Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ГРАНІ ІСТОРІЇ
ЛЮБЛЮ ТЕБЕ, МІЙ СТАРИЙ ПАРК...
Парк Тараса Шевченка у центрі Ромен нещодавно оголошено пам'яткою садово-паркового мистецтва. На 11,3 га розташовано історико-культурний, природно-естетичний, освітянсько-пізнавальний комплекс, який увійшов у життя багатьох поколінь місцевого населення. Перші враження дитинства багатьох роменців пов'язані з цим затишним куточком. Спершу їх привозять сюди мами у дитячих візочках, потім вони самі приходять до парку на прогулянки, а згодом приводять дітей та онуків.

Перша офіційна згадка про розпланування парку датується 1871 роком. Спочатку висаджували традиційні липи, дуби, в'язи. З 1920-го молодь на суботниках засаджувала територію місцевими й рідкісними деревами, частина яких і дотепер прикрашає парк.
Парк у Ромнах особливо пов'язаний з Кобзарем. 1845 року він відвідав Іллінський ярмарок, що базарував тоді на цьому місці, гостював у пана Свічки. Згодом вхід до парку увічнив перший у світі монументальний пам'ятник Т. Шевченкові. Час виявився невблаганним до частини об'єктів зеленого куточка. Півстоліття тому зруйновано Олександро-Невську церкву. У 90-х роках минулого століття пожежею знищено єдиний в Україні сторічний дерев'яний літній театр. Без церкви і театру парк, безперечно, програє у своїй привабливості. Тож роменці хочуть не допустити жодної втрати.
Парк-реліквія «пам'ятає» виступи корифеїв театру М. Щепкіна, П. Саксаганського, Г. Затиркевич-Карпинської, тут дебютував місцевий талановитий самодіяльний артист С. Шкурат, котрому пощастило знятися у кількох стрічках, що обійшли екрани колишнього Союзу і були показані за кордоном. Тут побували гетьмани України Іван Мазепа, Іван Скоропадський, шведський король Карл ХІІ. Усіх не перелічити, багатьох не запам'ятали, особливо у круговерті громадянської війни другого десятиліття минулого століття.
До чудових окрас, споруджених за попередні періоди, належать альтанки, русалки, а за роки незалежності України додався оригінальний пам'ятник свійській тварині — свині. Все це потопає у зелені дерев, під якими влітку розквітають чудові квітники.
Парк — це комплекс, але невід'ємною частиною його, звичайно ж, є дерева. Тут можна побачити основні лісоутворюючі породи дерев'янистих рослин лісостепу, близько двох тисяч дерев 25 видів: тополя, каштан, дуб, ялина. За ними дбайливо доглядають. Місцеві фахівці садово-паркового мистецтва подбали про добір насаджень, вдало визначилися з їхнім розміщенням на місцевості, тож відвідувачі можуть насолоджуватися цілісним ансамблем.
Оголошення парку пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення посприяє його збереженню для наступних поколінь, появі нових монументальних споруд, лавок, альтанок, малих архітектурних форм. Нині роменці залюбки відвідують цей мальовничий куточок і плекають надію, що так буде завжди.

Віктор ТАРАСЕНКО, Сумська область
також у паперовій версії читайте:
  • БИЛИННІ КИЇВСЬКІ БОГАТИРІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».