Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАУКА
СТАВКА НА ВЛАСНІ СИЛИ
Президент Національної академії наук Борис Патон запропонував організувати в Сумах виробництво комплектуючих тепловиділяючих трубок, використовуючи науково-виробничий потенціал ВАТ «СНВО ім. М. В. Фрунзе» з науковим супроводом Відділення ядерної фізики та енергетики НАНУ.

Конкретні параметри нового підприємства окресляться після техніко-економічного обґрунтування, але можна переконливо стверджувати, що виробництво тепловиділяючих збірок для атомних електростанцій відзначатиметься високим технологічним рівнем і складатиме напрям економічного розвитку, який дасть змогу наблизитися й увійти до числа промислово розвинутих країн у цій галузі. Прогнозується також великий попит на вироблену продукцію не лише в Україні, а й на світовому ринку.
Усе це надає будівництву заводу в Сумах великої державної ваги. Водночас це означає появу нових робочих місць, можливість вирішення соціальних проблем, зростання науково-виробничого потенціалу регіону.
Стосовно екологічної безпеки нового виробництва, то фахівці стверджують: на заводі передбачено технологічні процеси вакуумно-дугового та електронно-променевого переплавлення цирконієвих заготовок, які постачатимуться дніпродзержинським заводом «Цирконій» з подальшою механічною обробкою та прокатом цирконієвих трубок. Технологічні процеси, що відбуваються у вакуумі, екологічно безпечні.
Фахове тлумачення проблеми надав журналістам заступник директора Інституту прикладної фізики, член-кореспондент НАНУ В. Мірошниченко. За його словами, понад 50 відсотків електроенергії, яку виробляють в державі, надходить від атомних електростанцій. За обсягами виробництва електроенергії атомними електростанціями Україна посідає восьме місце в світі. Тенденції розвитку енергетичної бази в промислово розвинутих країнах світу через неухильне зростання попиту на енергоносії полягають у тому, що ці держави на найближчі десятиріччя мають намір збільшувати ці обсяги за рахунок будівництва нових атомних станцій, введенням у дію нових енергоблоків. Програмою передбачено зростання потужностей атомної енергетики України в 2,5 раза. Паливом для АЕС із реакторами на повільних нейтронах, які нині діють, є так звані тепловиділяючі збірки. Це система трубок, виготовлених з цирконію (точніше, сплаву цирконію з 1% ніобієм) і заповнених збагаченою ізотопом сумішшю природного урану.
Маючи сировинну базу для виготовлення цирконію — конструктивного елементу тепловиділяючих збірок, а також достатні запаси сировини для урану, Україна не володіє технологічними процесами отримання ядерно-чистого цирконію в промислових масштабах і збагачення природного урану, тому змушена купувати тепловиділяючі збірки у Російській Федерації. Останнім часом Росія уклала договори з Китаєм та іншими країнами на будівництво АЕС і постачання тепловиділяючих збірок для них. Однак сучасні потужності атомного машинобудування РФ обмежені. Перед Україною виникла альтернатива: для забезпечення своїх АЕС ядерним паливом потрібно інвестувати будівництво нового виробництва тепловиділяючих збірок у Росії або налагоджувати це виробництво в нашій країні. Тож вибрали другий варіант.
План першочергових заходів щодо створення вітчизняного заводу спецметалургії в Сумах, зі зрозумілих причин, має стислі терміни. Проте його велике державне значення, помножене на зацікавленість облдержадміністрації та облради в сприянні реалізації означеного проекту, напрацьований у регіоні науково-виробничий потенціал додають оптимізму.

Віктор ТАРАСЕНКО, м. Суми
також у паперовій версії читайте:
  • ТРОФЕЇ АРХЕОЛОГІЧНОГО СЕЗОНУ
  • АНТАРКТИЧНІ ГОРИЗОНТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».