Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
17 ЛИСТОПАДА — ДЕНЬ СТУДЕНТА
КАМІНЬ СПОТИКАННЯ — ВІДОМЧІСТЬ

Навчання у закладах, об’єднаних у комплекс, проводиться за узгодженими програмами, що дає змогу випускникам училища й коледжу вступати на навчання за скороченою програмою. Запроваджено ступеневу систему підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями: молодший спеціаліст, бакалавр, спеціаліст, магістр. Підпорядкування й втрата статусу юридичної особи Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Львівському державному університету фізичної культури спричинило неабиякий конфлікт.
Коледж фізичного виховання в Івано-Франківську — найстаріший навчальний заклад на Прикарпатті. За 67 років діяльності тут підготовлено понад 13 тисяч фахівців фізичної культури, що працюють у всіх регіонах України, а також у Румунії, Німеччині, Ізраїлі, США. Шістнадцять вихованців стали майстрами спорту, 18 — майстрами спорту міжнародного класу, 16 — заслуженими працівниками фізичної культури і спорту, тренерами, семеро — кандидатами і докторами наук. У коледжі діють кілька напрямів підготовки професіоналів: плавання, спортивної гімнастики, легкої атлетики, боротьби, важкої атлетики, боксу, а також ігрових видів спорту.
Коледж фізичного виховання співпрацює з відомим в Україні івано-франківським футзальним клубом «Ураган». Команда проводить свої домашні матчі на манежі коледжу, а також тренується тут. Результатом співпраці стало відкриття спеціальності «Футзал».
Проте нині колектив навчального закладу «лихоманить». Винний у цьому конфлікт педагогів і чиновників із Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту. Міністр підписав наказ, згідно з яким навчальний заклад стає структурним підрозділом Львівського державного університету фізичного виховання. Працівникам коледжу було відомо про майбутню реорганізацію. Проте їх запевнили, що коледж збереже свій статус юридичної особи, а в міністерському наказі про це — ні слова. Через це освітяни просять скасувати наказ. В іншому разі погрожують страйком. Це буде перша акція протесту за весь час існування кузні фізкультурних кадрів.
Як на мене, на цьому прикладі наочно видно, що назріло питання підпорядкування усіх відомчих вищих навчальних закладів Міністерству освіти і науки. Тоді б не виникало подібних конфліктних ситуацій. Бо, скажімо, навіщо реорганізовувати Івано-Франківський коледж фізичного виховання в структурний підрозділ Львівського державного університету фізичного виховання (перебуває у підпорядкуванні Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту), якщо в Івано-Франківську діє Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (підпорядковується Міністерству освіти та науки), який готує педагогічні кадри? Розпорошеність і відомчість вищих навчальних закладів (чи не кожне профільне міністерство має власні ВНЗ) є неабияким тягарем для держбюджету.

Іван ДМИТРІВ, Івано-Франківськ

також у паперовій версії читайте:
  • ЕКЗАМЕНАЦІЙНА ХРОНІКА, або СОН «У РУКУ»
  • ЯКИЙ СТРОК ДІЙСНОСТІ СЕРТИФІКАТА?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».