Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ШУКАЮТЬ ШОТЛАНДСЬКИХ РОДИЧІВ

Використовуючи останні розробки в галузі порівняльного аналізу ДНК, учені перевірять обґрунтованість припущення про шотландські корені великого російського поета Михайла Лермонтова, а також простежать наявність «шотландських генів» у росіян, що мають прізвища Грейг, Крічтон, Рід та інші.
«Ми спробуємо з'ясувати, чи є Лермонтови й носії прізвища Лірмаунт представниками одного і того самого роду, — говорить професор Сайкес.— Ми можемо це встановити зіставленням У-хромосоми».
Професор пояснив, що ця хромосома — охоронець генетичного матеріалу, який зазвичай є лише у чоловіків. Вона з невеликими змінами передається від батька до сина з покоління в покоління. Досліджуючи ці зміни, можна визначити генеалогічне дерево роду й відстежувати його нащадків у часі й просторі. Зіставляючи ДНК шотландців і росіян, що мають співзвучні прізвища, вчені з'ясовуватимуть, чи не є вони насправді далекими родичами.
До речі, прізвище Лермонтов, як вважають дослідники, утворене від шотландського прізвища Лірмаунт, Лірмонт, Лірмонд, Лірмонтс або Лірмаус. Одним із пращурів поета нібито був солдат Пітер Лермонтофф, який осів у Росії на початку ХVІІ ст. після полонення російською армією. Однак, попри ретельні пошуки в різних російських архівах, досі не вдалося виявити жодного зв'язку цього Лермонтоффа з Шотландією.


«ПРОЛЛЮТЬ СВІТЛО» НА СУВОЇ МЕРТВОГО МОРЯ
Британські вчені з університету Кардіффа розпочали реалізацію унікального проекту з прочитання невідомої частини знаменитих сувоїв Мертвого моря, створених ще за земного життя Христа. Тексти, виявлені 1947 року в місцевості Ваді-Кумран, що на сході від Єрусалима, дають уявлення про хід думок перших християнських громад, повідомляє Укрінформ із посиланням на CNews.
Частину написаних на пергаменті сувоїв (їхня загальна кількість сягає 850) учені розгорнули й прочитали. Проте багато записів залишалося не розшифрованими — ніхто не ризикнув розгорнути їх через ветхість, адже пергамент міг розсипатися.
Нині група вчених з Оксфорду має намір прочитати решту сувоїв. Для цього їм знадобиться спеціальне обладнання, здатне випромінювати найяскравіше світло, промені якого вільно проникатимуть крізь молекулярну структуру пергаменту, але затримуватимуться на вкрапленнях заліза в чорнилі. Джерелом випромінювання обладнано особливий електронний мікроскоп, який скануватиме молекулярну структуру сувою і передаватиме на комп'ютер дані його хімічного складу. Спеціальна програма на основі цих даних визначить наявність на кожному рівні пергаменту чорнил і їхню конфігурацію. У результаті вчені матимуть відновлений текст.
Попередні тести показали високі можливості нової технології. Британським ученим пощастило прочитати тексти, написані на папері, що згорів під час знаменитої лондонської пожежі й зберігався у коробці в одній з бібліотек.

також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • МАНДРИ
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • НОУ-ХАУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».