Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЛІГА ЧЕМПІОНІВ: РЕЗУЛЬТАТ ОДИН, ВИСНОВКИ РІЗНІ
Цього тижня жоден з вітчизняних представників у Лізі чемпіонів УЄФА не зміг подарувати своїм прихильникам хоча б маленької надії на позитивний результат. Динамівцям і гірникам у третьому турі групового турніру протистояли гранди європейського футболу, і гідних аргументів проти відлагоджених механізмів «Манчестер Юнайтед» і «Мілана» підопічні Йожефа Сабо і Мірчі Луческу не знайшли.

Наші «кролики» і «удави»-суперники
Та є і суттєва різниця в сприйнятті підсумків. По-перше, «Шахтар» зазнав дебютної поразки в груповому турнірі, маючи перед початком протистояння на стадіоні «Сан-Сіро» статус лідера групи, тоді як «Динамо» в рідних стінах ще раз підтвердило реноме аутсайдера. По-друге, навіть у міланському матчі, який закінчився розгромом донеччан, прозирали обриси тієї ігрової конструкції, яка за два тижні може (і, хотілося б вірити, має!) принести позитивний результат; динамівський «оркестр», як і раніше, більше нагадує героїв байок Крилова. По-третє, говорячи про програш «Шахтаря», можна не вагаючись назвати головну помилку Мірчі Луческу у формуванні заявки на поєдинок — вихід на поле Олександра Кучера, а не Томаша Хюбшмана в ролі персонального опікуна Альберто Джилардіно; а от динамівський безлад у захисті — справа «колгоспна», чи то пак колективна: у першому голі Йожеф Сабо звинувачує Папе Діакате, який мав персонально грати з Ріо Фердинандом, другий гол — провина одразу кількох гравців столичної команди, третій — та ж сама історія, четвертий «придумав» Горан Гавранчич, який, вочевидь, діє за принципом «жодного матчу в Лізі чемпіонів — без результативної помилки».
Провал гірників у Мілані здається хоч і закономірним, та не катастрофічним — навіть неозброєним оком видно, що саме Мірчі Луческу потрібно змінити у своїй «консерваторії», щоб народити гармонію. Динамівська проблема, здається, в тому, що топ-менеджмент відмовляється визнавати об'єктивні речі.
Президентові «Динамо» Ігореві Суркісу після побиття в рідних стінах привиділося, що в другій половині матчу його підлеглі виступили краще, ніж у першій. «Другий тайм показовий — ми можемо грати проти «Манчестера»,— пишається власник клубу. Можливо, молодший з братів Суркісів переглядав якийсь інший поєдинок, бо насправді «червоні дияволи» і в другому таймі київської зустрічі чинили все, що хотіли — інша річ, що по перерві вони коли й прагнули забити, то обов'язково виконати це естетично довершено, «по-піжонському». Від цього бажання — й авантюрні обводки в межах штрафного майданчика у виконанні Криштіану Роналду, й удари в ситуаціях, коли краще відпасувати на партнера, і зайві передачі, коли можна завершувати атаку самому. Гості Києва по перерві і самі грали, і господарям дозволяли комбінувати, та гол, автором якого став Ісмаель Бангура — плід індивідуальних дій форварда, поєднаних з хвилинною розслабленістю основного голкіпера манкуніанців Едвіна ван дер Сара (він просто вже не чекав від киян нічого поганого).
Натомість британський таблоїд «Daily Mail» побачив ту ж картину, що й мільйони вболівальників: «Хто сказав, що в Європі не буває легких матчів? Після такого чудового поєдинку це кліше можна викинути на смітник. Київський захист був просто безпорадним, йому важко встояти проти будь-якого більш-менш гідного суперника. «Динамо» мало жахливий вигляд. Можна сказати, що смішний. Команда Фергюсона «винесла» їх з чудовою ефективністю і не перестає демонструвати, «хто в Європі господар». Здається, після таких ляпасів будь-які коментарі від керівників «Динамо» є недоречними, а бачте — коментують...
Оцінки головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу після поразки в Мілані були предметнішими: «Забили нам чотири голи після чотирьох кутових. Ми розгубилися: ті помилки, яких припустився Кучер після стандартних положень, цілком змінили гру і нашу тактичну схему, про яку ми домовлялися перед грою. Ми дали «Мілану» те, завдяки чому він грає. Дали суперникам вільні зони — і вони розбіглися, могли й вісім м'ячів забити.
Щойно ми пропустили перші два голи, зовсім не стало ігрової дисципліни. Ми атакували, а я хотів би, щоб ми добре закривали всі зони на футбольному полі.
За рахунку 2:1 був момент, коли після удару Ілсіньйо гра могла змінитися, але він не забив».
Автор єдиного голу «Шахтаря» Кристіано Лукареллі каже те саме: «Мілан» весь матч грав на контратаках, використовуючи один і той самий прийом, коли хлопці, такі як Кака, залишалися сам на сам з нашими футболістами і перегравали їх. Коли б ми обрали більш «італійський» підхід до матчу, зіграли б краще. «Шахтар» грав занадто відкрито, ми самі віддали долю зустрічі суперникові».
Зважаючи на різницю в характері матчів, значно стриманішими були і сторонні коментарі. Як і Лукареллі, наставник «Мілана» Карло Анчелотті порівнював «кальчо» і «позаіталійський» футбол: «Ми маємо проблеми з подоланням масованої оборони суперника. На щастя, у Європі команди грають у відкритіший футбол, і це дає моїм підопічним змогу повністю реалізувати свої можливості.
Ми дали Кака відпочити в поєдинку проти «Емполі». Сьогодні він нам за це віддячив. Кака на полі зробив усе і навіть більше, він постійно загострював гру поблизу воріт «Шахтаря». У нас усе виходить набагато краще, коли бразилець у складі».

