Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БЛОХІН ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ФАРТУ
Головний тренер футбольної збірної України Олег Блохін цього тижня продовжив звичну для себе традицію — на прес-конференції, яка передувала матчам національної команди у відбірному циклі чемпіонату Європи-2008, він знову навчав журналістів їхньому ремеслу.

«Маю зазначити,— повчав «мовознавець» Блохін працівника одного з провідних вітчизняних спортивних видань,— що літературно неправильно вживати слово «фарт» — це «блатний» вислів. Я цього ніколи не казав. Це преса писала, що Блохін «фартовий».
Задля справедливості додамо, що наставник головної футбольної команди країни має таки проблеми з пам’яттю — у передвиборному ролику учасника парламентських виборів-2006 блоку «Не так» саме про свою «фартовість» говорив екс-комуніст і соціал-демократ (об’єднаний) Олег Блохін. Та залишмо Олегові Володимировичу право на лінгвістичні й політичні вправи — країна цінує його не за те.
Серед головних тез наставника «синьо-жовтих» на прес-конференції, яка передувала вильоту до Шотландії в гості до лідера відбірної групи В,— констатація того факту, що шанси на поїздку наступного літа до Австрії та Швейцарії мінімальні. «Коли шанси все ж залишаються, потрібно намагатися їх використати,— резонно зауважив Блохін.— Не треба забувати про те, що набрані під час поточної кваліфікації очки можуть вплинути на позицію в рейтингу ФІФА. Адже Україні важливо потрапити до другого кошика під час жеребкування світової першості 2010 року, щоб отримати прийнятніших суперників, не таких, яких ми маємо в цьому відбірному циклі».
Резонансною, хоча й прогнозованою, була заява про можливу відставку. «Якщо ми не виконаємо поставлене перед збірною завдання, я напишу заяву про звільнення. Приймуть відставку чи ні — це інше питання. Та я відповідаю за результат. Переді мною було поставлене чітке завдання, якого ніхто не скасовував,— вийти до фінальної частини Євро-2008. Як тренер, я у разі невиконання цього завдання зобов’язаний подати заяву про відставку. До того ж, у мене закінчується контракт із національною збірною»,— сказав Олег Блохін.
Перед будь-якою грою чи не найважливішим є запитання про те, на кого можна розраховувати у поєдинку. Початковий список Блохіна мав такий вигляд.
Воротарі: Олександр Шовковський («Динамо», Київ), Андрій П’ятов («Шахтар», Донецьк).
Захисники: Андрій Несмачний («Динамо»), Володимир Єзерський, Олександр Кучер, Дмитро Чигринський (усі — «Шахтар»), Андрій Русол («Дніпро», Дніпропетровськ).
Півзахисники: Олег Гусєв, Руслан Ротань, Тарас Михалик (усі — «Динамо»), Сергій Назаренко, Олег Шелаєв, Олександр Грицай (усі — «Дніпро»), Олексій Гай («Шахтар»), Анатолій Тимощук («Зеніт», Санкт-Петербург, Росія).
Нападники: Андрій Воробей («Дніпро»), Андрій Воронін («Ліверпуль», Англія), Олександр Гладкий («Шахтар»), Артем Мілевський («Динамо»), Андрій Шевченко («Челсі», Лондон, Англія).
Одразу розташування збірної залишив опорний хавбек київського «Динамо» Тарас Михалик — у нього травмоване коліно. З ушкодженням на базу в Кончі-Заспі приїхав його колега по амплуа Анатолій Тимощук, у ногу якого в принциповому матчі чемпіонату Росії «Локомотив» — «Зеніт» «в’їхав» гравець залізничників Спахич. «Нога ще болить,— розповів Анатолій на відкритому тренуванні збірної у вівторок.— Однак із середи починаю працювати за індивідуальною програмою. Сподіваюсь, до матчу в Шотландії все буде гаразд. Ми знаємо, що в Глазго на нас чекає «теплий прийом», адже суперники зараз на першому місці в групі. Та збірна України гратиме у свій футбол».
Ще один привід для головного болю Олега Блохіна — стан гравців «Дніпра»: «Він не найкращий. Надто складним був календар ігор дніпропетровської команди: важко одним складом грати стільки матчів».
Ураховуючи те, що багато футболістів збірної України перебувають під загрозою дискваліфікації в разі отримання зайвого «гірчичника» в Глазго, головний тренер вирішив викликати до Кончі-Заспи хавбека московського «Спартака» Максима Калиниченка, хоча в правильності своїх попередніх дій Блохін не сумнівається: «Останнім часом Максим був не в найкращому психологічному стані, не грав за «Спартак». Коли Калиниченко забив два м’ячі зі штрафних в останній грі, це не означає, що він став показувати якісніший футбол. Та зважаючи на те, що на матч із Фарерами (наступної середи в Києві.— А. Ш.) у нашому розпорядженні в найгіршому разі може опинитися 14 гравців, ми вирішили запросити його. Калиниченко прилетить до Києва, щоб готуватися до матчу з Фарерами. На Шотландію ми його заявити не встигаємо».
Тож у наших завтрашніх опонентів теж є проблеми. Пол Хартлі й Гарі Колдвелл пропустять матч проти збірної України. Півзахисник «Септика» Хартлі отримав травму під час останнього матчу чемпіонату країни проти «Гретни», а Колдвелл, захисник клубу з Глазго, поскаржився на ушкодження коліна в тій же грі. Та він має відновитися до матчу проти команди Грузії в середу, натомість Хартлі вибув на термін до трьох тижнів.
Олег Блохін воліє не переоцінювати втрату двох виконавців: «У цій команді немає таких суперзірок, через травми яких може виникнути паніка. Збірна Шотландії грає за рахунок колективного духу, цим відомі всі британські команди. Вони битимуться з першої й до останньої хвилини, незалежно від рахунку (хоч би й 0:5 на табло не на їхню користь). Переконаний, що стадіон буде заповнений вщерть, а ви знаєте, як уболівають у Британії. Гадаю, на нас чекає складна гра. До того ж, шотландців, можливо, влаштовуватиме нічия, тому що в такому разі перемоги над збірною Грузії їм відсотків на вісімдесят вистачить для виходу з групи».
Поєдинок Шотландія — Україна буде центральним серед суботніх матчів у групі В. Фаворити очевидні в інших парах: італійці прийматимуть грузинів, а французи на виїзді екзаменуватимуть фарерців. Реальні шанси на здобуття двох путівок на Євро-2008 мають нині три збірні, які провели по дев’ять матчів. Шотландці набрали 21 очко, італійці — 20, французи — 19. Хтозна, чи не відродяться наші надії завтра: «синьо-жовті» мають лише тринадцять пунктів і провели на одну гру менше за лідерів.
також у паперовій версії читайте:
  • «ФОРМУЛА-1»: ІСТОРІЮ НАПИШЕ ДОЩ?
  • ЗАБЛУКАЛИ В ТУМАНІ АЛЬБІОНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».