Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДО НАС «ПЛИВУТЬ» «СОЛОМОНОВІ ОСТРОВИ»?
Нещодавно заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська заспокоїла громадськість: вакцинація проти грипу не є обов’язковою. Її, мовляв, рекомендується робити лише особам із групи медичного ризику, в яких відзначається висока ймовірність виникнення ускладнень, а також епідемічного ризику.

Втім, вакцинація проти грипу не зашкодить будь-якій людині за відсутності протипоказань. Тож як бути пересічним українцям: робити щеплення чи ні? Розтлумачити це ми попросили вченого-епідеміолога, доктора медичних наук директора Українського центру грипу Аркадія Фролова.
— Звісно, вакцинацію від грипу треба зробити загальною, за винятком людей, котрі мають протипоказання,— зауважив Аркадій Федорович.— Адже відомо, що в США від грипу та його ускладнень щороку помирає від 20 до 40 тис. осіб, а в Україні офіційна статистика фіксує лише шість-вісім загиблих...
— У чому ж річ? Невже українці набагато витриваліші за зманіжених американців?
— Справжні показники смертності від грипу та його ускладнень в Україні нікому не відомі, бо статистику щодо цього досі ведуть за старими радянськими стандартами, коли прагнули будь-що довести переваги соціалістичного способу життя. Тобто фіксували лише випадки смертності від грипу, а коли людина померла від ускладнень, зумовлених цією вірусною недугою, таких, як набряк мозку або легенів, серцева недостатність чи інфаркт нирок, то цю летальність «списували» на інші причини. Гадаю, що час позбутися пострадянського синдрому й у галузі медичної статистики.
— Отже, грип становить неабияку загрозу для здоров’я й життя українців, так само, як для американців і європейців?
— Безумовно. Тому я переконаний, що практично всім не завадить зробити щеплення проти грипу, адже епідемія цієї недуги — попереду. Є, так би мовити, час застосувати протигрипозну вакцину. Ми очікуємо грип у середині грудня — на початку січня. Пік припаде на останню декаду січня.
— Минулої зими на грип перехворіло близько двох мільйонів громадян. Є інформація, що фахівці нинішньої зими очікують 3,5–4 мільйони можливих хворих. З чим це пов’язано?
— Ще навесні спеціалісти визначили, які саме віруси грипу «завітають» на вітчизняні терени. Йдеться про підтипи: грипу А — «Вісконсін» і грипу В — «Малайзія», з якими люди «ознайомилися» торік. Тож імунітет у наших краян до них існує. А грип, зумовлений цими підтипами, очікується легкої й середньої інтенсивності. Втім, крім «старих знайомців», до України завітає новий вірус грипу А — «Соломонові острови». Тут покладатися на здобутий раніше імунітет не доводиться. До речі, серед інфекційних хвороб, що реєструються, на грип і ГРЗ припадає до 90 відсотків. Минулоріч 16 відсотків населення країни звернулося по допомогу до медичних установ з приводу цих недуг. Тому обов’язково слід зробити вакцинацію працівникам медустанов, закладів торгівлі й громадського харчування, людям, старшим за 60 років, і тим, хто має хронічні недуги. Особливо важливо вакцинуватись такій групі населення, як діти.
Ідеться про дітей, котрі часто хворіють. Чому саме ослабленій малечі треба уникнути або зменшити силу удару вірусу грипу? Через те, що ускладнення у них можуть зумовити не лише розвиток уражень, а й завдати непоправної шкоди психіці й фізичному стану, навіть спотворити природний розвиток особистості у майбутньому. Тож ще раз раджу усім зробити щеплення.
— Але ж подейкують, що вакцини, пропоновані в Україні, не захищають від нового підтипу. Начебто вірусологи не встигли розробити й виготовити потрібні...
— В Україні торік добре себе зарекомендували вакцини з Росії, Франції й Нідерландів, які є ефективними проти «Вісконсіна» й «Малайзії». Що стосується «Соломонових островів», на які припаде близько третини всіх випадків захворювань на грип, то вакцину проти цього підтипу розробляють й незабаром вона надійде у продаж. Під час її вибору буде враховано, що вона має відповідати двом головним критеріям: бути зареєстрованою в Україні й містити антигени згаданих штамів вірусу.
— Минулорічної «грипозної» пори чимало говорилося про небезпеку «пташиного грипу». ВООЗ навіть очікувала на пандемію, спричинену цим вірусом. Цього разу розмов про нього менше. Невже торішня паніка у світі виявилася перебільшеною?
— Слід радіти, що застереження ВООЗ не справдилися минулого року. У нас існує програма запобігання цій небезпеці. Створено навіть вакцину, втім, вона потребує вдосконалення й над цим працюють вчені. Крім вакцинації, я раджу також вдаватися до профілактичних засобів. Маю на увазі споживання цибулі, часнику, імуномодуляторів, тобто препаратів, що посилюють продукування власного інтерферону тощо. Потрібно дотримуватися оптимального режиму роботи й відпочинку, відмовитися від шкідливих звичок, не переохолоджуватися. Адже так звана застуда — це також вірусне захворювання, коли через зниження опірності організму, зумовлене переохолодженням, й виникає недуга.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧОМУ НА ГРИП ЧАСТІШЕ ХВОРІЮТЬ УЗИМКУ
  • А ЯКЩО БЕЗ ЛІКІВ?
  • РОЗМИНУТИСЯ З ВІРУСОМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».