Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПРО ДОДАТКОВУ ВІДПУСТКУ ЖІНКАМ

«Шановна редакціє! У мене двоє неповнолітніх дітей. Прошу пояснити, чи маю право на додаткову відпустку і якої тривалості? Хто взагалі має право на таку відпустку? Мій начальник сказав, мовляв, треба працювати, а не ходити по відпустках».
Ганна ПОПОВИЧ, Донецька область

Додаткова відпустка надається багатьом категоріям: жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років чи дитину-інваліда, або жінкам, котрі всиновили дитину, одиноким матерям, батькам, які виховують дитину без матері (в тому числі в разі перебування матері в лікувальному закладі), а також особам, котрі взяли дитину під опіку, щороку надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю сім календарних днів (без урахування святкових і релігійних свят, передбачених ст. 73 КЗпП). Така відпустка надається в календарному році, а не за відпрацьований рік. Жінка може використати її незалежно від дати народження дитини. Крім того, ця відпустка залежить від віку дітей. За наявності двох і більше дітей жінка має право на додаткову відпустку до досягнення ними 15-річного віку. Мати дитини-інваліда, одинока мати, жінка, що всиновила дитину, відповідно до ст. 19 Закону «Про відпустки» та ст. 1 Закону «Про охорону дитинства», мають право на додаткову відпустку до досягнення дітьми 18-річного віку.
Особам, які взяли дитину під опіку, додаткова відпустка з урахуванням вимог ч. ІІ ст. 243 Сімейного кодексу України надається до досягнення дитиною 14-річного віку.
Наявність двох дітей до 15-річного віку та дитини-інваліда дає право на додаткову відпустку за двома підставами тривалістю 14 календарних днів. Батько, що виховує без матері двох і більше дітей, має право на додаткову відпустку тривалістю сім календарних днів за кожну дитину, але не більш ніж 14 календарних днів.
До речі, читачі часто запитують, яка жінка, відповідно до закону, є одинокою матір’ю? Статус одинокої матері мають: жінка, котра не перебуває у шлюбі й в свідоцтві про народження дитини запис зроблено в установленому законом порядку; вдова, розлучена жінка (незважаючи на факт одержання аліментів); жінка, яка одружилася, але її новий чоловік не всиновив дитину.
Для отримання додаткової відпустки мати мусить надати такі документи: свідоцтво про народження дитини; довідки органів запису актів громадянського стану про підстави внесення до книги записів народжень відомостей про батька, для підтвердження того, що жінка є вдовою,— свідоцтво про шлюб і смерть чоловіка; для підтвердження того, що жінка розлучена,— свідоцтво про розірвання шлюбу.
також у паперовій версії читайте:
  • ХОЧ І НЕ ТРЕБА, АЛЕ ПРИХОВУЮТЬ. ПРО ВСЯК ВИПАДОК
  • ЯК ЗБЕРЕГТИ ТРУДОВИЙ ПОТЕНЦІАЛ
  • ТЕЛЕФОННІ ПІЛЬГИ ІНВАЛІДАМ ВІЙНИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».