Скупою мовою протоколів...
Розповідь про матчі третього туру Ліги чемпіонів УЄФА буде неповною, коли не навести склади команд і не викласти (хоча б побіжно) основні сюжетні ходи.
Отже, «Динамо» своєї другої поспіль домашньої поразки зазнало в такому складі: Шовковський у воротах, захисники Несмачний, Гавранчич, Діакате, Гіоане, півзахисники Корреа, Юссуф, Гусєв і Ринкон, нападники — Бангура і Шацьких. Одразу по перерві замість Гіоане і Шацьких з'явилися Белькевич і Мілевський, а на останню десятихвилинку Корреа змінив Ротань.
Манкуніанці почали знущатися з киян у такому складі: ван дер Сар на останньому рубежі, польові гравці Фердинанд, Браун, Криштіану Роналду, Андерсон, Руні, Гіггз, Відич, О'Ші, Флетчер, Тевес.
Підсумок протистояння став очевидним уже після 18 хвилин гри: на 5-й хвилині передача Гіггза зі штрафного «знайшла» голову Фердінанда, а на 18-й гості провели зразково-показову контратаку, яку завершив Руні. На 34-й хвилині після подачі кутового (її виконав Корреа) Ринкон скоротив відставання киян, та ще до перерви Роналду знову головою після ще однієї флангової контратаки переграв інертного Шовковського. По перерві, зігравши рукою на лінії штрафного майданчика, пенальті «наварив» Гавранчич (Роналду оформив дубль), а наприкінці матчу чудово пробив з-поза меж штрафного майданчика Бангура — 2:4.
В іншому матчі групи F «Рома» переграла «Спортинг» (2:1, забивали Жуан, Вучинич — Лієдсон), тож «Манчестер Юнайтед» одноосібно очолює турнірну таблицю — дев'ять очок, «Рома» друга — шість, «Спортинг» — три, «Динамо» — нуль.
«Шахтар» діяв проти «Мілана» в такому складі: воротар П'ятов, захисники Срна, Кучер, Чигринський, Рац, півзахисники Ілсіньйо, Левандовськи, Фернандіньйо, Жадсон, нападники Брандао, Лукареллі.
«Россо-нері»: голкіпер Калач, оборонці Оддо, Каладзе, Неста, Фаваллі, хавбеки Гаттузо, Пірло, Амброзіні, Кака, Зеєдорф, форвард Джилардіно.
Розвиток подій на стадіоні «Сан-Сіро» до болю нагадує сценарій матчу на київському «Олімпійському»: вже після стартової 15-хвилинки на табло світилися цифри 2:0 — Джилардіно на другому поверсі двічі переграв Кучера, якого Луческу невдовзі замінив на Хюбшмана. Заради справедливості варто сказати, що Джилардіно в обох випадках притримував свого опонента, і коли б іспанський рефері Луїс Медіна Канталехо був би прискіпливішим до клубних чемпіонів Європи, то замість двох м'ячів вони мали б «гірчичник» єдиному своєму нападникові. «Шахтар» не виглядав безнадійно, а по перерві Лукареллі після помилки в захисті господарів скоротив відставання. Саме тоді гірники мали згаданий Мірчею Луческу мізерний шанс на порятунок, та невдовзі дубль на свій рахунок записав Зеєдорф, зігравши на добиванні після подачі кутових — 4:1.
В іншому поєдинку групи D «Бенфіка» наприкінці зустрічі дотисла «Селтик» (1:0, гол на рахунку Кардосо), отже, «Мілан» і «Шахтар» (по 6 очок) очолюють квартет, «Бенфіка» і «Селтик» (по 3 пункти) його замикають.

Ще шість четвірок
Коротко — про інші результати в Лізі чемпіонів.
Група А. «Бешикташ» — «Ліверпуль» 2:1 (Андрій Воронін провів весь матч, але не забив), «Марсель» — «Порту» 1:1. «Марсель» — 7 очок, «Порту» — 5, «Бешикташ» — 3, «Ліверпуль» — 1.
Група В. «Русенборг» — «Валенсія» 2:0, «Челсі» — «Шальке» 2:0 (Андрій Шевченко вийшов на заміну наприкінці гри). «Челсі» — 7 очок, «Русенборг» — 4, «Валенсія» і «Шальке» — по 3.
Група С. «Вердер» — «Лаціо» 2:1, «Реал» — «Олімпіакос» 4:2. «Реал» — 7 очок, «Олімпіакос» — 4, «Вердер» — 3, «Лаціо» — 2.
Група Е. «Штутгарт» — «Ліон» 0:2, «Рейнджерс» — «Барселона» 0:0. «Барселона» і «Рейнджерс» — по 7 очок, «Ліон» — 3, «Штутгарт» — 0.
Група G. ЦСКА — «Інтер» 1:2, ПСВ — «Фенербахче» 0:0. «Інтер» — 6 очок, «Фенербахче» — 5, ПСВ — 4, ЦСКА — 1.
Група Н. «Севілья» — «Стяуа» 2:1, «Арсенал» — «Славія» 7:0. «Арсенал» — 9 очок, «Севілья» — 6, «Славія» — 3, «Стяуа» — 0.
також у паперовій версії читайте:
  • «ЧЕРВОНІ» ВИГРАЛИ ВСЕ!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».