Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
НОВА «ФІШКА» — КОСМІЧНИЙ ТУРИЗМ
У середині ХХ ст., на зорі космічної ери, ідея аматорського польоту в Космос нікому в голову не приходила. Але американці — розумні люди, а росіяни — винахідливі. Саме цей тандем здійснив черговий прорив — організував політ пересічної людини в космос — не астронавта, а рядового «олігарха» Деніса Тіто. Мрія для нього стала реальністю, і тоді багато хто зметикував — на цьому ж можна заснувати ультра-прибутковий бізнес. За один політ Тіто заплатив 20 млн доларів. А якщо організувати серійні польоти?

Росія — друга країна у світі, що має величезний авторитет і досвід в аерокосмічній сфері. Компанія «Роскосмос» працює на ринку космічного туризму з 2001 року, коли спільними зусиллями США та Росії був здійснений перший туристичний політ у космос. Відтоді компанії вдалося відправити на орбіту ще двох мультимільйонерів: Марка Шуттлеворта і Грега Олсена. Туристів на Міжнародну космічну станцію доправила російська ракета «Союз». Нині «Роскосмос» разом зі «Space Adventures» складають амбіційні плани щодо майбутніх туристичних польотів на Місяць і на Марс, і вже тепер пропонують «туристам» бронювати місця в космічному кораблі. Приблизна вартість такого польоту — 100 млн доларів для кожного мандрівника. Американці налаштовані доволі оптимістично, але росіяни не поділяють їхнього оптимізму. Голова компанії «Роскосмос» Анатолій Пермінов вважає термін «космічний туризм» не зовсім коректним. На його думку, «щоб космічна мрія здійснилася, майбутній мандрівник космічних просторів мусить не тільки заплатити десятки мільйонів доларів і пройти відповідну підготовку, а ще й підтвердити свої навички роботи на орбіті. Насамперед він має запропонувати нам наукову програму, що заслуговує на увагу. Однак ми нікому не відмовляємо і готові розглянути всі пропозиції, зокрема й ті, які стосуються екскурсій на Місяць і Марс». Провідні аерокосмічні компанії Росії та США передбачають що 2008 рік буде знаковим в історії «аматорських» польотів у космос.
Намагається не відставати в цьому і Європа. Наприклад, компанія «EADS» заявила про намір побудувати ракетоплан, що зможе брати на борт пасажирів, які хотіли б помандрувати на суборбітальних висотах — понад 100 км над Землею. При цьому літак стартуватиме зі звичайної злітної смуги. «Родзинкою» для космічних туристів має стати перебування в стані невагомості протягом 3–5 хвилин. Очікується, що подібні польоти розпочнуться у 2012 році.

Юрій СОКОЛ
також у паперовій версії читайте:
  • ШТУЧНІ НІГТІ ГАРАНТУЮТЬ АЛЕРГІЮ
  • ХМІЛЬ ПЕРЕШКОДЖАЄ СТАРІННЮ
  • ЯК ОБМАНУТИ «БАЛЬЗАКІВСЬКИЙ ВІК?»
  • СОН РОЗКРИВАЄ НАШІ ТАЄМНИЦІ...
  • ...А ПРИХОДИТИ МОЖЕ... ЧЕРЕЗ ВУХА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».