Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОЛОГІЯ
ОСЬ ПРИЙДЕ ПРИВАТНИК...
Головне управління статистики Сумської облдержадміністрації повідомило, що в першому півріччі в області утворилось понад 557 тисяч тонн відходів виробництва. Причому їхня кількість зросла проти відповідного періоду минулого року на чверть. Найбільше відходів утворилося в хімічній та харчовій промисловості. За цей же період повторно залучено на підприємствах області лише 35,4 відсотка від утворених обсягів вторинної сировини.

Екологи стурбовані тим, що велика кількість невикористаних відходів нагромаджується в сховищах та підвалах, забруднюючи навколишнє середовище. Про масштаби безгосподарності свідчить хоча б така цифра: станом на початок другого півріччя загальна площа під відходами становила 235 гектарів.
Хай би скільки говорили про зацікавлення приватних власників у підвищенні ефективності господарювання, насправді не можуть не вражати кричущі факти протилежного змісту. Знищується значна кількість таких ресурсів, наприклад, як сироватка молочна. Але ж цей продукт можна використовувати для відгодівлі худоби. Сталість надлишку могла б спонукати до вирішення питання щодо транспортування сироватки трубопроводом до розміщених неподалік від переробних підприємств тваринницьких підрозділів. Однак до того не вдаються.
Не менш насторожливим фактом недбалості й безгосподарності правомірно вважати й байдужість до відходів деревини, що могли б піти на опалення приміщень. Окрім доволі розгалуженої мережі приватного сектора забудови, деревина могла б обігрівати приміщення загальноосвітніх та дошкільних закладів, дільничних лікарень і фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості. Хтось може зауважити, що її доведеться возити. Але ж дрова, які ще треба пиляти та рубати, возять? То чи не краще брати натомість уже подрібнену деревину?
Схоже, вміст побутових та виробничих відходів цікавить лише бомжів. Частина їх має джерелом доходу те, що викинуто на смітники.
Частину проблем з поверненням у виробництво доволі цінних видів вторинної сировини можна розв’язати вже тепер. Але те не знімає з порядку денного пошуку шляхів до системного використання деяких досить масових видів відходів. Наприклад, картону, скла, поліетиленових упаковок тощо. За умови пуску сміттєпереробних підприємств налагодиться виокремлення деяких видів вторинної сировини із загальної маси сміття. Одначе способи переробки тієї сировини необхідно урізноманітнювати. У доброго господаря нічого не марнується, все йде в діло. І тим більш, не «гуляють» родючі ґрунти під звалищами, не заважають ходити вулицями пластикові й скляні пляшки, великі ємності.
І вже зовсім суперечить здоровому глузду те, що горе-господарі вивозять використану картонну тару на несанкціоновані сміттєзвалища, коли можна її доправити до пункту прийому вторсировини і одержати копійчину.
Чим більше місто, тим складніше йому утилізувати відходи. Напевне, належить поставитися до них з більшою зацікавленістю. Можливо, влаштувати конкурс авторів сучасних технологічних рішень, обмін досвідом, нарешті, штрафувати за явну недбалість.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • УТИЛІЗАЦІЯ СМІТТЯ ПО-ЯПОНСЬКОМУ
  • ПРИРОДНІ КАТАКЛІЗМИ: ПРОГНОЗ НА ГРУДЕНЬ-СІЧЕНЬ
  • ПЛАЧ ЗА ЛІСОСМУГАМИ
  • БІЛОРУСЬ ПРЯМУЄ В ТРОПІКИ?
  • БЕТОН-САНІТАР
  • НАСТУП ПУСТЕЛЬ ЗНИЩУЄ РОДЮЧІ ЗЕМЛІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».