Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРОПА ПРАГНЕ ДО ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ
Днями у Вільнюсі відбувся енергетичний саміт центральноєвропейських країн. Ключовим питанням порядку денного було гарантування енергетичної безпеки Європейського Союзу. Країни ЄС, переглядаючи свої пріоритети, вирішили максимально розширити джерела отримання енергії. Всупереч критиці з боку екологічних організацій, більшість держав Євросоюзу взяла курс на відродження атомної енергетики. Відразу після закінчення процесу закриття Ігналінської атомної станції, побудованої ще за радянських часів, припинення роботи якої було однією з умов вступу Литви до ЄС, Вільнюс запропонував прибалтійським країнам разом побудувати атомну станцію. Поки що тривають переговори з приводу розподілу контрольних часток цього майбутнього спільного підприємства.

Водночас енергетичний саміт підтвердив зацікавленість Євросоюзу в збільшенні кількості шляхів надходження каспійської нафти. Мова не лише про турецький маршрут Баку—Тбілісі— Джейхан, а й про можливість добудувати український нафтогін «Одеса— Броди—Гданськ». Зокрема, напередодні вільнюської зустрічі в порту Південному побувала делегація міністерства економіки ФРН. Обговорювалося про фінансування робіт з модернізації нафтових терміналів.
Висловлено нові ініціативи з приводу ситуації на газовому ринку. Європейська комісія наполягає на відокремленні активів компаній, які видобувають нафту та газ, та компаній, що транспортують енергетичні ресурси до країн Європейського Союзу. У «Газпромі» вважають це спробою не допустити концерн до європейських газорозподільчих структур. У відповідь Євросоюз пропонує, аби до транзиту газу ставилися як до транспортування будь-якого іншого товару, постачання якого не повинно монополізуватися.
Одночасно представники ЄС висловили занепокоєння з приводу російської загрози зменшити обсяги постачання газу в Україну, якщо до кінця жовтня не будуть сплачені борги приватних структур. «Газпром» попередив про таку можливість, оскільки відмовляється ставити свої інвестиційні плани в залежність від боргової ситуації. Утім, прихильники України в Європі вважають, що газові претензії «Газпрому» мають явний політичний підтекст, хоча Кремль і запевняє, що до підсумків українських парламентських виборів розрахунки за паливо відношення не мають. Попри ці заяви, проблеми українсько-російських відносин у газовій сфері непокоять Європейський Союз. Ідеться про перспективу діяльності посередницької структури «Росукренерго» після зміни уряду в Україні. Зокрема, російська сторона висловлює невдоволеність обмеженням активності російського капіталу в Україні. Зрештою, аби бути економічно та політично незалежними, треба платити по рахунках, а також шукати альтернативних джерел постачання нафти та газу. Новому українському уряду доведеться реформувати енергетичний сектор та укласти міжурядовий протокол про постачання газу принаймні на декілька років. Інакше через Україну Європейський Союз не почуватиметься в цілковитій безпеці. Енергетична безпека, як і військова, є неподільною.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ГРОШАМ ПОТРІБЕН СПОКІЙ
  • НОВА СТАРА РЕФОРМА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».