Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
БОСОНІЖ У ВІЙСЬКУ НЕ ПОСЛУЖИШ...

— Що робити, коли військовий однострій востаннє отримував 2004 року і він мав такий вигляд, що краще в ньому не з'являтися в місті,— говорить полковник Олег Г.— Аби не ганьбити Збройні сили, я і мої колеги переодягаємося, діставшись місць служби.
— Чому склалася така напружена ситуація із забезпеченням військовослужбовців одностроями?
Із цього запитання почалася наша розмова з начальником центрального управління речового забезпечення тилу Головного управління логістики командування сил підтримки Збройних сил України генерал-майором Анатолієм Здором.
— Проблема, про яку ви кажете, має фінансово-економічне забарвлення, а її витоки сягають минулих років,— говорить Анатолій Васильович.— Приміром, ще в 2005 році держава заборгувала військовослужбовцям сотні мільйонів гривень. Торік сума боргу становила близько 400 мільйонів. Аби краще зрозуміти, чи багато це, скажу, що ця сума значно перевищує суму коштів, виділену на речове забезпечення всього нашого війська. Коли загалом говорити про зазначену проблему, то нагадаю, що впродовж останніх 14 років потреби речового забезпечення Збройних сил фінансуються лише на 12–15 відсотків реальних потреб. Скажу більше: за такого «астрономічного» фінансування коштів вистачало на те, щоб одягти як слід солдатів і сержантів строкової служби. А ось офіцери, прапорщики, військовослужбовці-контрактники і навіть жінки-військовослужбовці забезпечувалися одностроями на 12–30 відсотків основної номенклатури.
— Знаю, що на поточний рік для вирішення зазначеної проблеми коштів виділено дещо більше, ніж торік. Отже, невдовзі військо виглядатиме як на параді?
— Особисто я радий, що асигнування збільшились. Проте цей факт особливого оптимізму не додає.
— Чому?
— Коли від цієї суми відняти мільйони кредиторської заборгованості та ті суми, які ми недоотримали для виплати заборгованості за неотримане речове майно офіцерами й прапорщиками, які звільнилися в запас, асигнування лишаються на рівні минулого року.
— Під час нашої останньої (рік тому) зустрічі Ви говорили, що з тими, хто звільнився з армії, можна розрахуватися за кілька років.
— Говорив. Однак, якщо пам'ятаєте, додав, що це можливо за умови більш-менш стабільного фінансування наших потреб. Наприклад, минулоріч на вирішення цієї проблеми було передбачено 20 мільйонів гривень. Якби нам їх дали, то ми б змогли розрахуватися з третиною тих, хто роками очікує грошей. Та, на жаль, цих коштів ми через різні причини не отримали.
— Та із запасниками можна розраховуватися військовим майном. Скажімо, тими ж камуфляжами.
— По-перше, для цього їх потрібно мати вдосталь. По-друге, далеко не всім вони необхідні: куди в ньому ходити полковнику, який живе у Києві? Понад 90% звільненим військовослужбовцям це майно не потрібне. Людям потрібні «живі» гроші.
— Як справи з обмундируванням солдатів і сержантів українського війська?
— Попри труднощі сьогодення, робимо все можливе, аби вони були належно взуті й одягнені.
— Пам'ятаю, раніше армійські склади були «забиті» солдатськими й офіцерськими камуфляжами, шинелями, іншим речовим майном. Нині, кажуть, вони порожні.
— Не те щоб зовсім порожні, але наповнення складів НЗ є проблематичним, бо коштів, які ми отримуємо, не вистачає навіть для вирішення поточних проблем. Так, минулого року ми просили виділити для створення недоторканних запасів у частинах Об'єднаних сил швидкого реагування, які є найбоєздатнішими і мають миттєво реагувати на зовнішні загрози нашій державі, 6,5 мільйона гривень. Натомість отримали трохи більше мільйона.
— Невже наші урядовці, причетні до розробки річних бюджетів держави і, зокрема, Міністерства оборони, не розуміють важливості проблеми, про яку ми говоримо?
— Гадаю, що все вони чудово розуміють. Свідченням цього може слугувати постанова Кабінету Міністрів, згідно з якою щороку на створення недоторканних запасів речового майна має виділятися близько 30 мільйонів гривень, починаючи з 2001 року. Проте жодного разу зазначені суми не асигнувалися. Незважаючи на те, що Україна підтримує зі всіма державами світу дружні відносини, наша армія має бути завжди готовою до виконання покладених на неї завдань. Речове забезпечення є одним із найголовніших елементів цієї готовності. Щоправда, останнім часом окреслились позитивні тенденції: цього року маємо намір «зібрати» 20 тисяч утеплених камуфляжів і стільки ж пар взуття.
— Попри всі труднощі, центральне управління, мабуть, докладає зусиль для того, щоб наші захисники держави виглядали не гірше від своїх колег з інших країн.
— Це дійсно так. Сподіваємось цього року видати офіцерам, прапорщикам і військовослужбовцям-контрактникам комплекти польової та повсякденної форми одягу, деякі зразки взуття. Ми планували їх видати ще минулого, але не встигли, бо вони надто пізно надійшли на склади.
— Чи щось зміниться в забезпеченні військовослужбовців речовим майном? Маю на увазі терміни його носіння, запровадження нових зразків.
— Ні, терміни залишаються тими самими. Принаймні поки що. А ось над тим, щоб однострої, взуття були елегантнішими, зручнішими, ми нині працюємо. Це стосується не лише офіцерського складу. Приміром, раніше військовослужбовці строкової служби отримували берці, підошва яких кріпилась цвяхами або клеєм. Цьогоріч маємо намір цілковито перевзути військо у берці литьового методу кріплення підошви. Вони мають елегантніший вигляд, а також зручніші під час носіння. Ми замовили близько 60 тисяч пар хромових черевиків, що матимуть високі берці з клеєпрошивним кріпленням підошви з подвійним прошиттям. Перед тим як укласти угоду про їхнє серійне виготовлення, провели експеримент: кілька тисяч пар цього взуття видали курсантам навчального центру. Термін їхнього носіння становить шість місяців, але, як виявилося, їх можна носити близько року. Для офіцерів замовили хромові берці зі шкіряними вставками і підкладками, в яких вони почуватимуться комфортно узимку і влітку завдяки новій технології виготовлення.
— Потужностей у нашої держави вистачає для того, щоб забезпечувати своїх захисників обмундируванням?
— Так. Головне, аби було належним фінансування. Сподіватимемось, що воно, незважаючи на труднощі й негаразди сьогодення, поліпшуватиметься.

також у паперовій версії читайте:
  • ТУТ ГОТУЮТЬ ПРОФЕСІОНАЛІВ
  • НА ПАПЕРОВОМУ ПАЙКУ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».