, зокрема, могло б молоде покоління львівських митців, інтерпретуючи спадок крізь сучасну призму.
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕРНИСТИЙ ШЛЯХ ДО ВАЖКОЇ ВОДИ
  • ПОЧУЄМО НЕЗЕМНІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ
  • ВЕЛЕТЕНЬ ІЗ СУЗІР'Я ГЕРКУЛЕС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».