Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ШЕДЕВР ПРАДАВНЬОГО АБСТРАКЦІОНІСТА

Археологи побачили її під час розкопок поселення кам'яного віку під умовною назвою Джаде-аль-Мугара (на північному сході від сирійського міста Алеппо). Раніше найдавнішим твором живописного мистецтва вважався настінний розпис, знайдений у Туреччині. Однак він на 1,5 тисячі років молодший від сирійської «картини».
Зображення з Джаде-аль-Мугара — це візерунок із квадратів червоного, чорного і білого кольорів, нанесений на круглу стіну будинку, зведеного з необпаленої цегли. Червону фарбу виготовлено з подрібненого гематиту (червоного залізняка), чорну — з деревного вугілля, білу — з товченого вапняку.
«Це схоже на модерністську картину,— говорить керівник групи французьких археологів Ерік Кокеньйо.— Дехто з тих, хто бачив розпис, порівнював його з роботами Пауля Клеє. Однак радіовуглецевий аналіз указує дату її створення — дев'ять тисяч років до нашої ери».
Жителі неолітичного поселення Джаде-аль-Мугара зовні нагадували сучасних людей, вони збирали дикі рослини і полювали, землеробства й розведення свійських тварин ще не знали. На думку археологів, велика споруда, на стіні якої знайдено розпис, нагадує колективний «гуртожиток». Призначення малюнка вченим тлумачити важко.
На території «селища» знайшли також залишки кремнію і примітивну зброю, під руїнами будинків — скелети людей.


КУРИ ЗАБЛОКУВАЛИ ДОРОГУ
Багатокілометровий затор утворився на одній з головних автодоріг Шотландії, коли близько трьох тисяч курей вибралися з вантажівки, що їх перевозила, повідомляє британська газета «Таймс». Автівка їхала трасою до Глазго і потрапила у дорожню пригоду.
Наслідки аварії усунули майже за п'ять годин. Увесь цей час шотландські поліцейські й ветеринари ловили курей, що розбіглися, чим неабияк розвеселили автомобілістів. Водії, котрі проїжджали повз, знімали те, що відбувалося, на камери мобільних телефонів.
«Використання мобільних телефонів за кермом є порушенням закону»,— зазначили представники правоохоронних органів, й повідомили, що вони записали номери машин порушників, їм тепер загрожують штрафи у 60 фунтів стерлінгів.

ГОРИЛА-КАНАТОХОДЕЦЬ
Самець горили на ім'я Шабані із зоопарку японського міста Нагоя почав ходити по натягнутому у вольєрі канату, повідомляє Укрінформ із посиланням на MIGnews.
За словами працівників звіринцю, канат натягли для того, щоб горили могли розгойдуватися на ньому. Проте ніхто не чекав, що Шабані почне по ньому ходити. У природі такого ніколи не було.
Десятирічну тварину привезли з австралійського зоопарку для спаровування з «місцевими» самками. 110-кілограмовий самець подружився з Нене, котра більш ніж утричі старша від нього (їй 36 років), але вона ще може мати дитинчат.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ІМЕНИННИКИ У ЛИСТОПАДІ
  • РЕКОРДИ
  • НОУ-ХАУ
  • МАНДРИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».